Deel dit artikel
-

Maaltijdbezorgers keren zich tegen zzp-plannen Deliveroo

Bedrijven als Deliveroo en UberEats willen alleen nog maar zzp’ers inhuren omdat de koeriers dat zelf willen, zo luidde onlangs de boodschap van beide bezorgers. Niet iedereen denkt daar zo over. Nederlands fietskoeriers verenigen zich in de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden.

Daan Dorr heeft met zijn Riders Union de krachten van de fietskoeriers gebundeld. Elk type koerier kan meedoen en op dit moment is aansluiting gratis, zo vertelt Dorr aan Het Parool. ‘Alle risico’s van het bedrijf worden nu op ons afgeschoven. Wij hebben niet de ambitie om als zogenaamd zelfstandig ondernemer op de fiets te zitten en daarom komen wij nu voor onszelf op. Wij willen gewoon werken en geld verdienen.’

De FNV sluit zich bij het initiatief aan. Vanavond is de vakbond aanwezig op een discussieavond met de maaltijdbezorgers in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Frederique Zebeda, bestuurder FNV Jong zegt: ‘Als het aan Deliveroo ligt, worden alle maaltijdbezorgers vogelvrij en verplicht zzp’er. Alle risico’s zijn dan op de bezorgers afgewimpeld en ze worden betaald met het ouderwetse stukloon. De bezorgers zelf willen niet terug in de tijd en willen zekerheid.’

In een brief aan Deliveroo stelt FNV dat het type werk van de maaltijdbezorgers past binnen de Cao TLN, de cao die geldt voor het beroepsgoederenvervoer. De bezorgers zijn slechter af zonder cao, krijgen een slechter salaris en hebben geen zekerheid. Bovendien zijn de risico’s van ziekte of een kapotte fiets of ongeval nu nog voor henzelf.

Berekeningen van de FNV laten volgens de vakbond duidelijk zien dat het Deliveroo alleen maar gaat om kostenbesparingen. Zebeda: De berekeningen tonen aan dat de bezorger met het zzploon veel slechter af is dan in vaste dienst en zeker in vergelijking met het cao-loon. Als reden voor het zzp-schap gebruikt Deliveroo een enquête over flexibiliteit.

Zebeda: ‘Maar dat bezorgers hun werk willen combineren met hun studie, zegt niks. De bezorgers voelen zich misbruikt en zijn zich aan het organiseren. Het zzp-schap biedt de bezorgers alleen maar nadelen.’

De Riders Union treedt vanavond voor het eerst naar buiten. Rider Daan Dorr zegt: ‘We begonnen aan dit werk om geld te verdienen. Pas later kwamen we erachter wat de risico’s zijn als er iets gebeurt of als je ziek wordt. Het is nu tijd dat Deliveroo voor ons als riders gaat zorgen. Want: zonder Bonnie geen Clyde, zonder regen geen typisch Nederlandse zomer en zonder riders – geen Deliveroo!’

Deel dit bericht

4 Reacties

Bezorger

Gewoon voor thuisbezorgd gaan werken in plaats van te klagen

Erwin - privé

Slecht nieuws voor die partijen die allemaal winner-takes-all die markt proberen te pakken. Ik lees steeds vaker dat medewerkers ‘zekerheid’ willen. In 2017? Moehahaha.

Langeveld - jaclang.nl

een enquête zegt niets, het ligt er aan hoe de vraagstelling is.

peter - zzp-boekhouder

Elk nadeel heeft veelal ook een voordeel. Ik begrijp de maaltijdbezorgers wel. Veelal zijn dit studenten die voor een appel en een ei werken.

Een klein voordeel dat ze als zzp’ er kunnen behalen is dat ze zorgen dat ze in de kleine ondernemersregeling vallen.

Als zzp’ er factureer je met BTW en na aftrek van vooraftrek minder dan 1.883 euro aan BTW moet afdragen mag je een deel of alles van de BTW houden.

Dat kan dus 21 procent extra netto inkomsten zijn. Taxfree dus.

Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond