Deel dit artikel
-

Maastricht University: Blijf van de systemen af!

Het is dit moment van het allergrootste belang dat studenten en medewerkers van Maastricht University geen acties uitvoeren op of aan pc’s of systemen van de universiteit. Na een ransomware aanval wil de leiding van de universiteit naar eigen zeggen iedere vorm van risico voor het onderzoek- en herstelwerk en voor het behoud van data vermijden.

De universiteit werd 23 december getroffen door de Clop-ransomware. Computerbestanden en -systemen zijn ontoegankelijk gemaakt en kunnen pas na betaling aan de hackers weer beschikbaar worden gesteld.

Cyberdeskundige Vitali Kremez, geraadpleegd door De Limburger, zegt dat de daders waarschijnlijk onderdeel van de Russische groep TA505 zijn. TA505 richt zich volgens Kremez uitsluitend op publieke instellingen. Voor zover bekend heeft de universiteit geen geld betaald.

Het onderwijs aan de UM kan vermoedelijk aanstaande maandag weer worden hervat. Enkele belangrijke systemen die daarvoor nodig zijn, zijn vanaf donderdag weer online beschikbaar. Het gaat daarbij met name om informatiesystemen voor studenten rond roostering (alleen inzage), studiematerialen (Blackboard/ELEUM) en het UM Student Portal. Studenten zullen wel vanaf een externe locatie, dus buiten het wifi netwerk, al hun wachtwoorden moeten wijzigen.

De UM wordt bijgestaan door specialisten van het cybersecuritybedrijf Fox-IT.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Blockchain killer

Tja that’s the internet, internet bestaat niet alleen uit webshops, bitcoins, flappybird en facebook pagina’s. Mensen moeten echt een leren dat het geen lui-lekker land is maar dat er echt kwaadwillende lui rondgaan…

Laat dit een wake-up call zijn, ik vraag mij echter wel af hoe dit kan??? Ik ben prima beschermd met vrij minimale dingen (mcafee) waarom lukt het dan, nota bene, een uni niet…..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond