Deel dit artikel
-

Lyft en Uber overwegen franchiseformule voor Californië (update)

Taxibedrijven Lyft en Uber dreigen zich terug te trekken uit Californië, waar een rechter heeft bepaald dat de chauffeurs geen zzp’ers zijn, maar als werknemers moeten worden gezien. Wel wordt als alternatief een soort franchiseformule overwogen.

Californië nam eerder een wet aan waardoor iedereen die werkt binnen een bedrijf een werknemer is. Uber en Lyft hebben die wet overtreden, zo oordeelde een rechtbank.

Het vonnis houdt in dat de chauffeurs die voor de twee platformen werken recht hebben op overuren, een ziektekostenverzekering en andere arbeidsvoorwaarden die Uber en Lyft erg veel geld gaan kosten.

Een ritje in San Francisco zou 30 procent duurder worden, zo heeft Uber berekend. In dunner bevolkte delen zou de prijs makkelijk kunnen worden verdubbeld.

Volgens de New York Times overwegen Lyft en Uber een franchiseformule. In dat geval kunnen bestaande bedrijven onder de noemer van Lyft of Uber opereren, gebruikmakend van de apps van beide bedrijven.

Lyft schijnt het plan aan aan de Raad van Bestuur te hebben gepresenteerd, weet de New York Times. Uber hanteert een dergelijk model al in Duitsland en Spanje.

Dinsdag lanceerde Uber een maandabonnement voor passagiers die vaak gebruikmaken van het vervoer van het bedrijf. Voor 24,99 dollar krijgen zij kortingen op ritten en kunnen ze boodschappen of maaltijden via Uber Eats bestellen. De Uber Pass wordt uitgerold in New York, Seattle, St. Louis en Nashville, maar niet in Californië.

Mocht Uber stoppen met ritten in Californië, dan zal Uber Eats volgens het bedrijf gewoon worden voortgezet.

UPDATE 20.00: Zowel Uber als Lyft zijn donderdag vrij abrupt gestopt met een deel van hun taxidiensten in Californië. Lyft biedt nog wel scooter- en bikediensten aan.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond