Deel dit artikel
-

Maaltijdbezorgers op hoorzitting over werk in de platformeconomie

Bezorgers Deliveroo, Helpling, Werkspot, Thuisbezorgd.nl, UberEATS en Temper zijn uitgenodigd voor een hoorzitting over ‘werk in de platformeconomie’, die vandaag op initiatief PvdA-er Gijs van Dijk in Den Haag wordt gehouden. De maaltijdbezorgers van Deliveroo die zich hebben verenigd in de Riders Union en zijn aangesloten bij de FNV worden echter niet gehoord.

De koeriers zijn boos omdat de werkgever alle 1750 arbeidscontracten vanaf 1 februari niet meer wil verlengen en alleen nog zzp’ers in dienst neemt. Iedereen die wil blijven werken voor Deliveroo kan dit alleen nog doen als zelfstandige zonder personeel (zzp-er).

Met een protestmars door het centrum van Amsterdam protesteerden ruim vijftig fietskoeriers van Deliveroo dinsdag tegen het voorgenomen zzp-model van hun werkgever. Maar bij Deliveroo bleef de deur dicht.

De FNV hoopt nu dat de politiek iets gaat doen aan het verbeteren van de positie van de koeriers.’ Frederique Zebeda van FNV Jong: ‘Werken voor een platformorganisatie is gewoon werk en zou op basis van een arbeidsovereenkomst moeten gebeuren. Om kosten te besparen wordt er vaak voor schijnconstructies gekozen.’

Zoals het platformwerk nu in Nederland functioneert, heeft het een verstorende werking op die arbeidsmarkt, vindt de FNV. Goed beschermde arbeid wordt verdrongen door minder beschermde arbeid. ‘De FNV wil geen concurrentie tussen werkenden op basis van hun arbeidscontract en arbeidsvoorwaarden. Wij willen het gelijke speelveld tussen vaste, flexibele en zelfstandige arbeid herstellen. Waar werkenden bewust en vrijwillig kunnen kiezen voor het werk als zelfstandige. De situatie die nu is ontstaan, leidt tot verdere afkalving van de cao, bescherming van de arbeid en van solidaire regelingen die wij met elkaar hebben opgebouwd, zoals pensioen en sociale zekerheid.’

De 19-jarige Sytze Ferwerda krijgt in elk geval wel hulp van de FNV en van de PvdA bij het inzamelen van geld op een rechtszaak tegen Deliveroo. Hij wil in vaste dienst blijven.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond