Deel dit artikel
-

Lyft richt divisie voor zelfrijdende auto’s op

Uber-rivaal Lyft heeft een divisie voor zelfrijdende auto’s opgericht, te beginnen met een ontwikkelcentrum in Silicon Valley, waar enkele honderden ingenieurs komen te werken.

De aankondiging komt enigszins als een verrassing omdat het bedrijf in het verleden juist had aangegeven dat het geen interesse had voor zelfrijdende auto’s en deze expertise liever aan anderen overliet. Recentelijk werden evenwel samenwerkingen aangekondigd met Waymo van Alphabet, het bedrijf Nutonomy en de autofabrikanten General Motors en Jaguar.

Het is niet de bedoeling dat Lyft zelf auto’s zal ontwikkelen, maar dat zoveel mogelijk wordt samengewerkt. Het bedrijf heeft ook nog geen toestemming voor het testen van autonome auto’s in Californië. Wel is een proef met Nutonomy gepland in Boston. ‘We willen hieraan een versnelling geven’, zegt Raj Kapoor, hoofd strategie.

Binnen de samenwerking met Lyft gebruikt GM technologie die het verwierf met de overname van Cruise Automation. Die zal worden toegepast in een reeks elektrische Chevrolet Bolts, auto’s die dit jaar de weg op gaan als onderdeel van Lyfts netwerk. GM investeerde 500 miljoen dollar in Lyft.

De belangstelling voor zelfsturende auto’s is wel te verklaren. Het bedrijf is voor vervoer nu aangewezen op 700.000 chauffeurs die 200 miljoen ritjes afwerken in 350 steden, maar zou dat in de toekomst zonder chauffeurs kunnen doen.

Uber test al langer zelfrijdende auto’s, maar na na een ongeluk in Arizona werd in maart besloten om het testprogramma op te schorten. Daarnaast is Uber aangeklaagd door Waymo, omdat Uber diens techniek voor het zelfrijdend maken van auto’s zou hebben gestolen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond