Deel dit artikel
-

‘Maandelijks gemiddeld 1.700 posts op dark web met bedrijfsgegevens’

Het Kaspersky Digital Footprint Intelligence team heeft de afgelopen twee jaar bijna 40.000 dark web posts ontdekt over de verkoop van interne bedrijfsinformatie. Deze berichten zijn bedoeld om gegevens te kopen, te verkopen of te distribueren die via cyberaanvallen zijn gestolen van verschillende bedrijven. Het aantal berichten waarin toegang tot bedrijfsinfrastructuur wordt aangeboden is met 16 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Wereldwijd werd een derde van de onderzochte bedrijven genoemd in berichten op het dark web die verband hielden met de verkoop van gegevens of toegang.

Kaspersky Digital Footprint Intelligence-experts observeerden gemiddeld 1.731 dark web posts per maand over de verkoop, aankoop en distributie van interne bedrijfsdatabases en documenten, met een totaal van bijna 40.000 berichten tussen januari 2022 en november 2023. Onder de gemonitorde bronnen vallen dark web fora, blogs en ook zogenaamde schaduw Telegram kanalen.

Een andere categorie gegevens die beschikbaar is op het dark web is toegang tot bedrijfsinfrastructuren. Cybercriminelen kunnen hierdoor reeds bestaande toegang tot een bedrijf kopen waardoor aanvallers hun inspanningen kunnen stroomlijnen.

Volgens het onderzoek van Kaspersky hebben meer dan 6000 dark webberichten in januari 2022-november 2023 reclame gemaakt voor dergelijke aanbiedingen. Op dit moment bieden cybercriminelen steeds meer toegang aan, waarbij het gemiddelde aantal overeenkomstige maandelijkse berichten een stijging van 16% laat zien, van 246 in 2022 naar 286 in 2023.

Hoewel het aantal berichten misschien niet hoog lijkt, doet dat niets af aan de potentiële omvang van het probleem, stelt de online beveiliger. Met de dreiging van aanvallen op de supply chain in het komende jaar, kunnen zelfs inbreuken op kleinere bedrijven escaleren en wereldwijd gevolgen hebben voor talloze personen en bedrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond