Derp

MagicMinds: Zolang er mensen zijn met dromen

De faillissementen van Eric Bartels en Joris Kniep werden in de loop der jaren steeds spraakmakender. Dromend over elektronisch zakendoen werden door Bartels en Kniep vanaf 1989 de BV's U14, Transopen en Shopnet opgericht, en weer bij de curator ingeleverd. In de nadagen van de dotcom-euforie werd het mediagenieke Oibibio-gebouw de uitvalsbasis voor hun breed uitgemeten avonturen. Met vijf miljoen euro van investeerder NeSBIC op zak zou MagicMinds laten zien dat een mix van activiteiten – internetmarketingcommunicatie, IT én horeca – tot winst leidt. Het liep anders.

"Keer op keer vraag ik me af waar dit bedrijf alle publiciteit aan te danken heeft", verzucht een lezer op het forum van Emerce. "Op enig inhoudelijk werk heb ik ze niet kunnen betrappen. Het gaat alleen maar over de ego's, de financiering, de gossip en de rise and/or fall. Schrap alle retoriek (Europese expansie, sure!) van deze zelfuitgeroepen visionairs."

MagicMinds directeur Eric Bartels was in 2001 een makkelijke prooi voor de media. Terwijl hij maar bleef volhouden dat de "kernactiviteiten" van MagicMinds (reclame, internet) winst maakten, stroomde de kas van MagicMinds langzaam leeg. "Bedrijven zoals de onze komen niet in de financiële problemen omdat ze verkeerd zijn georganiseerd, maar omdat ze verkeerd zijn gefinancierd", gaf Bartels telkens als verklaring voor de problemen bij MagicMinds, maar intussen namen de geruchten over organisatorische chaos, woedende schuldeisers en gedesillusioneerde werknemers toe. "Ik moet zeggen dat het me diep raakt, de manier waarop deze ontslagronde heeft plaatsgevonden", schrijft Randy Gerritse op zijn website naar aanleiding van het faillissement van MagicMinds, waardoor tientallen werknemers op straat kwamen te staan. "Advocatengeweld, propaganda, leugens (É) beschuldigingen en proberen collegae tegen je uit te spelen. Je verwacht het van ieder bedrijf, behalve van MagicMinds."

Een rollercoaster, zo kan de turbulente loopbaan van Eric Johan Bartels (45) en Joris Pieter Kniep (50) rustig genoemd worden. Sinds zij elkaar halverwege de jaren tachtig leerden kennen bij schrijfmachine- en pc-fabrikant Olivetti zijn hun wegen nagenoeg onafscheidelijk. "Je kunt hun verstandhouding een huwelijk noemen", zegt een oud-werknemer. "Eric is extravert en visionair, Joris introvert, maar ook iemand met een netwerk van zakelijke contacten. Hun vriendschap is zo hecht dat ze moeilijk iemand naast zich dulden. Veel initiatieven zijn daar op stukgelopen."

Een enkeling verklaart de onnavolgbare ijver van Bartels uit jaloezie voor zijn beide broers, die wel succesvol zijn in het bedrijfsleven, maar Bartels zegt dat afgunst nooit een drijfveer in zijn leven is geweest. "Als jongen had ik al het gevoel dat ik iets bijzonders met mijn leven wilde gaan doen. Daarin ben ik zeer zeker succesvol geweest."

Dat laatste kan moeilijk ontkend worden. Want naast kritiek is er ook lof voor hun creatieve ondernemerschap. "Hun ideeën zijn goud waard", zegt een oud-werkneemster. "Eric laat dingen gebeuren, ook al moet je die soms met een korreltje Bartels nemen", vult oud-Magic Mind 3D ontwerper Hert Zollner aan. "Geniaal in creativiteit", zeggen ingewijden over Bartels. Maar ook: "megalomaan" en "gespeend van realiteitszin." Bartels kan zich maar moeilijk in deze kwalificaties vinden. 'Soms voel ik me als Johan Cruyff die van een amateur-voetballer krijgt te horen dat hij de bal niet met de wreef moet schieten."

Bloedbad

"Kuifje in Afrika", zo omschrijft curator E.A.R.M. van den Clooster Baron Sloet tot Everlo de eerste schreden van Eric Bartels en Joris Kniep op het zakenpad. "Een bloedbad dat niet te stelpen viel." In zijn kantoor in Houten kan de curator zich nog altijd opwinden over de schulden die Bartels en Kniep hebben achtergelaten: ruim acht miljoen gulden (3,63 miljoen euro), waarvan slechts 30.000 gulden (13.000 euro) kon worden uitbetaald aan niet-preferente schuldeisers. Philips moest genoegen nemen met 71 cent.

Het is eind jaren tachtig als de eerste onderneming van Bartels en Kniep het levenslicht ziet. U14 borduurt voort op wat Bartels en Kniep bij Olivetti deden: pc's verkopen aan universiteiten. Dank zij de teruglopende mainframemarkt en aantrekkende pc-markt slaagt het duo er volgens eigen zeggen in een kwart van de omzet bij Olivetti te realiseren, alleen gaat de lol er al snel van af. Bartels: "Als er een order binnenkwam, moesten we vaak bellen om te vragen welke pc men bedoelde." Zo ontstaat het idee om klanten via pc en modem de computers rechtstreeks te laten bestellen zonder tussenkomst van wederverkopers: een soort Dell avant la lettre. Olivetti is er echter nog niet aan toe, daarom besluiten beide ondernemers het plan zelf maar uit te voeren.

De basis van de onderneming vormt een technologie die door ingewijden als een low fidelity uitvoering van EDI wordt omschreven, een transactieprotocol waarmee orders automatisch verwerkt kunnen worden. "Leveranciers rekenden marges van dertig tot 35 procent, waardoor pc's voor de onderwijswereld erg duur waren", zegt oud-U14 verkoper Mario van Lemmen, die tegenwoordig voor Samsung werkt. "Wij konden het voor minder doen doordat universiteiten rechtstreeks konden bestellen bij de fabrikant." Olivetti en Commodore leveren voor resp. 2,8 en 4,6 miljoen gulden (1,27 en 2 miljoen euro) aan hardware die onder meer in Veghel wordt opgeslagen. Gaandeweg worden de activiteiten uitgebreid en komen er meer ambitieuze vennootschappen onder de holding te hangen: Apple wederverkoper Byzantium, een bedrijf voor directe verkoop van hard- en software genaamd X4, en het eigenlijke transactiesysteem Shopnet.

Eigenzinnig

Ook dan al valt de eigenzinnige aanpak op. Onder de kop 'We dreamed of things and asked why not?' wordt een door John Kennedy geïnspireerde advertentiecampagne gestart, in eerste instantie geïllustreerd met een foto van de U14-directie tegen foto's van Woodstock, later vereeuwigd met portretten van Gandhi en Martin Luther King, een vroege voorloper van Apple's Think Different advertenties. Maar al gauw komt er een kink in de kabel als blijkt dat sommige bestellingen niet geleverd zijn en op een omzet van dertig miljoen gulden (veertien miljoen euro) een gat wordt ontdekt van vijf miljoen gulden (2,2 miljoen euro). "Alle vlaggen van fraude stonden rechtovereind", zegt Bartels. "Pas later ontdekten we dat onze directeur geld achterovergedrukt had."

De man is dan al voor drie ton uitgekocht en juridisch niet meer te pakken. Om het verlies van zo'n anderhalf jaar cashflow te compenseren, wordt een financieringsregeling getroffen met factoringsmaatschappij NMB Heller, maar die wil dat Olivetti en Commodore als eerste betaald krijgen. "Andere leveranciers mochten achteraan aansluiten, waardoor steeds meer bedrijven en uiteindelijk ook klanten afhaakten", zegt Bartels.

De curator kan achteraf alleen maar vaststellen dat de beide ondernemers op veel te ruime voet hebben geleefd "met dure lease auto's en zo". "Terwijl ze het financieel niet konden veroorloven, werd met bouwbedrijf Niron onderhandeld over de bouw van een nieuw hoofdkantoor." De architect, die voor zijn inspanningen niet krijgt betaald, spant een kort geding aan om Bartels en Kniep persoonlijk aansprakelijk te stellen, maar de rechter wijst de claim uiteindelijk af. "Ze hadden geen poot om op te staan", zegt Bartels.

Vol goede moed beginnen Bartels en Kniep begin jaren negentig aan hun volgende avontuur: TransOpen. Ditmaal richt het duo zich op rechtstreekse leveringen tussen fabrikanten en winkeliers zonder voorraden. In eerste instantie is hun enige klant HCS (Manudax), waaraan kort voor het faillissement van Shopnet het transactienetwerk inclusief hosting is geleverd. Een slimme constructie, want zo verdienen Bartels en Kniep alsnog aan hun eerste onderneming. Maar als HCS failliet gaat, moeten in hoog tempo nieuwe investeerders en klanten worden aangetrokken in branches als bruin- en witgoed (Sony, Philips, Bosch, Electrolux), de sportbranche (Adidas, Reebok) en de fietsenbranche (Gazelle, Batavus). KPN steunt het initiatief via een investering; zo kan de verkoop van telematicatoepassingen en -verbindingen worden gestimuleerd. Relaties prijzen de "niet lullen maar doen mentaliteit" van het tweetal en de actieve en open communicatie, maar hun bevlogenheid resulteert ook in wat volgens sommigen het handelsmerk van het duo lijkt te worden. "Veel beloven en het niet waar kunnen maken", zegt een oud-werknemer.

Het uitbesteden van de technische ontwikkeling aan het Indiase Tata Consulting Services levert in de ogen van de TransOpen programmeurs een "wanproduct" op dat te veel onderhoud vergt, waardoor men de ontwikkeling zelf ter hand moet nemen. Ook nu weer blijkt de markt niet rijp voor e-business. Bartels herinnert zich nog hoe hij 150 mensen van de binnendienst van Sony moest toespreken. "Je kon hun mentale weerstand voelen. Ze vreesden dat ze door ons systeem op straat zouden komen te staan."

Als Bartels en Kniep bij hun aandeelhouders aandringen op een investering van nog eens dertig miljoen gulden (13,6 miljoen euro) gaan die niet akkoord. Ze willen dat er flink in de kosten wordt gesneden om vervolgens aan te dringen op een verkoop aan Getronics. Als die onderhandelingen niets opleveren, de kosten de pan uitrijzen en werknemers maandenlang niet betaald krijgen, gaat ook TransOpen in 1997 failliet. Ditmaal staan er bij curator Van Riet & Associees uit Utrecht 86 schuldeisers op de stoep voor een bedrag van bijna drie miljoen gulden (1,36 miljoen euro).

De contracten van TransOpen komen in handen van GEIS (General Electric Information Services) en Bartels en Kniep proberen hun activiteiten daarna onder te brengen bij Klos Roemers Management Groep bv van Sander Klos en Mark Roemers, maar al na een half jaar rollen de vier ondernemers ruziënd over straat. "Vier kapiteins op een schip, dat ging domweg niet", zegt een bron.

Eric Bartels is ondanks de kater van het faillissement nog steeds apetrots op TransOpen. "We hebben tweeënhalf jaar winst gemaakt en ik weet zeker dat we er nog eens een onderscheiding voor zullen krijgen, want TransOpen was een voorloper van al die elektronische marktplaatsen die je nu overal ziet."

White Album

Het duurt niet lang voordat Bartels en Kniep hun volgende bv Prophit bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Over de naam is nagedacht. "Ze wilden eindelijk wel eens geld gaan verdienen", zegt ontwerper Hert Zollner. "In hoogdravende ideeën die ons jaren werk zouden gaan vergen, hadden we even geen trek meer", zegt Bartels. "Dus besloten we ons op ict detachering te gaan richten." Intussen wordt op het kantoor in Wijk bij Duurstede maandenlang gebrainstormd over wat de volgende stap zou moeten worden. Bartels noemt het zijn . "Ik heb veel gelezen in die tijd, vooral over multimedia. Ik zag het gedrag van de consument veranderen van passief naar interactief en participerend. Ook realiseerde ik me dat we ons in het verleden te veel hadden gericht op technische oplossingen die niet altijd begrepen werden. Daarom werd ook communicatie belangrijk."

Aanvankelijk twijfelt men over een positie tussen Lost Boys en het "blauwe pakkenbedrijf" CMG in ("waar schoonmaaksters met een wattenstaafje de toetsenborden reinigen", zo valt te lezen in een memo uit die tijd), maar uiteindelijk ontstaat het idee van een internationaal netwerk van MagicMinds-bedrijven, dat zich met communicatie, reclame en webdesign zal bezighouden. De plannen gaan uit van een centrale organisatie waar facturering, incasso en productie moet worden geconcentreerd in combinatie met compacte organisaties in verschillende landen. Op de website en zelfs in contracten wordt alvast vermeld dat MagicMinds in 'several major cities" is gevestigd.

In werkelijkheid heeft MagicMinds op dat moment niet meer dan een bescheiden kantoor aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Daar schaven Bartels en Kniep aan hun magnum opus, een brochure in de vorm van een elpeehoes genaamd White Album, naar de dubbelelpee van The Beatles, waarin te lezen valt dat MagicMinds "een dynamisch neuraal netwerk van intelligente, zelfregulerende mensen" moet worden. Maar om omzet te maken, moet de helft van het personeel voorlopig nog altijd gedetacheerd worden aan bedrijven als Albert Heijn, De Telegraaf en World Online. Op kwaliteit werd volgens Hessel van der Hoek van World Online destijds nauwelijks geselecteerd. "We hebben drie mensen naar huis moeten sturen", zegt Van der Hoek, nu directeur van Bluevilla. "Ook merkte ik dat hoewel ze bij MagicMinds best goede ideeën hadden, de uitvoering van projecten te wensen overliet. Dat had ook met de losse bedrijfscultuur te maken. Iedereen kon binnenkomen wanneer hij maar wilde, daardoor werden vaak deadlines gemist."

The Factory

Het is begin 2000 als programmeurs en ontwikkelaars uren doorbrengen met het spelen van Soul Calibur op de Dreamcast, bij gebrek aan opdrachten. "Vaak werd ons verteld hoe wij konden experimenteren met diverse design concepten dankzij de vele mensen die gedetacheerd waren", zegt een oud-werknemer. MagicMinds programmeur Peter Korsten, nu woonachtig op Malta, vond de werksfeer in die tijd "ontspannen". Iedere vrijdag komen de werknemers naar het kantoor ("The Factory" in MagicMind jargon) voor informeel contact. Met de overname van drie ontwerpers van concurrent Clockwork begint de klantportfolio gaandeweg wat serieuzer te ogen. Zo werkt MagicMinds aan Fun Valley – een website voor speelgoedfabrikant Bart Smit – en Villa Bvd, de site van Barend & Van Dorp, waarmee het bedrijf zich pas echt profileert. Als gevolg hiervan ontstaan in de loop van 2000 de eerste contacten met durfkapitalist nesbic. De Fortis-dochter wil op basis van een omzet van 2,3 miljoen euro en een geschatte marktwaarde van twintig miljoen euro voor minimaal vijf miljoen euro in MagicMinds investeren. "We waren al eerder door durfkapitalisten benaderd", zegt Bartels. "Maar door onze negatieve ervaringen met financiers in het verleden hebben we de boot steeds afgehouden. Uiteindelijk heb ik me toch weer laten overhalen."

Nesbic constateert na boekenonderzoek dat de ondernemers van hun fouten in het verleden hebben geleerd. MagicMinds draait een positieve cashflow met minimale middelen en ook de groeiende klantenlijst (Inter Access, Shell, Telegraaf en Kluwer) wekt vertrouwen. Vooral de eerste maanden is nesbic enorm in zijn schik met MagicMinds: "Your number 1 fan", schrijft investment manager Marc van Zadelhoff najaar 2000 onder een mailtje aan Bartels.

Trollengrot

De kapitaalinjectie van nesbic zorgt voor nieuw elan bij het management. Op basis van een verwachte omzet in 2001 van tien miljoen gulden (4,5 miljoen euro) voorspelt Bartels een winst van minimaal één miljoen gulden (0,45 miljoen euro). Ditmaal komt er wel een afdeling die de uitbreiding van de MagicMinds-activiteiten in vijf steden moet regelen. Door de snelle expansie wordt het pand aan de Prins Hendrikkade echter al gauw te klein en als in januari 2000 het even verderop gelegen Mercuriusgebouw vrijkomt, ziet met name Joris Kniep kans om een lang gekoesterde droom te verwezenlijken.

Vijf jaar lang heeft het voormalige passagegebouw uit 1883, met een oppervlakte van 4400 vierkante meter, gefungeerd als Oibibio, "centrum voor persoonlijke groei, bewustwording en spiritualiteit". Dat moet de deuren sluiten na hoogoplopende huurschulden van eigenaar Ronald Jan Heijn aan woningbouwvereniging Het Oosten. Het gebouw biedt dankzij werkkamers, ontspanningsruimten en horeca unieke mogelijkheden voor werk en ontspanning, en informele contacten met prospects, maar Bartels heeft er aanvankelijk geen goed gevoel over. "Er moest enorm veel aan gebeuren, terwijl we nog bezig waren de organisatie uit te bouwen. Maar iedereen om ons heen was positief, ook nesbic. Wij hadden destijds moeite om goede mensen te vinden en het idee was om er computercursussen te geven." Uiteindelijk laat ook Bartels zijn reserves varen. Trots laat hij zijn werknemers weten het pand graag als "trollengrot" in te richten.

De verbouwing – noodzakelijk omdat het pand in kleine ruimten is ingedeeld – wordt voortvarend aangepakt. Voor de aankleding en restyling van het pand – dat over een sauna, Turks stoombad, zonnebank en dakterras beschikt – wordt een paar miljoen euro uitgetrokken. Samen met binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie, die zich rond die tijd tevens ontfermt over de privé-woning van Bartels in Langbroek, komen Bartels en Kniep tot de conclusie dat het interieur zoveel mogelijk "wit en vierkant" moet worden. Geheel in stijl wordt ook maar meteen vierkant briefpapier besteld – "een gecalculeerde marketingzet", vindt Bartels – maar de goedkope Nashua printers blijken niet op dit formaat te zijn berekend en de onderhoudsmonteurs maken overuren. Elders in het gebouw wordt de decoupeerzaag gezet in tijdelijke bureaus – "houtplaat op Ikea poten", aldus Bartels – om meer ruimte in de kleine kamers te creëren. Dat wekt flink wat hilariteit onder MagicMinds verkopers. "Grootte naar omzet", plagen collega's.

Een flink deel van de voorbereidingen gaat zitten in de horeca. Naast een restaurant op de begane vloer moet er in de kelder een lounge club komen waar creatief Amsterdam kan doorzakken. De club zal echter niet opengaan. Nadat de exploitatie via een soort franchiseovereenkomst wordt uitbesteed aan evenementenorganisator Believers, blijkt al gauw dat er niet tijdig een nachtvergunning voor het pand is aangevraagd, zodat uiteindelijk alleen het restaurant geopend kan worden. De samenwerking met Believers loopt bovendien al gauw op een dood spoor. Volgens Bartels moest de relatie met het bedrijf op last van huisbankier Fortis binnen een etmaal verbroken worden na een antecedentenonderzoek.

Diverse bronnen bevestigen dat Fortis een check op Believers liet uitvoeren nadat MagicMinds een inboedelverzekering voor Believers had willen afsluiten, maar Henk Witteveen van Believers noemt deze beweringen "laster". Ook Believers zal zich uiteindelijk aansluiten bij een lange rij schuldeisers, ook al bestrijdt Bartels dat er een vordering is ("Wij hebben een vordering op hen").

Intussen schrikt Bartels van de kosten voor geluidwerend materiaal voor zowel de nachtclub als het Auditorium. "Eric redeneerde: we doen het zonder vergunning, dan riskeren we hooguit een boete", zegt een bron. "Hij wilde koste wat kost het gebouw open hebben."

Het gloednieuwe pand – door PR bureau Text100 trots aangekondigd als een "experience cathedral" – wordt eind maart 2001 alsnog feestelijk ten doop gehouden. Vlak voor de officiële opening spreekt Bartels het horecapersoneel nog even toe in een onvervalste Steve Ballmer pitch: "Wat zijn we?" "MagicMinds!" "Wat zijn we?" "MagicMinds!" Menigeen herinnert zich nog hoe Bartels tijdens het feest het publiek in een lange witte jas om aandacht vroeg: "StilteÉ God spreekt."

Aanvankelijk lijkt het MagicMinds heel even voor de wind te gaan. Nog in december 2000 voert de directie – mede op initiatief van nesbic – verkennende gesprekken met televisieproducent Endemol, die wel wat voelt voor een overname. Maar al gauw ziet nesbic de hoop op een vroege exit vervliegen. Hoewel de marktwaarde van MagicMinds op dat moment nog wordt geschat op een onrealistische vijftig miljoen gulden (22 miljoen euro), vindt Endemol de enorme huurlasten van het pand van 2,4 miljoen gulden (ruim één miljoen euro) per jaar veel te hoog.

Het management van MagicMinds – dat met Rich Ashlock van Razorfish en Hans van Batenburg inmiddels redelijk op sterkte is gebracht – richt zijn energie liever op de uitbouw van de organisatie tot 135 personen (waarvan zestig voor de horeca).

Daarnaast weet MagicMinds een aantal belangrijke opdrachten binnen te slepen: de introductiecampagne rondom de nieuwe cd van Marco Borsato bijvoorbeeld, de "Tijd voor lezen" campagne van de Nederlandse Spoorwegen, de Otto-website, multi-channel games voor Amstel Bier en een nieuw product van toetjesmaker Mona. De opdracht voor de bouw van de website voor voetbalclub Feyenoord levert MagicMinds uiteindelijk acht ton (360.000 euro) en naar verluidt een paar ton winst op. Door een lagere offerte uit te brengen, weet het bedrijf rivaal Lost Boys te passeren bij een opdracht om de (jammerlijk gesneerde) nieuwssite En.nl voor uitgeverij PCM in te richten, een klus van één miljoen gulden (0,45 miljoen euro). Business manager Eelco Ferwerda van PCM is nog altijd zeer te spreken over de samenwerking. "Vooral de synergie tussen communicatie en webdesign werkte uitstekend", zegt hij.

De horeca komt daarentegen niet van de grond: het restaurant onder leiding van chef-kok Olaf Oldenburg is dankzij uitnodigingen aan relaties in de eerste week weliswaar goed gevuld, maar daarna krijgt men het nauwelijks nog vol. "Als er toevallige passanten binnenkwamen, werden die door Eric op champagne onthaald", zegt een horecawerknemer. Bartels doet het af als een incident. "Die mensen waren vanwege hun huidskleur elders geweigerd en verdienden een correcte behandeling." Ook het besluit van Bartels om zijn werknemers en hun vrienden enige tijd vijftig procent korting te geven valt verkeerd bij het horecapersoneel. "Dan kun je net zo goed alles weggeven." "Ik zou het morgen weer hebben gedaan", reageert Bartels. "Het personeel ging elders eten omdat alles er zo duur was. Dat kon gewoon niet."

De beoogde omzet van 50.000 gulden (22.690 euro) per week wordt bij lange na niet gehaald, en vaak komt de omzet niet eens boven de 20.000 gulden (9000 euro) uit. Pogingen om Heineken als sponsor aan te trekken mislukken ook nog eens. "Ons plan was om bedrijven als Sony en Microsoft als sponsor aan te trekken", zegt Bartels. "Dergelijke contracten hadden de drie miljoen gulden (1,3 miljoen euro) moeten opleveren die we hard nodig hadden, maar daar hebben we ons fors op verkeken."

Film

Het personeel merkt aanvankelijk nog weinig van de problemen. Wel probeert Bartels zijn mensen naar eigen zeggen "wakker te schudden." Voorjaar 2001 kijken in het Auditorium tachtig werknemers naar Steven Spielberg's Saving Private Ryan, het relaas van het bloedbad op een van de Normandische stranden aan het begin van D-Day. Net als de soldaten aan land kruipen, laat Bartels de film stopzetten om het personeel te vertellen dat "het gevecht nu pas begint". Niet lang daarna staat Any Given Sunday op het programma, waarin na een zegereeks van vier jaar het American Football-team Miami Sharks wordt geplaagd door verliezen, ouder wordende spelers en tegenvallende bezoekersaantallen. Moraal van de film is 'win as a team or loose as an individual'. "Typisch Bartels", zegt een bron. "Het was zijn manier om te zeggen dat we het met zijn allen moeten doen, maar hij vergat uiteindelijk zelf in een team te werken."

Erg rechtlijnig is Bartels ook al niet, zo constateert Marlon van der Meer, die voor MagicMinds een aantal internationale projecten mag opzetten: "Als Eric vertelde dat we de broekriem moesten aanhalen, ontkrachtte hij het hele verhaal door tegen de prijs van een middenklasse Mercedes muziekinstrumenten te kopen." Bartels geeft toe dat het geen gelukkig gekozen moment was: "Maar die spullen waren al besteld en zo duur waren ze nou ook weer niet. Bovendien moesten we wel lol kunnen blijven maken."

Verbaasde gezichten zijn er ook als Bartels via een lease-overeenkomst een Harley Davidson aanschaft. Zij die om een verklaring vragen, krijgen te horen dat Bartels zijn lease auto heeft ingeleverd omdat de parkeergelden de pan uitrijzen. Maar de motor blijft lange tijd op de Prins Hendrikkade staan, zelfs zo lang dat volgens ooggetuigen het roestwater van de nieuwe motor een kring vormt op het trottoir. Intussen verdwijnen door de gebrekkige beveiliging steeds meer computers uit het pand, zelfs PowerMac G4's met creatief werk van vele maanden dat niet extern blijkt opgeslagen. Al ten tijde van de verbouwing denkt de politie een grote slag te slaan door tijdens een nachtelijke inval een groot aantal Polen te arresteren. Maar die blijken te zijn ingehuurd om de muren wit te schilderen.

Baten en lasten

Investeerder nesbic moet al voor de opening van het pand in februari 2001 constateren dat de verkopers hun milesstones niet halen en de kosten flink stijgen. Hoewel ad interim cfo Hans van Batenburg – die op voordracht van nesbic is aangesteld en een fors salaris toucheert – de financiële bevoegdheden van Bartels grotendeels heeft overgenomen (Bartels blijft wel samen met Van Batenburg tekenbevoegd), lukt het MagicMinds maar niet om de baten en lasten met elkaar in evenwicht te brengen. Zo berekent nesbic dat de kosten 1,5 miljoen gulden (0,68 miljoen euro) hoger zullen uitvallen dan is begroot, onder meer als gevolg van een groot aantal telefonische bestellingen die aan de aandacht van de directie ontsnapt zijn. Eind maart laat nesbic MagicMinds weten "buitengewoon teleurgesteld" te zijn in de prestaties van het bedrijf. "Door de verslechterende economie werden de parameters voor financiering telkens aangepast", zegt Bartels er zelf over. "De waardering van MagicMinds werd steeds verder naar beneden bijgesteld, met als gevolg dat nesbic minder wilde financieren: vijf miljoen werd 1,5 miljoen euro."

Omdat nesbic wil dat het pand financieel beheersbaar wordt, besluit Van Batenburg om de activiteiten in een aantal aparte vennootschappen onder te brengen, maar daar gebeurt door tijdgebrek niets mee. Wel wordt een clubje 3D-ontwerpers, dat al zes maanden geen betaald werk heeft, aan de kant gezet. Omzet moet vooral moeten komen uit evenementen, strategische marketingadviezen en grafisch ontwerp voor drukwerk, zo wordt door het management besloten. Volgens ingewijden had MagicMinds gered kunnen worden als nesbic voorjaar 2001 harder had ingegrepen. "Men ging te veel af op de positieve geluiden van Eric", zegt een bron. "Bovendien presteerde nesbic zelf ook slecht, waardoor de bijsturing kennelijk te weinig aandacht kreeg." Andere bronnen beweren dat nesbic zich in toenemende "machteloos" begon te voelen naarmate de cashpositie van MagicMinds verslechterde: in mei 2001 bedroeg de omzet nog slechts 831.000 gulden (377.000 euro), terwijl de kosten tot 1,7 miljoen (0,7 miljoen euro) waren gestegen.

Aanvankelijk blijft het management onverminderd energie steken in nieuwe uitdagingen, zoals de beoogde overname van het Amsterdamse audiovisuele productiebedrijf BloodSimple, waarvan al gauw zou blijken dat die veel meer omzet maakte dan MagicMinds zelf. "Alleen wisten we dat toen nog niet", zegt de directeur van het bedrijf, dat een advocaat in de arm heeft genomen om 9600 gulden (4356 euro) aan "onderhandelingskosten" bij MagicMinds terug te vorderen. Ook pogingen om de Engelse vestiging van het webbedrijf Rare Medium over te nemen lopen op niets uit. Het beursgenoteerde moederbedrijf ziet na het instorten van de aandelenmarkt geen brood meer in internationale expansie en dus moet de vestiging in Londen met tachtig man personeel sluiten. Een delegatie van MagicMinds vliegt een paar keer naar Londen om te kijken of men van Rare Medium een verkoopkantoor kan vestigen, maar het is Bartels die besluit dat het toch niet zo'n verstandig idee is. Vooral de verliezen van de horeca drukken steeds meer op het bedrijfsresultaat.

Zomer 2001 vindt nesbic dat er maatregelen moeten worden genomen. De investeerder wil dat Bartels en Kniep zich volledig uit het operationele management terugtrekken, en zich concentreren op waar ze goed in zijn. "Ik had de bui in mei al zien hangen", zegt Bartels. "Ik was woest op mijzelf dat ik mij weer in zo'n positie had laten manoeuvreren." Terwijl een deel van het oude management opstapt, wordt Ben Bos van het bureau Kwik Gielen uit Zeist als extern adviseur aangetrokken, samen met Paul Noordeman. Bos wordt zelfs nog voorgedragen als interim ceo, maar Bartels zal zijn positie uiteindelijk toch niet uit handen willen geven. "Na enige tijd kwamen de ad-interim bestuurders tot de conclusie dat Eric het zelf maar moest uitzoeken", zegt een bron. "Eric fietste op zijn manier redelijk vaak door alle beslissingen heen." De synergie loopt vooral stuk als Bos adviseert om 35 man de laan uit te sturen. "Dat vond ik onverantwoord", zegt Bartels. "We waren hard bezig de kosten terug te dringen en mijn verwachting was dat in september de baten en lasten op elkaar zouden zijn afgestemd."

"Het was de insteek van Eric om de familie bij elkaar te houden," zegt een oud-werknemer van MagicMinds, "terwijl duidelijk was dat je met een omzet per maand van nog geen één miljoen gulden je hoogstens veertig mensen in dienst kunt hebben." Ook andere bronnen bevestigen dat na mei een glijdende schaal naar beneden was ingezet en er een aanzienlijke hoeveelheid cash uit het bedrijf liep. De geprojecteerde omzet over juli van één miljoen gulden (0,45 miljoen euro) werd bij lange na niet gehaald. Aan inkomsten sleepte MagicMinds die maand hooguit 540.427 gulden (245.000 euro) binnen, terwijl de kosten nog altijd zo'n 1,1 miljoen gulden (0,5 miljoen euro) bedroegen. "Bartels had geen flauw benul van werkelijke definities inzake omzet, kosten en winst", zegt een bron.

Aanvankelijk rekenen Bartels en Kniep nog op een herstel na de "traditionele zomerdip." "Klanten hadden ons gewoon werk toegezegd", aldus Bartels. Dat intussen steeds meer webbedrijven omvallen vinden Bartels en Kniep juist gunstig, want dan kunnen de verkopers er op worden uitgestuurd om de klanten over te nemen.

Ontsnappingsclausule

Heel even lijkt de redding nabij als Spuron bv van bedrijfsleider Ron van der Meer bereid wordt gevonden om tegen betaling van 1,75 miljoen gulden (0,77 miljoen euro) de exploitatie van de horeca op zich te nemen. Terwijl de onderhandelingen met brouwerij Grolsch nog gaande zijn, tekent Van der Meer een contract met MagicMinds Events, de vennootschap die speciaal voor de horeca-exploitatie is opgericht. Behalve Bartels en Van der Meer zet ook de enige bestuurder Maarten Beuningh zijn handtekening onder het contract. Het is een belangrijk moment omdat MagicMinds binnenkort weer met nesbic om de tafel moet zitten om over een vervolgfinanciering te praten en de investeerder zo snel mogelijk een oplossing wil voor de horecapijn.

Volgens Van der Meer vroeg Bartels hem het contract alvast te tekenen "zodat er duidelijkheid was richting nesbic", maar omdat Van der Meer niet wil dat hij tussentijds op zijn financiële verplichtingen wordt aangesproken laat hij een bijlage met een ontsnappingsclausule opstellen waar uiteindelijk alleen Beuningh zijn handtekening onder zet. Bartels zegt nooit iets van de bijlage geweten te hebben. "Wij gingen er van uit dat Ron de financiering rond had: hij tekende met zijn volle verstand. Het hoofdcontract verwijst er niet eens naar."

Terwijl nesbic geïrriteerd informeert waar het geld toch blijft nu het horecacontract rond is, blijven MagicMinds en Van der Meer verder onderhandelen over financiering van de horeca. Maar al gauw duidelijk dat Van der Meer niet met het benodigde geld over de brug kan komen, zeker als ook brouwerij Grolsch het laat afweten. Zelfs wanneer Bartels en Kniep voorstellen om het tekort dan zelf maar met negen ton aan te vullen, komen Van der Meer en MagicMinds niet tot zaken. Als Van der Meer op vakantie gaat en volgens Bartels "niets meer van zich laat horen", laat MagicMinds beslag leggen op zijn tegoeden. Nesbic is echter alleen geïnteresseerd in een concrete financiële oplossing, en laat de zaak op zijn beloop. Al die tijd vindt Bartels het niet nodig te onderhandelen over het volledig afstoten van de horeca. "We wilden de horeca alleen uitbesteden met behoud van de merknaam MagicMinds. Anders had het geen enkele zin meer om nog langer in zo'n vreselijk duur pand te blijven zitten."

De horeca is dan al lang niet meer de enige zorg van Bartels. De sfeer binnen MagicMinds verslechtert snel als blijkt dat nog meer mensen op straat moeten worden gezet. "MagicMinds was een gepassioneerde vriendenclub, maar nu keek men mij met haat in de ogen aan", zegt Bartels. "Eric en Joris trokken zich najaar 2001 steeds vaker terug, de communicatie werd buitengewoon wazig", zegt een werknemer. Bartels ontkent dat niet: "We waren bezig het bedrijf te redden."

Hoewel er bijna dagelijks wordt gemaild en getelefoneerd met nesbic, ziet Bartels intussen nog wel kans om samen met Ernst & Young de naam en positionering van een nieuwe frisdrank voor Coca Cola te ontwikkelen, een klus die volgens bronnen niet meer dan 15.000 gulden (6800 euro)

108 Reacties

Bijzonder artikel. Het klopt voor het grootste gedeelte. Alleen zou de curator maar eens goed moeten kijken naar de prive uitgaven van de heer Bartels. Hoe heeft hij zijn nieuwe huis betaald. Toevallig is dit afgebouwd door dezelfde aannemer als degene die het magicminds pand heeft verbouwd. Daarnaast heeft meneer bartels wel een erg mooie televisie in zijn kelder staan die rechtstreeks afkomstig is bij Sony. Deze is verkregen in het kader van een barter overeenkomst tussen het oude MagicMinds en Sony. Ik heb het vermoeden dat het allemaal niet zo zuiver is gegaan! Overigens is het wel bijzonder jammer dat het zo af moet lopen met deze meneer en zijn op zich goede ideeen. Als men meer inzicht wil krijgen in Magicminds en hoe het er daar toe ging moeten men deze maand naar de VPRO kijken. Er komen drie of vier uitzendingen over de opkomst en de ondergang van de droom die magicminds heette.

Wat een monster van een artikel is dit. Ik heb het maar in de trein aan de hand van een printje gelezen. (17 pagina's) Ik vind het erg moeilijk om tussen alle bedragen en B.V.'s een helder beeld te krijgen van Magicminds. De persoonlijke uitgaven van Dhr. Bartels (Het is lingoo!) en Dhr. Kniep interesseren mij allerminst. Een lease Harley is misschien een tikje wrang in het licht van een dreigend faillisement, maar niet de oorzaak. De enige wel interessante conclusie die ik er uit heb kunnen halen is dat Magicminds met de recente doorstart precies dezelfde plannen heeft als bij de oprichting. Internationale expansie, branding en rumor. Het grootste succes van Magicminds is dan ook branding. Het is jammer genoeg nog niet gekomen van Magicminds tandpasta (quote Hert Zollner) maar Magicminds is zeker in de Story-achtige kringen van Emerce een enorme hit geworden. Ik blijf bij mijn eerdere opmerking dat Magicminds achterhaald wordt door een onduidelijke strategie. Is het een reclame, multimedia of een detacheringsbureau. Magicminds zou misschien voor de toekomst meer de Razorfish strategie moeten adopteren. Wij maken geen websites. Wij maken oplossingen 🙂 Een oplossing is niet te definieren en zelfs de beste criticus moet dan inhoudelijk naar de oplossing kijken ipv je positie ten opzichte van de branche.

Voor de geïnteresseerden: dinsdag 16, 23 & 30 april, 7 & 14 mei 2002 van 21.00-21.25 uur op Nederland 3 en aansluitend hier in {RealVideo; http://www.omroep.nl/rvu/index.html#@ http://www.omroep.nl/rvu/rvu_web/waw/ }

Heer Bartels is in ieder geval een belofte in zijn leven niet nagekomen en dat is er een teveel. Wat hij prive uitgevroten mocht hebben is zijn zaak, daar valt doorgaans weinig speldenkussen tussen te krijgen. Dat hij een enorme blaaskaak is staat ook vast. Dat dat een positief effect kan hebben moet ik helaas wel bekennen. Waarom er toch altijd weer intelligente mensen zijn die toch met zakken vol geld aan komen zeulen bij dit soort lieden is mij echter een volslagen raadsel. Zal wel de video vast klaar zetten, van andermans fouten moet je tenslotte leren.

MagicMinds: Zolang er mensen zijn met dromen had de titel niet moeten zijn: Zo lang er investeerders zijn die teveel geld over hebben?

Investeerders zijn geen mensen? En kunnen geen dromen hebben?

"C'mon people! Let's give these guys a break. They had a vision for something great and they tried their best to make it happen. Not every business succeeds, in fact almost many fail. They had the guts, the vision and the nerve to be great."

Hoe de bedrijven allemaal van de heer Bartels hebben geheten, ben ik al weer vergeten, dat ze allemaal aan het einde ellende achterlgelaten hebben, is een ding wat zeker is.Misschien dat de heer Bartels met zijn compaan het volgende cresendo kan oppakken: ik (bartels) koop een gitaar en mijn kompaan doet raar en samen maken wij carriere. En dan is het nog maar te hopen dat die carriere minder schade zal berokkenen dan dat tot nu toe het geval is.

Eric Bartels en Joris Kniep alias Bul Super en Hiep Hieper, laat die twee maar schuiven! Jan Des Boefrie vaart er wel bij.

Bartels zegt: "Aan mijn eigen capaciteiten heb ik geen moment getwijfeld. Een aantal succesvolle mensen die ik om mij heen zie, steek ik wel vijf keer in mijn achterzak. Om heel eerlijk te zijn vraag ik mij nog steeds af waarom een vent met zoveel talent als ik niet verder is gekomen." Bedoelt Bartels hiermee het talent om teveel geld te snel te verkwanselen? Ik zou toch maar eens gaan twijfelen aan mijn eigen capaciteiten en talent. De wel succesvolle mensen die hij wel 5 keer in zijn achterzak steekt, weten in tegenstelling tot Bartels waarschijnlijk wel waar hun beperkingen liggen en zoeken daar mensen voor die hun beperkingen aanvullen. Overigens vraag ik mij af waarom Emerce zoveel ruimte steeds maar weer vrij maakt voor MagicMinds, terwijl er ook wél succesvolle internetondernemingen zijn, waar zij nooit over schrijven.

Ik ga vanavond (di 16-04) met zeer veel belastingstelling kijken naar de documentaire over MM.Zelf was ik ook 1 van de jongens die de halve dag achter de dreamcast zat (onverslaanbaar in Soul Calibur). Ondanks dat ik niet zo leuk ben weggegaan bij MM moet ik zeggen, dat het jaar dat ik daar gewerkt heb, het ontzettend naar mijn zin heb gehad. Toen ik daar kwam werken bestond het bedrijf uit zo'n 15 man en zaten ze nog in Wijk bij duurstede.In zeer korte tijd zijn ze toen heel snel gegroeid, ik geloof binnen een jaar naar 75 man. En verhuisde het bedrijf naar A'dam, in een veel te klein pand. Alles kon toen, lunchen op de zeedijk, nieuwe laptop, sillicon machines van 25000 gulden en meer, eten bij de italiaan en dat allemaal op kosten van MM.Ik zat dus in de goede tijd bij MM. Wat ik alleen nooit heb begrepen, is waarom ze in hemelsnaam naar dat Oibibio pand zijn gegaan.Ik werkte toen ook bij een reclamebureau in A'dam en iedereen die ik toen sprak zag de bui toen al hangen, dit wordt de ondergang voor MM. Dat pand is veel te duur, ze hadden gewoon een pand aan de rand van de stad moeten kopen, maar ja dat is qua branding een stuk moeilijker te verkopen en branding had een hele belangrijke inkomstenbron moeten worden binnen MM. Want als je maar bekend genoeg ben kiezen de klanten toch sneller voor je. Alleen de bekendheid die MM nu heeft zit Bartels niet echt op te wachten, denk ik. Het is jammer dat Bartels soms wat teveel blablaat want op zich zijn zijn ideeen over leven en werken nog niet eens zo heel gek. Maar ja, naast goede ideeen en goed je mensen kunnnen motiveren moet je ook nog goed een bedrijf kunnen leiden met het oog op de financien en daar zijn zowel Bartels als Kniep niet echt meesters in.

Met veel plezier gekeken naar de docu. Het was echt maar leek bij vlagen een jiskefet-aflevering of een Arjan Ederveen act. Ik zit zelf niet in de reclame, maar werkte in 99/2000 wel in de Internetbranche en de mentaliteit was heel herkenbaar. Met name de scene waarin de directeur marketing een meningsverschil heeft met twee copywriters was erg treffend. Ik ben ook erg benieuwd wat zij allemaal doen tegenwoordig. Deze jongen gaat alle afleveringen uitzitten

Door het internet-forum van Emerce, wat wel eens onder vuur ligt, vooral als het over MM gaat. Was ik zeer benieuwd geworden hoe deze docu zou verlopen. Ik moet zeggen door het enthousiasme van Eric Bartels hebben de docu makers een uitstekende kans gekregen om echt in de keuken te kijken. Ik was verbaast wat de heren allemaal los lieten voor de camera, uitspraken over Nesbic in management vergaderingen en meningsverschillen tussen management vs personeel (format afdeling). Ik kijk al uit naar de volgende aflevering want dan is het weer 'magic time'.

Ook ik was zeer nieuwsgierig naar de MM docu. Ik heb er dan ook met stijgende verbazing naar zitten kijken. Ik dacht dat ik wel het en ander wist over Bartels en zijn schaduw Joris, maar omdat ik al vertrokken was bij MM voordat het Oibibio pand werd betrokken, was alle commotie rond dat pand aan me voorbijgegaan. Ik wist natuurlijk wel (zoals iedereen rond Bartels dat wel weet) dat Bartels een megolomaan, eng mannetje is. Het is eigenlijk wel interessant dat zo'n eng dik mannetje met lelijke huid zo'n grote ijdelheid rond zijn eigen verschijnen weet te construeren. Doet je denken dat verregaande ijdelheid cq. narcisme misschien wel los staat van iemand's aantrekkelijkheid. Maar goed, even los van de psychologische karakterisering van Bartels (wat moet ie eigenlijk nog met dat aanhangsel Joris ? Voelt ie zich te wankel staan zonder zijn immer instemmende klankbord ?), ik vind het onbegrijpelijk dat hij zo'n docuteam loslaat op zijn organisatie en dingen laat registreren als stevig commentaar op zijn VCs, een knullige marketing manager die Patz (of all people) in het gareel probeert te krijgen met non-argumenten, 'gaan jullie het redden ?' – 'natuurlijk, want ik heb de leiding', voor de camera zijn VC manager, advocaat en nog iemand als een stelletje jochies neerzet, etc..etc.. Ik heb alle MM perikelen hier gevolgd, inclusief het commentaar van Bartels zelf en heb me altijd gelukkig gevoeld te zien dat het schip MM zonder mij naar het nieuwe pand is vertrokken. Onbegrijpelijk dat ook binnen de 'gouden muur' van VC kapitaalverstrekking mensen zich laten imponeren door gebral van zo'n onbenul als Bartels. De kleren van de keizer. Bah ! maar fantastische TV ! r.

Graag willen wij even rechtzetten dat bovengenoemde serie (reactie Jantje) niet door de VPRO maar door de RVU wordt uitgezonden. Kijk voor meer informatie op rvu.nl Met vriendelijke groet,Afdeling Voorlichting RVU

Magic Minds. Ik was positief & negatief. Dus neutraal. Welnu, na de eerste uitzending is dat echt voorbij! Wat een waardeloze tent! Geen niveau. Een loodgietersbedrijf wat reclamebureau speelt. Jiskefet ten top. Bartels die op de gitaar "Money, I want your money" kweelt. Dit heeft niets met het communicatievak te maken. Als deze man erachter komt dat je op het schoolplein crack met een winstmarge aan kinderen kunt verkopen, dan doet ie het. Deze docu is slecht voor het communicatievak. Hopelijk gaat dat laatste stukje mm ook gauw failliet. Ik moet er niet aan denken nog 5 of 6 van die stomme afleveringen te zien. "Sjemig de pemig, goeh he, ja dah's van ons"

Toen het pand van Oibibio te huur stond waren er meerdere partijen in geïnteresseerd om het te huren. Althans, tot ze de huurprijs van het pand hoorden. Een van die partijen was Philips design. Die waren indertijd op zoek naar mogelijke partners waarmee ze in dat pand een 'experience' wilden neerzetten, eigenlijk zoiets als waar Magic Minds van droomde, maar dan met de toekomstvisies van Philips en dito apparatuur. Philips haakte af omdat het pand veel te duur was in verhouding tot de mogelijke opbrengsten. Toen ik hoorde dat MagicMinds in dat pand ging zitten dacht ik, zonder ooit wat van deze club te hebben gehoord, 'hier zitten geldschieters achter die zich binnen een jaar terugtrekken en een failliet IT-bedrijf achter zich laten'. De overheadkosten van dit pand zijn domweg onbetaalbaar voor een websitebouwer, zelfs voor Philips design.

En een schouderklop voor Sander voor zijn gelijk!

Na al deze reacties ben ik de docu maar gaan kijken. Ik volgde de berichten van MagicMinds de afgelopen maanden met veel interesse. Ik heb mogen meewerken aan een project twee jaar geleden en was erg onder de indruk van het bedrijf en de potentie die het had. Ik vind dat er wel erg veel afgegeven wordt op Eric Bartels. Het is een man met visie en ambitie. Misschien waren sommige van zijn beslissingen niet helemaal goed, of was hij te enthousiast gegroeid – maar hij wist wel een onbekend bedrijf binnen no-time op de kaart te zetten. En waar sommige bedrijven alleen over kunnen dromen heeft hij gerealiseerd. En daar heb je ballen voor nodig! Ik vind het ook een beetje lullig dat ex-werknemers gaan lopen zeiken – het is altijd makkelijk een kreupele of dooie hond te schoppen. Maar feit is wel dat ze bij MagicMinds zijn gaan werken omdat ze erin geloofden en omdat MagicMinds in hen geloofde. Dus het is wel een beetje ziek om achteraf met de kennis die ze nu hebben te gaan lopen kankeren. Het was een ontdekkingsreis voor alle betrokken partijen, dus alle betrokken partijen zijn schuldig aan de ondergang van MM. Lijkt Srebrenica wel 😉 Ik denk trouwens dat we nog wel van Eric zullen horen in de toekomst – het blijft een ras ondernemer.

Karim, De vergelijking met Srebenica (met hoeveel knipogen ook) vind ik werkelijk te treurig voor woorden, schaam je.Eric Bartels heeft he-le-maal niets neergezet. Hij is in een te duur pand gaan zitten en heeft een enorme financiele puinhoop achter gelaten. Als jij dat een geweldige prestatie vindt ben jij zeker ook fan van Newconomy of, waarom niet, Enron?

Karim, en welk project was dat precies waar je aan werkte, want volgens mij is dat project nl nooit van de grond gekomen. Dat is namelijk het grote probleem van MM geweest, ze beloven dingen maar dat kunnen ze niet altijd waarmaken of ze maken dingen die zo laag geprijsd zijn dat ze er geen winst op maken. Wat ik vooral opmerk uit de reactie van oud medewerkers is dat ze vaak ook wel geloofden in de visie en ideeen van magicminds(lees:Bartels) maar dat het de financiele en structurele bedrijfsvoering is geweest die het bedrijf uiteindelijk de kop heeft gekost. En dan is het feit natuurlijk ook nog eens zo de meeste medewerkers er niet zo heel netjes zijn uitgezet en dan kan je dit soort reacties natuurlijk wel verwachten.

Het feest der herkenning! Ik ben zelf op het hoogtepunt van de internethype in de internetbranche begonnen, en alles wat in de docu te zien was, heb ik in min of meer zelfde mate meegemaakt. Te duur pand, en oprichters met een visie, europese expansie rommelige lijnen ed. Enig verschil met MM is dat de oprichters van het bedrijf waar ik werkte, wel hun eigen management beperkingen kenden, dit in tegenstelling tot Bartels. Hierdoor bestaan ze nog steeds. Kan haast niet wachten op de 2de en volgende uitzendingen.

Bartels maakt de verwachtingen helemaal waar. Voetbalsamenvattingen zijn niet spannend maar wel het leukst als je weet dat jouw club gewonnen heeft, dat Bartels uiteindelijk zoals door velen voorspeld werd, op zijn bek gaat maakt deze serie tot toptelevisie. Geen rancune want ook ik ken de man niet persoonlijk (zo ver wilde hij het nooit laten komen) maar meer vanwege de blaatpartijen in de pers. Vooral de eerste aflevering waarin alles nog koek en ei lijkt was geweldig omdat je weet dat alles wat hij zegt niet uit zal komen. Een docu die later nog vaak gebruikt zal worden. De marketing manager zal in de tweede aflevering het verschil gaan maken.

Al zappende terecht gekomen op Nederland 3. Leuk, Jiskefet dacht ik nog, Romeyn imiteert Emil Ratelband, ik bleef kijken, zachtjes lachend. Wat een foute bril. En zag ik daar een glitterklokkie? En een gebruinde kop, zo'n Wehkamphoofd? Met open mond de gedachte proevend dat dit geen sketch was. Hier werd gewerkt. Hier zaten mensen hun boterham te verdienen. Met wat? Eehhh. Met praten. Veel praten. Over dingen, over onbekende prachtige dingen. Een hoop blabla en verder een prachtig pand met de overbekende Jan de B. inrichting. Het verhaal is geschreven door de hoofdpersoon, hij heeft tevens de hoofdrol, hij regisseert, hij cast, hij doet de grime en de belichting. Maar hij doet niet de financiering. En de catering. Ik genoot. Ik smsde een vriendin; vergeet Ally Mcbeal, kijk naar Nederland3. Komende dinsdag weer. Voorlopig geen Ally meer, zelfs geen Sex in The City, real shit, real fun. Wat een soap.

Uit bovenstaand artikel: Menigeen herinnert zich nog hoe Bartels tijdens het feest het publiek in een lange witte jas om aandacht vroeg: "StilteÉ God spreekt." Tja, erg typerend is dan ook Bartels laatste column op http://www.magicminds.com: 'God is dood' Wellicht kunnen ze met zo'n geweldige domeinnaam nog een andere weg inslaan; misschien iets bij Yorin ofzo, een reclamebureau waar iedere week iemand weggestemd wordt, lijkt me leuk!

Hij schrijft in deze column ook de uitspraak "God is dood " toe aan Sartre. Moet toch echt Nietzsche zijn.

Eens te meer bewezen. Hardlopers zijn doodlopers. Ook ik heb ten tijde van de hype in de internetbranche gewerkt. Het verschil was destijds al duidelijk. Er waren de ondernemers en zij die ondernemertje speelden. Elk grondbeginsel van het ondernemerschap tartend. Clubs als MM gaven blijk van een knap staaltje masturbatief ondernemen. Als je het zelf goed vindt voelen, is het goed en komt de rest vanzelf. De club waar ik voor werkte bestaat nog. En dat enkel en alleen omdat een bedrijf uit de 'nieuwe' economie volgens de principes van de 'oude' economie gerund wordt. Zoals de engelsen zeggen "if it ain't broken, don't try to fix it". Van clubs als MM krijg ik hetzelfde gevoel als wanneer ik naar Spinal Tap kijk. De ultieme parodie van zichzelf. De documentaire op TV3 toont dat eens te meer aan. Goed gedaan RVU.

Mijn grootste ergenis is perfect weergegeven in de serie over MagicMinds: Irritante Engelse pseudoniemen die lekker van de tong rollen. Die Bartels maakt van broodje kaas nog een "grain fantasy with converted lactic experiences". Mijn tenen zaten diverse malen tijdens de eerste 2 afleveringen zo krom als een hoepel. Het is jammer dat de internationale IT bussiness niet zonder die Engelse gebakken lucht kan overleven.

Ik heb de afgelopen 6 maanden heel veel gelezen over mijzelf en MagicMinds. Met als voorlopig hoogtepunt het artikel over MagicMinds en mijzelf in Emerce (zowel in het blad als op de website). Een bijzondere ervaring mag ik wel zeggen. Voor mij is het de eerste keer dat ik 'publieke bekendheid' geniet en dat is tot op heden een heel bijzondere – en vooral leerzame – ervaring! Ik heb langzaam het gevoel gekregen dat ik pas door deze ervaring de filosofische boeken, die ik m'n hele leven al heb gelezen, echt ben gaan begrijpen. Wat de boedhisten bijvoorbeeld bedoelen met zuiver zien en verlichting. En dus: het gebrék aan zuiver zien en verlichting! Want de meeste journalistieke artikelen en verhalen op Internet forums, zoals op emerce.nl, maar ook onze eigen magicminds.com site, laten een verschrikkelijk gebrek aan bewustzijn zien. Journalisten die een potsierlijk variant op de werkelijke gebeurtenissen afgeven (ondanks dat ze bij ons alle relevante documentatie rechtstreeks hebben mogen inzien!) en forum ridders die (1) een schrikbarend gebrek aan intelligentie en bewustzijn ventileren door meningen en oordelen te geven over dingen waar ze absoluut geen verstand van hebben, mede omdat ze informatie slechts uit derde hand verkrijgen en (2) geen enkele moreel recht van spreken hebben omdat ze hun meningen anoniem ventileren. Een doodzonde in mijn ogen, moreel en ethisch volstrekt verwerpelijk en nog eens laf ook. Daarom zal ik de komende dagen twee artikelen presenteren op onze eigen website: (1) een filosofische verhandeling over het zuivere zien en de waarheid en (2) een werkelijke verklaring over de gebeurtenissen van de afgelopen 12 maanden rond het door mij zo geliefde MagicMinds. Want na 6 maanden halve en hele leugens over mij en MagicMinds wordt het wel eens tijd dat iemand verslag doet van die periode die wél weet waar hij het over heeft, simpelweg omdat alleen híj er midden in heeft gezeten ….. Eric Bartels – CEO MagicMinds international bv P.S. Ik las vandaag een aardig gedichtje dat John F. Kennedy vaak citeerde. Wil ik jullie niet onthouden: Bullfight critics row on row,Crowd the enormous plaza full,But there is only one who knows,And that's the one who fights the bull!

Het artikel is oud nieuws (de meesten hebben wel een beeld bij hoe en waarom het niet helemaal goed is gegaan) en in de tweede plaats is iemand die zoveel misstappen heeft gemaakt die aandacht niet waard. Ik zou veel liever bijdragen zien over mensen die visie koppelen aan doordacht ondernemerschap.

Dit is nu al de zoveelste keer dat ik alle kritiek op magicminds als dom en asociaal bestempeld zie worden. Moet iedereen die graag een reactie wil sturen eerst een bedrijf voor miljoenen het faillisement in laten draaien of mag het ook zonder? En als we toch persoonlijk gaan worden. Het quoten van de bekende intelligentia is meer verhulling van een gebrek dan een blijk van intelligentie.Succes met de doorstart. Je hebt blijkbaar een manier gevonden om munt te slaan uit de slechte publiciteit rond magicminds en jou als persoon.

Geachte heer Bartels, Ontbreken er achter het woord bull niet een paar letters? Heel dapper en ongetwijfeld welgemeend uw betoog. Als ik dan nu even de verlichte geest mag zijn. Moet je je als ondernemer niet bezighouden met wat je (toekomstige) klanten willen ? I.p.v. verzanden in allerlei, in uw oren wellicht, interessant klinkende termen. Kracht, nut en schoonheid zijn zaken die zich in eenvoud laten vangen en uitdrukken. Zoals de Engelsen zeggen "What is understood, need not be discussed". Kijk naar de wensen van de (toekomstige) klanten en dan pas naar de mogelijkheden om die wensen zo goed mogelijk in te vullen. En niet andersom. Het is altijd makkelijk om te roepen dat de rest van de wereld het niet begrijpt. Wellicht zou dat juist voor u een teken aan de wand moeten zijn. Als selfproclaimed communicatiedeskundige zou u toch beter dan vele anderen moeten weten dat als de informatie niet overkomt het niet per se aan de ontvanger(s) ligt. Dus daarom voor u een welgemeend advies. Spreken is zilver, zwijgens is goud.

Beste Gerben, Martin en Karel, Lees nou gewoon eens goed en zorgvuldig wat ik schrijf in plaats weer te vervallen in ongenuanceerde opmerkingen. Buiten mijzelf en Joris Kniep – en in mindere mate onze vroeger boardleden – weet natuurlijk niemand hoe dingen bij ons zijn verlopen en verlopen. Als jullie denken dat je dat wel weet omdat je artikelen over ons leest, dan is dat, sorry dat ik het zeg, wel heel erg naief of heel erg dom, ligt er maar aan hoe je er tegenaan kijkt. En willen jullie soms zeggen dat anoniem reageren NIET laf is? Dan zijn we inderdaad snel uitgepraat. Ik stel voor dat jullie maar eens mijn reacties lezen die ik binnenkort op onze eigen site ga publiceren.

Beste Eric, waar is de nuance dan in jouw argument? Naast jou en Joris was ook ik er toch echt gewoon bij hoor toen er dingen met mij verliepen bij MM en ik heb daar mijn mening over, ik heb nu 2 afleveringen gezien met mensen bij jouw bedrijf die ook van alles meemaken dankzij/ondanks jou en Joris en iedereen hier op Emerce geeft een reactie op gelezen artikel al dan niet met een naam die er 'echt' uitziet/is. Prima toch? Zijn zaken pas reëel als jij ze als 'echt' hebt gelabeled? Mag ik alleen juichen als ik zelf een goal scoor op het WK, en is mijn reactie pas wat waard als mijn echte, door-jouw-goedgekeurde naam bij mijn mening staat? Kom op nou zeg. Heb jij dan nooit een goed gesprek in de kroeg met iemand die je niet kent? Of gaat dan de amicale krisnamurti knop om? The bull uit je geleende gedichtje (kan dat dan wel eigenlijk? Al die teksten van anderen quoten, was je er zelf bij? Heb jij meegemaakt wat daar is verlopen? Heb je het doorleefd? Heeft het een plek in je lichaam? Heb je er ja tegen gezegd? Sluit het niet buiten! Het is van jezelf ..) is trouwens gewoon het bovenstaande bericht, niet jij, niet je bedrijf, maar het artikel over je bedrijf. We're all fighting. En om dan de door jouw geselecteerde berichten te gaan afkraken met naief/dom vind ik wel heel goedkoop zeg. Even je twijfel afschudden? Eric, aparte vent die je bent! Al die berichten over al die bedrijven en jij bent de enige die het in zichzelf kan vinden om zich te verlagen tot het gejoel van het gepeupel hier. Ik heb je in de loop van de tijd leren kennen als iemand met 2 gezichten, ik vind het interessant om te zien dat die 2 kanten steeds meer ruimte/lucht doorlaten.

Geachte heer Bartels, u heeft zich een pr-aanpak aangementen die vraagt om controverse. Wannee rmensen hier dan over klagen, dan moet u zich dat ook late nwelgevallen. Immers er zijn maar weinig mensen als u. wie van ons kan zeggen dat hij/zij vele miljoenen heeft uitgegeven aan dromen. Ja, wat ik u wel moet nageven is dat u een goed verkoper bent, want steeds geloven er weer geldschieters in uw verhaaltjes. Uw gedrag heeft ook als gevolg dat er nu met een toch eigszins verachtende blik wordt gekeken naar hen die wel hard voor hun centen werken en elke dag weer zorge ndat er geld op de plank komt. Daarom beste mijnheer Bartels neem voorlopig een low profiel aan, roep niet te hard (of liever helemaal niet) wat u gaat doen en niet doen. Laat ons onszelf verbazen over al het moois dat u ons gaat brengen. En tot slot een advies, laat uw website door iemand maken die dat kan. Dan kan u niet overkomen dat wat diverse grotere organisaties met uw bedrijven is gebeurd: wel mooie praatjes en plaatjes maar geen werkende website. Dus als u ons echt deelgenoot wilt maken van uw verdere capriolen, bbel dan een echte webbouwer die het afmaakt en zorgt dat het zichtbaar is. Dan heeft u in ieder geval iets bereikt.

Beste Eric, als je toch filosofische en spirituele literatuur er bij haalt is het misschien goed het hoofdstuk "perceptie" eens goed door te lezen. Het gaat er niet alleen om hoe zuiver je iets ziet, maar, nog belangrijker, WAT je ziet (wil zien). Je oordeel vel je op basis van de manier waarop je de dingen die je ziet gebeuren interpreteert. Waarschijnlijk hebben de mensen die het met je oneens zijn een andere kijk op de gebeurtenissen, de financiën spreken in ieder geval voor zich.

Een spannend verhaal van wat er al niet verkeerd kan gaan. Zeker niet als je in mislukkingen zo bedreven wordt. Met als voorlopige conclusie "Magic Minds is zeker niet hetzelfde als Magic Brains".

Heer Bartels, vol verwachting klopt ons hart… De reacties op uw site zal ik zeker lezen. Ik vraag me alleen af waar u de tijd vandaan haalt om toch steeds weer op onze reacties te reageren. Op de beschuldigingen van de vermeende lafheid, domheid en naïviteit ga ik niet in. Uit uw mond c.q. pen beschouw ze als complimenten. Ik hoef niet te weten hoe zaken verlopen zijn. Want net als in de sport zijn het de resultaten die tellen. En hoe zijn die tot nog toe? Of onderneemt u volgens de Olympische filosofie? Waarbij het meedoen belangrijker is dan het resultaat. Ik wens u heel veel succes en geluk toe voor toekomstige projecten en laat mij vooralsnog graag van mijn ongelijk en uw gelijk overtuigen. Vooralsnog heeft u de schijn tegen.

Het is dat we in Belgie al een LSP-rage achter de rug hebben (LSP staat voor Leading Succes People, een niet-onbesproken strekking die opleidingen organiseerde voor nitwits) anders zou de de heer Bartels een levende reclame kunnen zijn voor wat deze lui beoogden. We hebben ook enkele bekende volgelingen die in gelijke toonaarden spraken, nl de heren Jo Lernout en Pol Hauspie (ook een duo).Vergeleken met deze heren zijn de h(H)eer Bartels en zijn alter-ego nog nergens,maar er is hoop. Figuren als de heer Bartels kunnen zich enkel profileren bij de gratie van de financiers, dus het is daar dat men de levieten moet gaan lezen en niet bij God zelf.

Beste Eric, wat jammer dat dromen niet altijd uitkomen. Ik kan me voorstellen dat met zoveel plannen, mogelijkheden en onmogelijkheden een enorm groeiscenario voor MM de beste optie leek. Werden jullie ook niet min of meer door de durfkapitalisten gedwongen om met plannen te komen die alleen met de wind meer dan vol in de zeilen en een rustige oceaan gehaald konden worden? Wanneer je goed onderweg lijkt te zijn en er worden van alle kanten 'kleine' onvolkomendheden geconstateerd dan blijkt dat het eens zo mooie slagschip wel heel snel in verval raakt. Wanneer ik dan ook nog de docu over MM op TV volg krijg ik het gevoel dat jou 'werkwijze' niet geleid heeft tot wat je voor ogen had. Die grote familie, het met elkaar en voor elkaar proef ik wel uit een speech en het bovenstaande artikel, maar lijkt mij dat daden meer zegt dan woorden. Wanneer MM, de berichtgeving en de docu gezichtsbepalend zijn voor de internetbranche en onze klanten zien ons, Snakeware inbegrepen, als geldverslindende, niet geinteresseerde en op macht beluste bedrijven/mensen dan vind ik dat 'jammer'. Waarbij jammer staat voor het wrange gevoel dat je krijgt wanneer je zoveel van dit soort voortvallen meemaakt en toch ook weet dat er bedrijven zijn die met minder ambitieuse plannen en ook de nodige tegenslag toch een gezonde en voortvarende onderneming op kunnen zetten. Ik ga ervanuit dat ik deels een hart onder de riem heb kunnen steken, maar ten dele ook, net als vele anderen, grote twijfels heb bij ondernemingen als MM, durfkapitalisten en alle personen die bij dit soort praktijken als vanzelf om de hoek komen kijken. Veel succes met het vervolg op MM en wellicht tot ziens.

Eric, de waarheid over MM ken ik kennelijk niet omdat ik geen insider ben. Ik wil je best geloven als je zegt dat ik alleen de schijnwerkelijkheid gezien heb. Er is echter een andere waarheid die ik wel ken: Om een bedrijf succesvol te maken, en zeker met zulke ambities als door jou geventileerd, heb je bepaalde capaciteiten nodig. Die zijn niet vaag en onmeetbaar in tegenstelling tot wat sommigen denken. Zeker als de leider van de club zichzelf met veel bravoure profileert als de grote jongen (zoals jij) zijn zekere kwaliteiten nodig. Deze managementcapaciteiten zijn dus te testen. Ik ben bang dat jij, als je eerst je eigen capaciteiten gaat inschatten en ze vervolgens laat testen, tot een nare conclusie zal komen. Ondanks dat je zelf denkt dat je als die succesvolle jongens "in je achterzak steekt" kom je gewoon kennis van zaken en managementkwaliteit tekort. Je dominante houding maakt bovendien dat mensen die jou met hun kennis en kunde zouden moeten en kunnen ondersteunen volledig ondergesneeuwd worden. Je trekt een mooie buitenkant op die helaas aan alle cliches voldoet: een duur pand in de stad, moderne inrichting, yuppen-look, sushi als lunch, als het maar trendy is. Daarmee verhul je wat er werkelijk aan de hand is. Er zijn er velen die zo een buitenkant gelijk stellen aan succes en geld. Dat zijn ook de mensen die jou als goeroe gaan aanbidden, of als groupies je achterna lopen, in de hoop deel van het succes te worden. Troost je met de gedachte dat je niet de enige bent.

Vanaf het moment dat Eric Bartels mij kramp van het lachen wist te bezorgen met zijn interview in Het Parool (herfst 2000?), heb ik de discussie rond MM met groeiende belangstelling gevolgd. Sinds ik er achter ben dat Emerce Bartels de ruimte geeft om zijn megalomane geest te laten gaan, bezoek ik de site graag ter ontspanning, waarvoor dank. Het plan van de RVU om Bartels en Co. te gaan volgen was natuurlijk vooraf al een schot in de roos; megalomanie en narcisme gaan immers uitstekend samen. En ja hoor, wat een patient! Z'n verzameling roze brillen is letterlijk groter dan we hadden kunnen vermoeden en z'n teksten in combinatie met z'n voorkomen maken 'live' gesproken een nog belachelijker indruk, kortom fantastische televisie! Graag doe ik daarom vandaag iets terug. De oplossing voor de chronische problemen bij MM is eenvoudig; breng snel overal in het pand camera's aan en laat afspraken met Eric buiten alleen nog onder begeleiding van een cameraploeg plaatsvinden! Compilatie van een half uurtje per dag lijkt me voldoende. Uitbreiding naar allle buitenlandse filialen spreekt voor zich, kijkcijfers en inkomsten zullen alleen maar meegroeien. Nog een persoonlijke tip voor onze amateurfilosoof; gebruik is een quote van Arthur Schopenhauer ter afwisseling van Sartre: "The cause of laughter is simply the sudden perception of the incongruity between a concept and the real project", bijvoorbeeld, leuk voor een leadertje bij de BBC.

Hallo Eric, er zal ongetwijfeld veel zijn gebeurd waarvan de buitenwereld geen weet van heeft. Je doet het voorkomen dat het falen van MM zuiver te wijten is aan anderen. Dat lijkt mij sterk. Ik ben erg benieuwd wat jouw analyse daarvan zal zijn. Bedenk goed: een genie is niet de tijd ver vooruit maar begrijpt de tijd goed. Daarnaast denk ik dat jouw enthousiasmerende kwaliteiten groot zijn en je weldegelijk visie hebt. Ik heb weinig mensen kunnen betrappen op een aanval op jouw visie. Ik denk zelf ook dat werken in de toekomst een andere rol gaat spelen en de zinsvraag steeds belangrijker wordt. Jouw enthousiasme opent deuren en overtuigt mensen en dat is bedrijfsmatig gezien erg prettig. Ik denk alleen dat je niet (alleen) de eindverantwoordelijkheid zou moeten dragen en een team om je heen zou moeten verzamelen die minimaal evenveel gewicht in de schaal kunnen leggen. Ik heb zelf ook wel eens wat 'last' van een groot enthousiasme en ik prijs mijn omgeving dan ook dat ik zo af en toe wordt afgeremd. Daarmee ga je uiteindelijk veel harder vooruit.

Wat een geweldige (…) is die vent van Magicminds. Als meneer erachter komt dat de cultuur die hij zo graag uitdraagde tot weinig winst en resultaat leidt geeft hij het personeel de schuld 'Ik heb maar functieomschrijvingen gemaakt, eigenlijk jullie taak'. Typisch iemand die anderen de schuld geeft. Als meneer God vrolijk is moet iedereen om zijn 'humor' lachen, is de stemming bij hem slecht, dan zorgt meneer ervoor dat iedereen een rot humeur krijgt. Lekker figuur om voor te werken. De hele aflevering zag ik ook alleen maar gesmeek om geld ipv eens opdrachten binnen te halen. Werkt men daar überhaupt wel? 10.000 p/m voor een schoonmaker? Nu weten we in ieder geval de reden dat die schoonmaker WEL aan het werk is. Die reclame voor een biermerk is nou niet echt uit een creatieve geest ontsnapt. Blijkbaar betalen de klanten een hoop voor inefficientie.

Iedereen kan hier roepen wat er verkeerd is gegaan en in een ding heeft de heer Bartels zeker gelijk, het is voor ons een vraag en voor hem een weet. Maar een tip van de sluier wordt in de tv-serie toch wel opgelicht. Bron: aflevering 3, het roer moet om.8 miljoen geinvesteerd in het pand, 40 duizend p/m aan een schoonmaakbedrijf, nog een dotje voor de catering, (met de titel van deze aflevering in het achterhoofd lijkt me een opname van 2 bedienden die een of ander haute cuisine gerecht met chinese stokjes serveren niet op zijn plaats) Als sluitposten als voedsel en schoonmakers dit soort maandelijkse kosten met zich meebrengen, kan ik niet anders concluderen dan dat de onoverkomelijke kosten en investeringen een veelvoud hiervan zijn. Ik ben geen accountant maar gewoon ondernemer en ik heb de indruk dat niet het ondernemingsplan maar de uitvoering ervan het probleem is geweest. Alleen vrekken en geluksvogels worden miljonair, de rest blijft gewoon visionair en velen voor u, hebben laten zien dat dat niet genoeg is om een imperium op te bouwen. Dhr. Bartels had naar mijn mening een financieel controller van minimaal 50 jaar oud moeten aannemen die zonder verstand van de nieuwe media, alle investeringen 2 keer laat contoleren op hun toegevoegde waarde. Het enige nadeel hiervan is dat we dan niet zo'n heerlijke serie op tv hadden gekregen, want dan was MM nu waarschijnlijk een gewoon goedlopend bedrijf geweest dat niet spectaculair genoeg is om te worden gefilmd, maar waar wel geld verdiend wordt. Denk ik?!

Mijnheer Jan Maarten Kops, U kan het niet ernstig menen, een controller voor de beslissingen van God? En Toegevoegde Waarde! In Gods naam, wat is dat? Ik denk dat zijn (de heer Bartels) beleidskennis overeenstemt met zijn kennis van de franse taal,dus, avec cheveux sur. Maar het is inderdaad goede TV, om niet te zeggen de beste.

Gebrek aan intelligentie? Naief? Laf? Dom? Sinds wanneer moet je ergens verstand van hebben of een insider zijn geweest om mee te mogen praten? Je hoeft alleen maar naar de TV te kijken om te zien wat Bartels voor man is. Een man met fantastische ideeen en een groot inspirator. Alleen, hij kan totaal niet organiseren. In de laatste uitzending geeft hij dat ook toe als hij zegt dat hij drie man heeft aangenomen om zijn product te omschrijven maar er nu nog niets ligt. De TV liegt niet heer Bartels, ik zag uw lippen bewegen. Meesterlijke uitzendingen trouwens, ik kan haast niet wachten tot het weer dinsdag is. De video giert vast overal mee want u zoekt het ver om uw mensen te motiveren en inspireren maar van u kunnen jarenlang nog vele mensen leren. Jammer dat Kniep niet in beeld wilde.

YYYYYEEEEESSSSSSSSSSSSSSS!!!!!, het is me weer gelukt: iedereen vol in de ankers en schrijven maarrrrr. Heerlijk al die publiteit die we daar als MagicMinds toch maar uithalen. John Grant, Engels marketing guru en m'n grote voorbeeld, noemt dat één van de 12 nieuwe pijlers van z'n 'New Marketing Manifesto': Viral marketing. Een soort guerilla marketing en het werkt inderdaad perfect. Ook wel: 'Get Up close And Personal' genoemd door hem!!! Ik kan me herinneren, een paar maanden geleden, toen ik voor het eerst begon mee te doen aan dit soort forum discussies, er een enorme lawine aan reacties het gevolg was. Dat leidde uiteindelijk tot een hoofdartikel in het Emerce blad zelf over het reageren van CEO's op forums. Daarbij werd het boek 'The Cluetrain Manifesto' aangehaald, want daarin werd gesteld dat PR op een geheel andere manier dient plaats te vinden dan op de 'gelikte' manier waarop bedrijven dat tot nog toe hadden gedaan. Mijn forum reacties werden daarbij als voorbeeld genoemd. Geweldig vond ik dat, omdat het dus iets had losgemaakt, precies zoals ik wilde. Ik geloof in dergelijke nieuwe stromingen. En inderdaad: een groot deel van onze naamsbekendheid is te danken aan het rumoer op dit soort forums. Een typisch voorbeeld van John's 'viral marketing'. Dat er nauwelijks tot geen forum ridders zijn die dat door hebben, simpelweg omdat je wel een randdebiel móet zijn als je anoniem je gal spuit op dit soort forums, mag je in Nederland niet zeggen. Want dan ben je megalomaan. Gelukkig ben je dat in Nederland al als je iets anders rijdt als een Opel Astra, dus ik vind megalomaan een absolute geuzentitel! Mensen, blijf dus doorgaan met jullie kritiek. Blijf gooien. Blijf reageren. Voor ons alleen maar goed. Want nieuwe marketing betekent óók, dat naamsbekendheid altijd goed is, of men nu goed of slecht over je praat. Leg ik nog wel eens uit! Dus: leef je uit! (kan trouwens ook op onze eigen site). Groet, Jullie vriend, Eric BartelsMagicMinds communication bv PS En ex-magicmind: wat een lulverhaal zeg over dat anoniem zijn op forums. Ben je niet lekker of zo? Anoniem tegen iemand aanschoppen is per definitie amoreel, ziekelijk en laf. Als jij een vent zou zijn geweest, had je me dit recht in m'n gezicht moeten zeggen. Dan heb je kloten. Maar dit is te triest voor woorden! Daarom soms 'ex'…..?

Erik Bartels zegt: "Want nieuwe marketing betekent óók, dat naamsbekendheid altijd goed is, of men nu goed of slecht over je praat. Leg ik nog wel eens uit!" De PR-mensen van KPMG, Andersen e.d. kunnen gerust zijn want Erik Bartels heeft het gezegd (A) en gaat het nog uitleggen (B) ook. Misschien kan je dit ook bij op je 'productlijst'plaatsen: Een lijst van certificaten met uw uitspraken , gewaarmerkt en getekend door 'God' himself.Ik zelf zie maar één voordeel. Bij een eventueel geschil tussen MM en een klant kan de advokaat van MM altijd aanhalen dat de klant niet moet zeggen dat hij niet wist waar hij aan begon toen hij een deal maakte met MM. Als dat geen voordeel is.

Eric, dat hele lange verhaal over marketing en zo kan je wel heel veel naamsbekendheid geven, maar een opvallend groot deel van de reacties is wel erg negatief. Zou het niet kunnen zijn dat je met dergelijk media-geile gedrag je je eigen bedrijf langzaam naar beneden trekt? De persoon Eric Bartels toont gedrag alsof hij schipper van een olietanker is, terwijl hij schipper van een roeiboot is… met een lek. Ik begrijp dat je 'ons' nog gaat uitleggen hoe dit alles positief zal werken voor het bedrijf Magic Minds.

Eric Bartels is GOD. Volgens Raoul Chapkis is GOD een tussenwerpsel (lees de reizen van pater Key), en daar sluit ik me bij aan. Eric Bartels is een tussenwerpsel.

Ik begrijp best dat veel publiciteit goed is, en ook negatieve publiciteit kan op zijn tijd goed werken. (Denk aan Pim F.) Maar negatieve publiciteit heeft ook zijn grenzen, en volgens mij was die al bereikt voor de documentaire. En ook de documentaire komt niet echt positief over, zelfs alle positieve verhalen die de medewerkers vertellen worden overschaduwd door het beeld dat er veel en onnodig met geld gesmeten wordt binnen mm. Ik heb het idee dat dat beeld ook klopt, er wordt pas gekeken naar geld op het moment dat het er niet meer is. Ook in mijn tijd was dat zo, alles kon, lunchen bij Nam Kee, dineren by Il Piacere(?), Sillicon machines van FL 20000,-, nieuwe laptops(apple), G4's enz. enz. Maar een salaris overmaken voor het eind van de maand was altijd weer een probleem. Nu hoor je mij niet klagen, maar ik zie toch een terugkerend probleem. Ik snap best dat je soms moet investeren in nieuwe apparatuur en dat het professioneel overkomt als je een presentatie geeft vanaf een nieuw MAC notebookje, maar de klant heeft daar uiteindelijk maling aan, die wil allleen maar dat het er goed uitziet en dat de prijs van het product redelijk is. En als de klant dan, wat hij vindt, een hoog bedrag betaald en later de heer Bartels champagne op het dakterras ziet drinken denkt hij toch dat doet ie van mijn geld. Nou ja dat was het zo ongeveer wel. Oh ja die site van magicminds, laat ik het zachtjes uitdrukken is niet echt een visiteplaatje. Maar daarover heb ik teveel opmerkingen om ze allemaal hier te plaatsen. Patrick van der Entgeen anonieme ex-magicminder

Geachte heer Bartels, woorden schieten bijna te kort. Uw enthousiasme is bijna bewonderenswaardig. Ergens verbaast het mij dan ook niet dat u ook hier het positieve uit weet te halen. Heerlijk al die exposure die u uit onze recaties haalt, zegt u. U moet mij, en met mij ongetwijfeld vele anderen waaronder toekomstige investeerders, toch eens uitleggen hoe u met al uw filosofiën en kennis ooit een goed renderende organisatie op poten denkt te gaan zetten. Want tot nog toe is het veel geschreeuw en weinig wol. Vooralsnog hoor ik u alleen maar uw idolen napraten zonder dat u daar wezenlijk iets aan toevoegt. U heeft kennelijk veel gelezen. Maar kennelijk heeft de opgedane kennis u (nog) niet in staat gesteld de door u voorspelde en o zo begeerde eclatante successen te behalen. En dat allemaal omdat volgens u de rest van de wereld het niet begrijpt. Ik ben met u eens dat waarneming subjectief is maar de feiten spreken voor zich. Dus ik vraag u wie is hier de "randdebiel"? p.s het siert u niet dat u dergelijke termen bezigt. het is eerder een teken van zwakte.

Goh Eric, ik maak een reactie bij je los. Dat is dus goed ? Maar goed dat ik geen naam eronder had gezet, anders had je niet gereageerd en was mijn boodschap langs je geschoten. Slim van deze randdebiel heh? Bla. Mijn point was dat het niet uitmaakt of je een 'realistische' naam eronder zet, je kent de mensen toch niet. Ja, dat is bekend zijn, wij kennen u, u kent ons niet. Shit heh? Gelukkig maak je ons nu eindelijk deelgenoot van je fijngesponnen marketingstrategie. Het was allemaal vooropgezet van je, je bent natuurlijk niet iemand die zich laat vangen door gedrag van anderen, jij bepaalt je eigen state-of-mind, dus al die beledigingen (naief, dom, randdebiel, laf etc..) zijn een strategische keuze van je. Smart man. Alle publiciteit is goed. Geldt dat ook voor Iglo diepvriespizza's? Olvarit babyvoeding? Buckler? En geloof me, ik heb me echt wel in je gezicht uitgesproken over je handel en wandel. Maar dat is niet de point. De point is dat het niet gaat om de naam/gezicht/label van de communicator, maar om de inhoud. Content is king toch Eric? Of is mijn content pas king voor jou als er Henk de Vries of whatever onder staat? Oh, Henk de Vries, oh nou dan ga ik eens nadenken over wat ie zegt. "Anoniem tegen iemand aanschoppen is per definitie amoreel, ziekelijk en laf." Tja, ik ben inderdaad het stereotype voor de forum-stalker, ik probeer wel te stoppen, maar het lukt me simpelweg niet, this forum keeps calling me & calling me, ik weet wel dat het niet klopt, maar ik zit nu eenmaal niet hoog genoeg in de maslov pyramide om mijn lafheid onder ogen te zien. Teach me, oh great one, the deathness of your God. En misschien dan ben ik in staat om me bovenin die pyramide in mijn dakterras-leunsteul om te wentelen in mijn bevredigde behoeften en m'n online-uren te slijten in het corrigeren van het laffe anonieme gepeupel beneden op straat. Maarre, keep m coming Eric, in je ankers, of eigenlijk, gooi je ankers maar weer los. Ik vraag me af als ziekelijke amateur of jullie toegenomen naamsbekendheid er nu echt voor zorgt dat er klanten met jullie in zee gaan. Ik zou me als beslisser echt achter mijn oren krabben als ik je emoties hier uit je tekst zie spetteren. Oh ja, wat stom, ik vergeet natuurlijk dat je zo'n Ouspensky lover bent en dan kan je simpelweg al het bovenstaande weggooien met zijn uitspraak: "The strangest and most fantastic fact about negative emotions is that people actually worship them." – P.D. Ouspensky tis net biechten, nietwaar ? liefs, take your pick a – amorele, ziekelijke, laffe ex-magic minderb – Henk de Vriesc – P. Ouspenskyd – none of the above

Geweldig dit. Als je naam maar blijft hangen.

Stephen Yeo , marketing director bij computerbedrijf Wyse (UK) is van het zelfde soort, in een vakblad vertelde hij het volgende: "Onze omzet verdubbelt elk anderhalf jaar.Maar ja, als je vanaf nul moet beginnen dan duurt het toch nog lang." {Bron; http://www.business2.com/articles/mag/0,1640,38604,00.html }.

Enige jaren geleden heb ik enige maanden als interim manager gewerkt voor The Internet Plaza (TIP). Op mijn vraag aan Norman Kleine, voormalig directeur van TIP, of hij zich niet stoorde aan alle negatieve publiciteit rondom het bedrijf, antwoordde deze: 'Je moet gewoon zorgen dat je flink controversieel bent. Weet je hoeveel advertenties je moet plaatsen om dezelfde aandachtswaarde te krijgen als dat we nu door al die zeurders krijgen!'. Ik had er toen al mijn twijfels over. Zes maanden later viel TIP in handen van haar grote rivaal World Online. Mijn inziens staan de direkteuren die zich van dergelijk controversieel gedrag bedienen aan de rand van hun afgrond. Het is een laatste stuiptrekking in een poging het verval af te wenden. En dat is een heel menselijke reactie. Het succes van TIP was eerder aanleiding voor velen om op te slijmen tegen de man die voor dat succes verantwoordelijk was. Als dan de klad in de organisatie schiet, dan raakt dat niet alleen de ziel van de ondernemer, maar ook die van de mens achter de ondernemer; de narcist, de optimist, de doorzetter, maar ook de eeuwige twijfelaar. Succes is verslavend en ook al ziet iedereen die val al lang en breed aankomen, als ondernemer, artiest of acteur wil je dat niet zien. Ze hebben in het voetlicht gestaan en voor velen was dat een gevoel dat beter was dan de beste sex. Wat zou jij doen? Ik volg de documentaire van Eric Bartels dan ook met veel belangstelling en niet omdat het eind voorspelbaar is, maar omdat ik bewondering heb voor mensen als Bartels en Kleine. Het vraagt een ongekende hoeveelheid overredingskracht, enthousiasme, leiderschap en stamina om in zo'n korte tijd zo'n enorm succes te genereren. MM en TIP zijn in feite een soort van mini-culturen en elke cultuur kent zijn opkomst, hoogtepunt en verval. Het is opvallend hoeveel overeenkomsten er wat dat betreft tussen beide bedrijven te vinden zijn. Dat zou op zich al een boek waard zijn. Natuurlijk brullen de afvalligen nu moord en brand: ze waren immers ooit voor 'die mooie praatjes' van Bartels gevallen. Maar daar pas ik voor. Een ieder die toen voor MM (en ooit voor TIP) is gaan werken, geloofde oprecht deelgenoot de worden van dat succes! En succes maakt geil. En als je dan ineens 'gedumpt' wordt, dan ervaar je dat als een ware afgang. Sterker nog: er wordt van je gevraagd 'cold turkey' te gaan, want van het ene op het andere moment ben je 'success-boy/girl' af. En daar zit niemand op te wachten. Maakt dat het drama minder relevant? Nee, niet echt. Het blijven persoonlijke drama's! Maar ik weet zeker dat alle deelnemers over een paar jaar (net als ik nu) zullen denken: "die paar hectische maanden bij MM zijn me meer waard dan alle jaren van mijn verdere carriere bij elkaar". Maar zover zijn de meesten nog niet. Dat vergt nog een heel verwerkingsproces. Wat dat betreft zijn werknemers ook net mensen…

Dhr. Bartels kan ter verdere oriëntatie op de toekomst van MagicMinds wellicht eens een bezoekje brengen aan ''mission statement {generator'; http://www.dilbert.com/comics/dilbert/games/career/bin/ms.cgi }". Hopelijk hebben de medewerkers een leuke tijd beleefd, het lijkt er met al dit gekrakeel niet op dat MagicMinds nog veel nieuwe klanten zal winnen. Success in ieder geval. ''We exist to synergistically promote value-added infrastructures because that is what the customer expects''

Eric Bartels plaatste maandag 29 april, héél vroeg in de ochtend een reactie waarin hij het volgende zegt:"Daarom zal ik de komende dagen twee artikelen presenteren op onze eigen website: (1) een filosofische verhandeling over het zuivere zien en de waarheid en (2) een werkelijke verklaring over de gebeurtenissen van de afgelopen 12 maanden rond het door mij zo geliefde MagicMinds." Helaas heb ik tot op heden nog weinig van zijn hand mogen aanschouwen. Geen filosofische verhandeling en geen werkelijke verklaring. Dit is de eerste keer dat ik zit te wachten op direct eigen input van de heer Bartels en ik word teleurgesteld. Als hij ook zo omgaat met zijn onderneming, wordt mij een hoop duidelijk. Gebakken lucht, inderdaad.

Die Hollanders toch: tis lachen, tblijft lachen. Doorgaan, doorgaan, doorgaan!

Dit is een reactie op het stuk van Edwin Korver. Aangezien ik het sterke vermoeden heb dat hij onder zijn eigten naam schrijft, wil ik op zijn stuk reageren. Mensen die anoniem schrijven vind ik laf en dus reageer ik daarop maar niet meer. Daarnaast is zijn stuk tenminste "normaal", intelligent en zakelijk geschreven. Daarom deze reactie: Edwin, ik vrees toch dat je vorige (?) baas gelijk had. Maar dat moet je wel in perspectief plaatsen. Het begint ermee dat ik vind dat je eerlijk moet zijn. Het imago van jezelf en je bedrijf moet kloppen met je identiteit, dus wie je werkelijk bent. In de oude economie, die overigens nu nog steeds in meerderheid geldt, bestaat er een grote afstand tussen imago en identiteit. Sterker nog: PR en communicatie specialisten leven daarvan! Ik ben niet doelbewust controversieel. Sterker nog: ik wil helemaal niet controversieel zijn. Alleen ik kan moeilijk liegen (al vinden sommigen van wel!) en vooral niet tegen mezelf. Dus heb ik een mening. Over dingen die me na aan het hart gaan. En die mening vertel ik, los van het feit of mensen dat nou leuk vinden of niet. Bij het ventileren van mijn mening denk ik dus zelden tot nooit na wat andere daar nou van vinden. En nog minder pas ik mijn mening aan, omdat anderen dat liever zouden zien. Het probleem met deze wereld is dat publieke mensen in toenemende mate een andere mening ventileren dan ze werkelijk vinden. Pollitieke correctheid wordt dat ook vaak genoemd. In de USA is die onnatuurlijke afstand tussen het "publieke leven" en het private leven" veel groter dan hier. Maar ook in Nederland bestaat dat steeds meer. Dus je hebt je in toenemende mate te houden aan de ongeschreven regels voor "pubiele communicatie" als je publiekelijk communiceert. En dat weiger ik dus te doen. Veel mensen, kijk maar op de verschillende forums, vinden dat zéér controversieel en denken dus dat ik bezig ben met een zeer geplande en bewuste strategie om controverse te creeëren voor de publiciteit. Maar dat is helemaal niet zo. Natuurlijk vind ik het leuk daar mee te koketeren, maar de werkelijkheid is dat ik gewoon mezelf ben. Nou is het wel interessant na te gaan waarom mensen mijn uitingen zo controversieel vinden. Net zoals ze Pim Fortuyns uitingen controveersieel vonden (let op: 'vonden'!). Ik heb dat aan de ene kant nooit begrepen bij Pim Fortuyn en aan de andere kant juist weer wel. Ik vond z'n meningen helemaal niet controversieel, maar juist heel logisch. Ik las in het beruchte Volkskrant interview heel veel logische en zinnige gedachten en slechts één ietwat ongelukkige, uit z'n context getrokken, opmerking over de Islamitische cultuur. En wat schetst mijn verbazing: heel Nederland had het ineens over die ene, korte opmerking over de Islam. Eén grote geconditioneerde reflex. Schijnbaar had Pim iets gezegd dat je volgens de ongeschreven "publieke" communicatie wetten niet mag zeggen: iets over buitenlanders. Dus viel iedereen over hem heen en noemden ze hem "recht-extremist", "racist" en zelfs "fascist". Melkert toonde z'n afschuw vol op televisie en weigerde met hem in debat te gaan. Mijn oprecht verbazing steeg en steeg: ik kon het gewoon niet begrijpen! Leefde ik in een andere wereld? Hadden we wel dezelfde werkelijkheid gezien? Wat was dit in godsnaam? Wat er gebeurt was: Pim Fortuyn had de ongeschreven regels voor polistiek correct gedrag overtreden! En hoe konden de bestaande politici nu met hem debateren, zonder die regels zelf te overtreden: demoniseren dus, want dan hoeven we niet te debateren! Zo probleem opgelost! Ik kon het niet geloven en toch was het waar. Ik zeg wat ik denk en ik denk dat ik iets bij te dragen heb aan publieke discussies over marketing, bedrijven, internetpype, mezelf en MagicMinds. En dus communiceer ik. Simpel en alleen daarom! Nou denk ik, terugkomend op TIP, dat die provocatieve cultuur die om TIP heen hing, maar ook rond Virgin, Apple of MagicMinds, inderdaad goed is, omdat het bij ze past. Het is hun eigen identiteit en geen bedacht imago. Dan moet je het ook gebruiken. Je kunt niet tegen je eigen "ziel" ingaan. En terecht deed je baas dat ook niet. Je kunt dan ook de doorstart van MagicMinds of het verdwijnen van TIP, Change The Script, etc. niet wijten aan dat imago. Dat is echt onzin. Bedrijven als MagicMinds zijn echt om andere reedenen in de problemen gekomen. Maar dat publiseer ik binnenkort op onze eigen site. Wil je daarvan trouwens al iest meer weten, kijk dan inderdaad op http://www.magicminds.com naar de reactie van ene Wouter. Die heeft in een heel kleine reactie eigenlijk de spijker op z'n kop geslagen. Of lees de laatste Quote, waarin tot mijn verbazing een uiterst acccurate beschrijving stond van onze problemen. Maar goed, we komen elkaar nog wel tegen en ik wens je heel veel succes!

Aan: Patrick van der Ent. Patrick, grote klasse dat je niet anoniem communiceert. Dat getuigd van grote mentale klasse! Ik zal niet inhoudelijk op je verhalen reageren, maar één ding moet ik toch wel even zeggen. Het is volstrekt onjuist – en dat neem ik je dan ook zeer kwalijk – dat MagicMinds de eerste 3 jaar van haar bestaan moeite zou hebben gehad om salarissen te betalen. Jij moet dat ook weten en ik kan dat keihard aantonen. Dus zeg dat dan ook niet. Wel was er een discussie met mensen zoals jij en Peter Korsten, waarbij jullie ontevreden waren met het feit dat de salarissen werden uitbetaald rond de 27e van de maand en jullie dat liever een paar dagen eerder wilden, omdat jullie een Postbank rekening hadden en het geld dan langer onderweg was. Wij vonden dat onzin en dat was dat. Maar MagicMinds heeft tot eind 2000 nooit betalingsproblemen gekend. Waarvan acte.

Ik heb nog een leuke tip voor Eric Bartels: het boek 'Reuzen op lemen voeten' van de Engelse psycholoog Anthony Storr. Ik vrees echter dat wanneer meneer Bartels het boek op zichzelf betrekt, hij er toch nog iets positiefs uit weet te slepen, terwijl dat eigenlijk niet kan. Hij zit vast in zijn eigen MagicMind en heeft weinig oog voor de levensvatbaarheid van zijn bedrijf. Als je echt een uniek produkt hebt, willen klanten daar ook wel een unieke prijs voor betalen. Als je onder de prijs van concurrenten moet gaan zitten, is je produkt blijkbaar toch niet zo uniek als je zelf gedacht had. Hoe denk je op die manier ooit geld te verdienen? Daarbij: in Amsterdam zijn al zoveel café's en restaurants, waarom zou juist een reclamebureau dat beter kunnen doen. Na het zien van drie afleveringen van de docu begrijp ik ook weer waarom mijn werkgever het belangrijk vindt dat ik op tijd kom. Ik heb in die afleveringen niemand zien werken (wat ook aan de docu kan liggen). Een zo open en informele werksfeer valt of staat met een ijzeren discipline. Het klinkt allemaal erg mooi, maar als het tegen zit, onder andere omdat er wel erg veel wordt gedanst en gemusiceerd, wordt iedereen die teveel is er toch gewoon uitgeflikkerd. Jammer trouwens dat Eric Bartels 'Saving Private Ryan' niet gewoon in zijn geheel aan zijn werknemers heeft laten zien. Dan hadden ze geweten dat aan het eind Private Ryan weliswaar gered wordt, maar dat alle soldaten die hem moesten opsporen op het slagveld gesneuveld zijn. Sorry hoor, maar het is zo makkelijk al dat ongegronde positivisme onderuit te halen. In het algemeen geeft men in geval van een failissement graag de schuld aan externe omstandigheden. De meeste failissementen zijn echter terug te voeren op mismanagement. In plaats van de groten der aarde (verkeerd) te citeren, kan Eric Bartels zijn wijsheid ook halen uit spreekwoorden en gezegden van eigen bodem: 'De huid niet verkopen, voordat de beer geschoten is''Schoenmaker, hou je bij je leest''Wie hoog springt, kan diep vallen''Hoge bomen vangen veel wind' Die laatste mag positief geïnterpreteerd worden, want dat Eric Bartels lef heeft, zullen weinig mensen tegenspreken.

Beste forummers, Ik heb mijn beloofde artikelen af. Tenminste het is één groot artikel geworden waarin ik de afgelopen 18 maanden van MagicMinds beschrijf. Het artikel heet '{The MagicMinds Anthology; http://www.magicminds.com/connect/index.jsp?connectto=5&columnid=2 }' en is te lezen op http://www.magicminds.com. Dus voor iedereen die de waarheid wil weten omtrent MagicMinds: stem af op onze site!

Eric Bartels: Dat je jezelf vergelijkt met Pim Fortuyn is zowieso ziek, jij hebt eigenlijk helemaal niets meer bereikt dan het verbranden van heel veel geld – geld dat niet van jou was maar van investeerders! In mijn optiek opereerde Magic Minds als een soort Jehova's getuige: Stuur een sales team de straat op en ram je voet tussen de deur bij zoveel mogelijk bedrijven; uiteindelijk zal er wel iemand happen. Uiteindelijk hebben jullie een groot pand gehad, 125 man personeel, maar de essentie van wat jullie behoorden te doen – het maken van hoogstaand creatief werk – is nooit en te nimmer gehaald; middelmatig tot slecht werk is de meest positieve benadering voor hetgeen Magic Minds in al die jaren gemaakt heeft. Grote en creatief hoogstaande reclamebureaus als Kesselskramer en 180 worden door jou en je "bedrijf" afgekraakt (zie onder vacatures op de magicminds site). Kijk eens naar bedrijven als Qi, Skipintro en Bone en je ziet waar digitale communicatie en geintegreerd denken nu werkelijk om gaat – het maken van creatief hoogstaand werk! Magic Minds is voor mij de definitie van gebakken lucht, met Eric Bartels als absoluut boegbeeld van veel lullen en weinig presteren.

Eric, ik neem het je zeer kwalijk dat je mijn geschreven woord zo verdraaid zodat het jouw beter uitkomt. Mijn stukje gaat over het over de balk smijten van geld en het daaraan gekoppelde slechte financiële beleid. Ik beweer nergens dat magicminds de salarissen niet kon betalen, ik beweer alleen maar dat het altijd zo verdomde moeilijk was om de salarissen op tijd over te maken. PS, het is makkelijker om op ongefundeerde, ongenuanceerde en anonieme kritiek te reageren dan op onderbouwde.

Op de RVU {website; http://www.omroep.nl/rvu/index.html#@ http://www.omroep.nl/rvu/rvu_web/waw/welcome.html } is de DVD te bestellen van deze serie. Mij lijkt dat de RVU er ook deze reacties bij moet zetten en de complete forums en artikelen van de Magic Minds site. Dit alles geeft ons toch wel een hilarisch beeld van de laatste stuiptrekkingen van de nieuwe economie.

Op zich had ik ook niet anders verwacht dat MM een welkome prooi zou worden voor alle self-proclaimed Internet Goeroes hier in de reacties die zich keurig houden aan de heersende mode van dit moment, blasé en smalend doen over dotcommers. De mensen die trouwens met Bartels nog een appeltje te schillen hebben (geld, samenwerkingstrauma) snap ik trouwens niet zo, richt je klacht per e-mail aan Bartels zelf in plaats van klaagzang en jankverhaal op een plaats waar dit soort persoonlijke zaken m.i. niet thuishoren. Dit even terzijde Goed, de grote gemene deler in de overige reacties valt mij bijzonder op: Iedereen tuimelt over elkaar heen om toch maar vooral duidelijk te maken wat een enorm slecht geleide rotzooi MM wel niet is en dat Bartels erbij staat te kijken, groots praat maar niets doet. Ik heb maar gewacht met oordelen totdat ik gisteren de laatste "IT's Magic Time" heb gezien maar het is me een raadsel hoe iedereen hier zo secuur weet te omschrijven wat er allemaal mis is met MM. De afleveringen waren stuk voor stuk eerder smeuige sfeertekeningen waar slechts af en toe iets meer aandacht was voor financiele en personele strubbelingen, dan uitgebreide cijfermatig onderbouwde verhandelingen over de geldstromen, financiering, bedrijfsstrategie, goals en weet ik veel wat van MM. Tuurlijk, niets menselijks is mij vreemd, bij iedere aflevering hebben mijn tenen een paar keer krom gestaan en mijn handen gejeukt, waar blijven de opdrachten, waarom klooit iedereen zo rond grrr (Eric als je dit leest, het is geen verkapte sollicitatieprocedure hoor );-)) Maar op basis van zulk gebrekking materiaal MM afdoen als de zoveeltste terecht gecrashte dotcommer vind ik nou niet echt een verdienste. Nou voor de blasé typetjes hier opgelet: Jullie kunnen mij nu ook gaan aanvallen op bombastisch taalgebruik, let maar op. In dit post-industriele tijdperk zijn we nu voorzichtig op zoek naar nieuwe bedrijfsmodellen. Wederom net als bij de industrialisatie een door het beschikbaar komen van technologie ingezet veranderingsproces. De oude economie werkt nog prima maar de slijtagepleken worden zichtbaar, of staan de hier aanwezige goeroes voor hun lol op koopzondag in de file naar de Ikea? Omdat die zoektocht naar nieuwe bedrijfsmodellen nog zo in de kinderschoenen staat blijft de opzet ervan voor een groot deel een exploratief karakter houden en niet iedereen voert even voorzichtig en uitgebalanceerd die zoektocht uit. Aan die zoektocht hangt uiteraard een prijskaartje, dat werden in de oude economie leereffecten genoemd. Dat bij MM de geldkraan rijkelijk stroomde zal best wel zo zijn, dat Oibibio gebouw was een beetje als een Rolls-Royce, helemaal OK voor je imago, maar met een minder hippe Alfa o.i.d kom je er ook wel. Aan de ander kant pompten VC's maar al te graag veel geld in deze jonge honden omdat het voor hun imago ook weer zo ontzettend goed werkte en natuurlijk vanwege de simple redenering dat van veel geld erin pompen de gouden bergen nog eens groter zouden groeiden. Wat hebben dotcommer en VC en nu uiteindelijk geleerd van de afgelopen twee jaar? Voor de dotcommer geldt: Bestaanrecht is niet alleen je goede idee, het enthousiasme en het goede smoel van de company maar ook die ontzettende basale rotklusjes als uitgavenbeheer, personele organisatie, resultaatmonitoring en op tijd INGRIJPEN. Voor de VC geldt nu: Jonge honden zijn leuk, snel rijk wordt je er in ieder geval niet van, de business staat nog in de kinderschoenen maar een gezonde combinatie van lef, neus voor de goede mensen, de ondernemer ondernemer laten zijn maar wel toezicht houden en bovenal positief realisme kan tot heel veel moois leiden, ontbreekt een van de genoemde vereisten dan is het doemscenario natuurlijk een kwestie van tijd. In dit opzicht vind ik het met MM eigenlijk wel meevallen, ok aan een doorstart zijn ze niet ontkomen en ik geloof best dat de afgelopen drie jaar op iedere betrokkene van MM een wissel hebben getrokken. Als MM kattenvoer was gaan produceren was de doorstart wellicht achterwege gebleven en had iedereen nu in een veilige CAO rondgelopen in een deprimerende fabriek met een product waar Felix wel van zal genieten maar dat voornamelijk onder TL licht staat te wachten totdat een klant het een keer meeneemt. Nu zie ik een bedrijf dat met al zijn sores toch nog steeds de verandering als waakvlammetje met zich meedraagt en eigenwijs, megalomaan, tegen de stroom in, asociaal en bovenal als zichzelf naar de nieuwe aanpak op zoek blijft gaan. Met vallen en opstaan maar het gebeurt tenminste.

Beste Elwin de Jong, Als je de reacties leest is er helemaal geen discussie over de lessen die de ondernemers en VC's uit het nieuwe economie debacle moeten leren. Waar het om gaat is dat men zich krom zit teergeren aan de uitstraling van MM waarin de werkers op hun geld moeten wachten terwijl meneer de directeur zich Sushi laat opdienen, een dure brillenverzameling heeft staan (misschien zelf betaald, dan neem ik dit terug), op de vleugel zit te klooien terwijl er mensen serieus aan het werk zijn en een berg instrumenten heeft staan. Dat die dingen met uitstraling, filosofie en andere hoogdravende dingen te maken zal best wel. Maar als je de salarissen niet kan betalen moet je om te beginnen dat drumstel eens verkopen, daar kan je volgens mij in ieder geval weer 1 Engineer van betalen voor de komende (of beter: afgelopen) maand. De laatste aflevering gaf niet alleen een schokkend beeld hoe met medewerkers omgegaan wordt, maar ook hoe met crediteuren omgegaan wordt. Volgens mij ving ik op dat er een schuld is van meer dan 3 miljoen (guldens nog). En dan wordt er zogenaamd grappig gedaan "dat we in surseance zijn". Maar achter die telefoontjes van crediteuren zitten wel andere bedrijven die op hun geld wachten. Daar zitten wel andere ondernemers achter die ook weer mensen moeten betalen en die door deze houding ook weer in problemen komen. Dat lijkt me helemaal niet iets om grappig of bagataliserend over te doen. Eric zou zich om die houding moeten schamen. Niet alleen naar de Internet markt toe, maar ook naar zijn mensen en ook naar de crediteuren toe. Ook ikzelf ben Internetondernemer (ik zeg het maar, want anders neemt Eric me niet serieus), maar ik ben blij dat wij geen VC's hebben en dat we het met geleende meubeltjes moeten doen. Maar als er voor de 30 mensen die wij in dienst hebben geen salaris dreigt te worden betaald, dan zit er voor mij en mijn medecompagnons niets anders op dan de spaar-rekening aan te spreken. En zo hoort het ook. Ok, we hebben niet de naamsbekendheid en marketing-budget van MM. Maar dan doen wij het maar volgens de oude economie. Of is het de "nieuwe nieuwe economie"?

Beste Erik, Ik heb ook het 'geluk' gehad om twee afleveringen te zien van de RVU documentaire. Wat een fantastische televisie is dat zeg! En wat een desillusie moet dat voor jou zijn om jezelf op die manier terug te zien. Niet één keer heb ik iets kunnen ontdekken betreft inhoud/kwaliteit van werk/organisatie. Slechts geblaat, ge-ouwehoer en stompzinnige praat wat mijn oren bereikte. Met als absolute dieptepunt dat je je secretaresse 'uitlegt' hoe je een antwoordapparaat inspreekt, waarin je je crediteuren mededeelt dat ze naar hun geld kunnen fluiten. De manier waroop je dit doet, is tekenend op welke manier je een onderneming drijft en wenst te drijven. Het is werkelijk zeer droevig te constateren dat personen als jij aan het roer kunnen staan van een onderneming die slechts puinhopen en woede bij crediteuren achterlaat. Als ik naar je verleden kijk, was het al niet erg veel beter. Ik zou willen zeggen, GA je bezig houden met zaken waar je verstand van hebt en probeer het eens te hebben over inhoud of iets wat daar mee te maken heeft en geef niet te veel geld uit aan je diverse typen brilmonturen want dat zullen ook de goedkoopste wel niet zijn Ondernemers die uit hetzelfde hout gesneden zijn als het jouwe, bezorgen de markt echt geen goede naam. Ik weet enigzins waarover ik spreek omdat ik zelf ondernemer ben in de ICT markt en dat is sowieso al geen hele makkelijke opgave in de huidige tijden. Ben benieuwd naar je reactie.

Beste Eric, Voor het geval je ooit echt een onderbouwd artikel gaat schrijven. Het is Marc van Zadelhoff. Dubbel F. Correct zijn naam schrijven is het minste wat je kan doen als over voormalige zakenpartners praat.

Wat ik het meest walgelijke vind is de houding van Bartels tegenover zijn personeel. In de eerste twee afleveringen is het vooral het "vrienden-clubje". We horen hem dan ook zeggen: "Het zijn geen werknemers, het zijn mijn vrienden". Oh, wat hebben we het gezellig samen. Alle beelden die we te zien krijgen bevestigen dat. Alles kan, alles mag. In latere afleveringen worden de "vrienden" gedegradeerd tot een "utilization rate" om vervolgens als nummers te worden afgeserveerd als dat de leiding beter uit komt. "Als je niet in me gelooft, dan rot je maar op". De laatste aflevering maakt helemaal pijnlijk duidelijk wat "vrienden" voor Bartels betekenen. Vrienden laat je gewoon wekenlang in het ongewisse over hun salaris, terwijl je zelf bezig bent je schaapjes in een mooie nieuwe BV-structuur onder te brengen. Hulde! Ik kan mij zo voorstellen dat de meneer die in het begin aangeeft zijn baantje bij ABN-AMRO te hebben opgezegd, daar inmiddels redelijk spijt van heeft. Daar (en overigens bij de meeste andere bedrijven waar Bartels niet werkt) behandelen ze je weliswaar als werknemer, maar dat doen ze wel met respect.

Beste Bert, ik ben het niet helemaal met je eens, notabene kan ik met een quote uit een eerdere reactie van je volstaan: "Dit alles geeft ons toch wel een hilarisch beeld van de laatste stuiptrekkingen van de nieuwe economie." En hier spreekt toch ook wel enig dedain uit. Deze van Marin voond ik ook erg treffend:"En dat enkel en alleen omdat een bedrijf uit de 'nieuwe' economie volgens de principes van de 'oude' economie gerund wordt. Zoals de engelsen zeggen "if it ain't broken, don't try to fix it". " Vroeger was alles beter. Evengoed was mijn insteek vooral dat iedereen zich op basis van een vijftal uitzending van een half uur per stuk, volwaardig kenner van de situatie bij MM acht. Gelukkig zeg je zelf wel dat het vooral de uitstraling van MM is waar je je aan ergert, hoe het nou precies gegaan is met het uitbetalen van loon weten alleen de direkt betrokkenen en een tweedehands drumstel levert krap 700 euro op, voor een beetje IT-er natuurlijk een fooi. Uiteraard is het helemaal foute boel wanneer loonbetalingen te laat komen, aan de andere kant heeft iedereen zijn eigen manier om even te ontspannen, dat zoiets dan weer knap gemonteerd wordt in een documentaire spreekt voor de maker ervan maar is m.i. toch te weinig om een definitief oordeel uit te spreken. Over de crediteuren: Nesbic heeft er uiteindelijk het meeste geld aan verloren. Nesbic is een verschaffer van RISICOkapitaal. Ik zeg niet kom maar hier met die flappen en door de plee ermee, maar Nesbic heeft die 5 miljoen niet uit sympathie voor Bartels beschikbar gemaakt. Vergeet niet dat het sfeertje "IT kan niet kapot" minder dan twee jaar geleden nog heel actueel was en Nesbic die 5 miljoen euro waarschijnlijk in het achterhoofd al verdubbeld had. Omdat ik zelf zo'n gierige vrek ben leen ik niet graag geld uit. Doe ik het toch dan ga ik zeker niet achterovergeleund zitten wachten totdat het een keer terugkomt, ik wil weten wat er met mijn poen gebeurt. Zo was Nesbic tijdens het rondkomen van de financiering al op de hoogte van de plannen m.b.t. de huisvesting aan de Prins Hendrikkade en heeft toch doorgezet, ik was al zenuwachtige telfoontjes gaan plegen. Bovenal heeft Nesbic af en toe wel eens wat gemopperd over het bestedingsgedrag van MM maar het daar verder bij gelaten. Pas toen echte actie werd ondernomen was het al te laat. Oh en laat MM nou ook gewoon last hebben gehad van een in elkaar gekieperde markt zoals zovele branchegenoten. Dat je in een naar mijn indruk af en toe explosief hectische omgeving even een veertje laat en je bij wijze van grap op een totaal incorrecte manier je telefoonbeantwoorder inspreekt, nou zou Bartels daar nou de enige in zijn? Ok er stond nu een camera bij, een harde dobber als je zo'n crediteur bent maar het verandert aan de situatie niet zo veel, je blijft crediteur. Je moet in ieder geval lef hebben om zo je vuile was buiten te hangen. Ik vind het erg positief dat uit je bericht blijkt dat er ondernemers zijn die het vooral op eigen kracht proberen, ben ik helemaal voor omdat dan iedere uitgave pijn doet in de portemonnee, voor een start-up een erg gezonde situatie, wellicht zelfs voor een bedrijf in iedere willekeurige groeifase. Personeel betaal je punt uit, ik heb alleen geen idee hoe het wat dat betreft bij MM nu precies zit. Als ik Eric moet geloven is het allemaal voor elkaar, zolang ik van ex-werknemers hier nog geen tegenberichten heb gehoord ga ik er van uit dat het klopt en dat wat dat betreft alles op zijn pootjes terecht is gekomen. Goed nieuwe, oude, nieuwe nieuwe economie, er zal aan Internet nog een hoop geld verdiend en verloren worden, maar ging zoiets ook al niet op voor de oude economie? Ford heeft zijn Edsel toch overleefd, weliswaar met achterlating van 300 miljoen dollar. Toch nog een duur privéprojectje van de directeur.

De nieuwe economie is zeker niet bezig aan haar laatste stuiptrekkingen. Het Internet is niet dood, en de importantie zal zelfs alleen maar groeien, met daaraan gekoppeld de kansen voor ondernemers. Echter, momenteel moet deze nieuwe bedrijfstak nog gezuiverd worden van luchtfietsers, zelfverklaarde guru's en profeten, bijverdienende studenten, managers & consultants die snel en makkelijk geld denken te verdienen met het Internet. De ontmaskering van MM is wederom een kleine stap voorwaarts in het rijpingsproces van dit medium. Toch moeten we Bartels en consorten dankbaar zijn voor de lessen die we door hun falen leren. Hopelijk wordt het Internet spoedig niet meer geassocieerd met lieden zoals hij, maar juist met de daadwerkelijke succesverhalen. Maar goed, die plaatsen nou juist zichzelf vaak niet in het voetlicht, dus de kans daarop blijft helaas klein.

Ik moet het volgende toch even kwijt… Als je op hun site komt lees je meteen het volgende: "Welcome to the MagicMinds website. We call it website, but in reality this is much more. It's an intranet, extranet and website. A digital hub between ourselves and our target group. And between members of our target group. We call this hub: 'MagicBook¨'." In het kader van "laten we zo interessant doen als we kunnen": even een registered trademark van de term 'MagicBook' maken… bwagh! gatver! Dit versterkt wel weer het gevoel dat ik heb bij dit bedrijf.

Ik snap het niet meer… "Hiertoe is Pulse interactive ltd overgenomen, een jong en succesvol marketing communicatie bureau." >> pulse.interactive, is dit onderdeel geweest van de Nederlandse Pulse? Het logo en de schrijfwijze is overeenkomstig. Ik kon er niets over terugvinden in ieder geval. Maar daar staat opverigens op de site: "pulse.interactive1s parent company, Hacahoko, is pleased to announce the recent acquisition of leading Amsterdam-based interactive agency Magic Minds."Moest daar staan "acquisition by" ipv "acquisition of" of is het maar een gedeeltelijke overname (maar wel met meerderheidsbelang)? Ik heb de docu gezien en ben daarom wel benieuwd. In de chronicals kon ik het ook niet terugvinden.

THE MAGICMINDS NECROLOGYAn insight account of the Internet years according to Eric Bartels Eric met stijgende vebazing je verhandeling gelezen. Amusant stuk in de actuele trend van "De puinhopen van 4 jaar Paars" van you know who. Interessant en opvallend aan je verhaal is dat je sedert je Prins Hendrikkade 20/21 tijd kennelijk alleen maar bezig bent geweest met geld. Ik zeg dit omdat je je nadrukkelijk profileert als "guru" ook al laat je daar vaak op volgen zelf die mening niet te delen. Nergens in die periode vermeld je een visie noch product te hebben. Je zegt eerst geen behoefte aan VC geld te hebben gehad vanwege eerdere mislukkingen, daarna draai je 180 graden om de simpele reden dat "we veel werk voor World Online" deden. En hier begint de definitieve échte Eric B vorm te krijgen. Er is dan in die tijd een woord met drie letters heel érg populair: I-P-O baby. Vervolgens gaat je ego met je aan de haal wanneer je denkt aan Steve BlowJobsen aan Richard Branson. Wat je gemakshalve als alleskunner vergeet is dat uitgerekend deze 2 mannen een visie én een product hadden dat ze geen windeieren heeft gelegd. Jij daarentegen had nog steeds een bedrijf dat in Nederland websites bouwde niks meer en niks minder. Nieuw maar geen rocketscience. Dan opeens is het zover WO IPO'd en casht. Sappen beginnen te vloeien iedereen rent door elkaar en de feeding frenzy was begonnen. Je klinkt behoorlijk bitter in je opstel over wat er is gebeurt "Mr.CEO". Zo dichtbij en toch net niet. Treur niet het is menselijk en heet hebzucht. Enfin vanaf dan speel je met de grote jongens en krijgt heel veel geld dat je met evenzoveel snelheid verbrast aan alle – in die tijd – zo belangrijke dotcom BS. Op het hoogtepunt van de bubble wordt je bijkans gek als je denkt aan al het geld dat je via de media hoort. "Het was de tijd dat bedrijven als World Online een waardering kregen die het 10-voudige hoger lag dan de gehele ABN AMRO bij elkaar. Het was de tijd dat drie jonge jongens 300 miljoen euro bij elkaar kregen voor een online modemerk, Boo.com genaamd" Wat overduidelijk uit deze tekst naar voren komt is hoe goed je je eigen "branche" kent als je niet eens weet wat de business strategie van Boo was. Boo was niet van drie jonge jongens, geen modemerk en hebben in 6 maanden $120M weggepist i.p.v de 300M euro die je denkt. Hierna volgt een lange filosofische verhandeling die zo diep en zweverig is dat het lijktalsof je geen dotbomb CEO was, maar Sartre himself. 1/1/2001 begonnen met the speed of light and ran out of steam in September? Vertwijfelt vraag je je dan af: "Hoe kon dat in godsnaam gebeuren?!" Vriend wat je hebt nagelaten is om een CEO te zijn. Sturing te geven aan je bedrijf! Terwijl je weer in de zoveelste vergadering zat,had je diversificatie moeten nastreven binnen je competenties en geen restaurant beginnen terwijl je niet kunt koken, geen parties organiseren terwijl je voor het laatst in 1991 naar de disco bent gegaan. Het is dan al te laat… je hebt niet gecasht everything is F*edup, everybody hates you and you suck. Je hebt het jezelf op de hals gehaald en nu moet je prijs betalen. Payback is a bitch baby. Je verklaring van hetgeen met MM is gebeurt is niet bevorderlijk voor je imago. Vooral deze is een klassieker in mijn vriendenkring: [knip] jankend bij mij op de bank zaten, ondertussen stamelend (het was een Schot): "But Eric, I believed in you, you were my hero, it doesn't hurt me so much that you fire me, but it hurts me so that I don't believe in you anymore!" [/knip] Hilarisch! Hoe durf je? En deze: [knip] Maar ik heb dezelfde processen gezien bij andere 'nieuwe economie' ondernemers als Michiel Frackers, Michiel Mol en Toon Brambergen. Ze werden door hun medewerkers vaak gezien als rock sterren, als helden, als charismatische leiders. Ik moet daar de laatste tijd vaak aan denken in deze turbulente tijden van Pim Fortuyn. Misschien dat mensen intuïtief aanvoelen dat ondernemers als Mol, Fracke en Brambergen en een politicus als Fortuyn iconen zijn van een nieuwe tijd [/knip] Voel je je geen schaamte als je dit schrijft? je stuk is te lang om nog verder te gaan maar Eric it's people like you who ruined it for everyone. Face it and leave. Misschien een politieke carriere als minister van Verkeer en Waterstaat voor LPF. Ik begrijp dat alle ministers van buiten de fractie komen;=] They'll need visionaries like you. Thank you.

Bedankt voor je reactie, Eric. Ik schrijf inderdaad onder eigen naam; gewoon uit goed fatsoen. Ik werkte overigens niet in loondienst voor TIP, maar was ingehuurd als interim manager. Dat maakte dat er geen directe gezagsverhouding tussen Kleine en mij bestond; of het moesten de brede kaders zijn waarbinnen ik mijn werkzaamheden diende uit te voeren. Die omstandigheden maakte dat ik heel afstandelijk naar de organisatie en in het bijzonder naar Normann Kleine kon kijken. Vanuit managementperspectief toonde Kleine zich het ene moment een democratisch leider en het andere moment een autocratisch dictator. Het was bizar dat hij dit patroon op een willekeurige medewerker losliet als ware het een lichtschakelaar. Het gevolg was onmiskenbaar: het initiatief verdween uit het individue en de angst voor de wispelturigheid van de man werd steeds groter. De organisatie ging daardoor steeds meer om Normann Kleine zelf draaien; wat op zich weer een aanzet gaf tot verdere idolisering. Naarmate de problemen rond TIP toenamen, trok Kleine zich steeds vaker terug in zijn rode, pluche bioscoopzaaltje (vergelijk de bioscoop met je sauna, je muziekinstrumenten, …), waar hij de video's van zijn eerdere optredens keer op keer bewonderde. De controversie nam steeds verder toe – het falen van de organisatie werd hem zo vaak in de schoenen geschoven dat het enige wat hem overbleef was het ophalen van zijn schouders en schamper lachend de relativiteit van het drama af te doen. Afvalligen werden met een nonchallante wuif verafscheid – Normann had ze niet meer nodig. Hij was 'King TIP' en was duidelijk niet van plan zijn 'feestje' door anderen te laten bederven. Mensen als jijzelf, Kleine, Frackers en vele anderen zullen er straks ook weer zijn, daarvan ben ik overtuigd. Controversieel? Ongetwijfeld! Maar ik hoop dat die bevlogen ondernemers straks met iets meer gezond verstand de zaken zullen aanpakken. Ik verheug me nu al op de volgende generatie ondernemers, die niet alleen het geld bijeen weten te sprokkelen voor 'their next e-venture', maar ook nog eens een bedrijf kunnen uitbouwen én behouden voor de toekomst. Ik wens je het allerbeste bij de voortzetting van MagicMinds (een naam die je hoogmoed nauwelijks verheult) en ik hoop dat je de wijsheid vindt om een deel van je tomeloze energie te richten op het bestendigen van je succes. Want hoe je het ook wendt of keert: jij (en vele internet ondernemers met je) zijn in de termen van de 'oude' economie nog niet veel meer dan ééndagsvliegen.

Mag ik even: Van Dale zegt: onáderá«neámer (de ~ (m.)) Iemand die in een tak van handel of bedrijf zelfstandig, voor eigen rekening en risico, werkt. Dus Heer Bartels: alles voor Uw rekening!

Leuk zeg, zo zei je je naam nog eens terug. Ik ben eind 2000 bij MagicMinds naar zonniger oorden vertrokken (Malta, om precies te zijn) en kan alleen maar zeggen dat het hele verhaal me bijhoorlijk verbaasd heeft. Dat Eric dat gedoe met de Postbank zich nog herinnert, zeg. Inderdaad is het vrij bizar dat de VSB (tegenwoordig Fortis) een week nodig heeft om een bedrag van een bankrekening naar een girorekening over te schrijven. Je zou bijna vermoeden dat ze het even vasthouden om er rente van te trekken. Nu ik sinds een week ADSL heb, heb ik eindelijk de vijf afleveringen (in één ruk – wat een zit) van de RVU kunnen zien. Aan de ene kant is het leuk om je oude vrienden te zien, maar ik heb veel dingen gezien die me niet zo blij maken. Als je de lijst ziet met mensen die wel mochten blijven… het was de harde kern. Maar ik heb geen idee wie er nog allemaal werkt en wie niet. Ik denk dat bovenstaand artikel van Jan Libbenga en de documentairereeks een goed beeld scheppen, zonder een conclusie op te dringen. Die wordt overgelaten aan de lezer of kijker (en dit forum laat zien dat velen die conclusie getrokken hebben). Mijn welgemeende complimenten gaan naar Jan en de maker van de documentaire: ik denk dat jullie een uitstekende prestatie hebben geleverd. Eén ding moet echter van mijn hart: ik heb anderhalf jaar bij deze club gewerkt en het is mij niet echt duidelijk wat er zich allemaal daarna heeft afgespeeld. Des te meer verbaast het me dat er hier zoveel mensen lijken te zijn die het wél allemaal doorhebben, ondanks dat ze nog nooit bij MagicMinds gewerkt hebben en de personen in kwestie – eh joh, er wordt hier wel erg op de man gespeeld – helemaal niet kennen. Wellicht zou iedereen dat eens in overweging kunnen nemen. Wie de ironie in de humor in de documentaires niet kan zien, is teveel bezig naar zichzelf te luisteren.

Als je dit stuk en de reacties leest, de uitzendingen hebt gevolgd en het relaas van Bartels op zijn eigen site door hebt geworsteld mag je rustig stellen dat Eric een uniek mens is. Op het ene moment verguisd en dan weer bewonderd, tot in het extreme aan toe. Wat lijkt te overheersen is dat Eric goede ideeen had (en heeft) maar daarvoor sterk moet leunen op anderen. Die ruiken kansen die hen in Erics' kielzog roem en rijkdom moeten brengen. Als het dan even tegen zit haken ze af. Dat meelopen en later afvallen gebeurt op uitdrukkelijke wijze. Niet zo maar even iets afbouwen, nee, gelijk de stekker eruit. Eric praat over rancune en haat. Ik denk dat het afgunst is. Hoe je ook over hem denkt en tegen de gang van zaken rond de faillisementen aan kijkt: er blijft een sprankje bewondering in je zitten voor deze man. Joris laat alles van zijn rug afglijden, Eric is dat te makkelijk. Tegenpolen in vele opzichten en toch vrienden. Prive vindt Eric de gang van zaken vervelend maar echt diep raken doet het hem schijnbaar niet. Zakelijk ligt dat anders voor hem. Misschien dat veel ondernemers dat precies andersom zouden zien in de trend van: 'vervelend dat ik iemand moet ontslaan voor de mens zelf maar ik moet zakelijk bezien deze beslissing wel nemen'. Moraal van dit verhaal? Eric zoekt uitersten op om uniek te zijn. Misschien is hij daardoor wel onbegrepen hetgeen zich uiteindelijk tegen hem keert. Oplossing! Niet alleen een tegenpool naast Eric maar ook een onafhankelijke spiegel die vooraf aan Eric laat zien wat de gevolgen van zijn denken volgens nieuwe regels kunnen zijn.

Hallo mensen, Wat een reacties zeg! Hierbij een paar reacties van mij: 1) Marc, hoe leuk dat je m'n reacties en artikelen blijft volgen. Ik zal volgende keer je naam goed spellen: Marc van Zadelhoff van Nesbic. 2) Edwin Korver: bedankt voor je constructieve en verhelderende reacties. Over die Norman Kleine: ik begrijp wat je daarmee bedoelt, maar dat geldt niet voor mij. Toen de negatieve reacties over MagicMinds en mij echt opkwamen, zaten wij al diep in de problemen, dus ik had geen tijd om m'n kop in het zand te steken. Daarbij ligt dat ook niet in de aard van m'n karakter: ik zoek juist altijd de discussie (zie ook hier), hoe vervelend voor mij ook. Daarnaast denk ik dat ik niet het ene moment een democratisch leider ben en het volgen de moment een dictator. Ja, ik kan mensen op staande voet ontslaan (is me de afgelopen 15 jaar misschien drie overkomen) en ik kan daarbij vanuit emoties handelen, maar ik denk niet dat ik in normale omstandigheden afwisselend dictator ben en democratisch leider. Ik blijf altijd communiceren en blijf altijd de discussie zoeken. 3) Elwin de Jong: Wat een verfrissende reacties van jou!. Niet omdat je zo positief bent over ons en mij, maar omdat het in ieder geval pogingen zijn om een gebalanceerde analyse te geven.Daarnaast heb je, mijns inziens, op een aantal punten keihard gelijk. Het is voor mij ook onbegrijpelijk hoe mensen op dit forum keiharde oordelen geven over mij en MagicMinds, zonder dat zij inhoudelijk informatie hebben. Nagenoeg iedereen reageert op informatie uit vaak derde of vierde hand. Dan zou je toch enige terughoudendheid moeten betrachten. Maar dat gebeurt dus niet. In het algemeen blijf ik me verbazen over het "ik-zit-veilig-in-de-auto-en-dus-kan-ik-gerust-mijn-middelvinger-opsteken" gedrag van veel forum gebruikers. Ik blijf het anoniem vitriool uitgieten een bizar-pervers schouwspel vinden, dat me ernstig zorgen baart over de morele waarden van de hier zich uitende mede-burgers. Wat dergelijke mensen niet begrijpen is dat hun besmeurende gedrag op precies dezelfde schaal kan worden gemeten als de moord van Volkert van der G. op Pim Fortuyn. Natuurlijk, het is moord versus haatdragende woorden, maar de kern is hetzelfde: ongenuanceerd en respectloos oordelen over – en handelen tegen – iemand die je nog nooit hebt ontmoet en die je alleen kent via de media. De ernst van de handelingen is natuurlijk totaal verschillend, maar de basis waaruit deze voortkomt is precies dezelfde. Als ik woorden lees als "walgelijk", "dikke varkenskop", "megalomaan", "dikzak met lelijke huid", "patser", "leugenaar", "arrogante lul" en andere superlatieven die op dit forum en andere forums over mij zijn geuit, dan denk ik: men heeft het dus over iemand die men niet persoonlijk kent (enkele gevallen daargelaten), die men kent van een documentaire die PER DEFINITIE een sterke comprimatie – en dus vertekening – is van de werkelijkheid en waarvan men totaal niet inziet dat veel gedrag juist sterk ironisch is bedoeld (zoals mensen die mij wél persoonlijk kennen, zoals Peter Korsten, ook aangegeven) en die gewoon een zakenman is die een bedrijf runt. En nu zullen velen wel denken dat ik me daar persoonlijk door voel aangevallen of beledigd, maar dat is niet zo. Ik kan mensen die dat schrijven niet serieus nemen. Nee, het totaal gebrek aan innerlijke beschaving is wat mij treft. In mijn oneindige positivisme en optimisme, kan ik me gewoon niet voorstellen, dat er mensen bestaan die zich zo menen te moeten uiten. En er speelt nog iets mee. Deepak Chopra, tenminste ik dacht dat hij het is geweest, schreef eens "Omring u door positieve mensen". En ik begrijp precies wat hij daarmee bedoelt. Negativiteit beïnvloed je leven negatief. Het zuigt energie weg en niet alleen op bewust niveau. Ik ben er van overtuigd dat als veel mensen negatieve emoties over je hebben, dit je op onderbewust niveau bereikt en kan beïnvloeden. En daar heb ik geen zin in. Daarom heb ik besloten om defintief te stoppen met dit en alle andere forums, inclusief dat van ons zelf. Het brengt niets positiefs meer. Ik ga me weer alleen bezig houden met positieve dingen, zoals het bouwen en uitbouwen van de merken van onze klanten. Iets waar we al 4 jaar uiterst succesvol in zijn, maar dat helemaal is ondergesneeuwd door de lawine van publiciteit over randverschijnselen. Daarom zullen we alleen nog via de media communiceren als het gaat over onze werkelijke business. Daarom heb ik de afgelopen twee weken al drie televisie-optredens afgezegd: als het niet gaat over marketing of media, dan kom ik niet dus meer. Dus, dames en heren, ik wens u veel liefde en geluk toe en verdrink niet in uw eigen negativiteit. Met vriendelijke groet, MagicMinds international bv Eric Bartels

Aan Eric Bartels: God, Jongen! Wanneer leer jij nu eens eindelijk dat het belangrijkste van communiceren niet lullen maar LUISTEREN is?

Goh, lees net dat MagicMinds een nieuwe naam krijgt. Soort van facelift dus. Wie trapt erin?

Was het niet Sir Winston Churchill die eens zei: "Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm." Voordat ik begin wil ik eerst even aan iedereen kwijt dat ik niemand ben. Een worm. Heb trouwens ook een heel klein piemeltje, het is echt zielig… Enfin, Van de week hebben we, onder het genot van een hapje en drankje, de hele RVU documentaire vertoond. Natuurlijk was er een hoop leedvermaak; it's only human. In die zin werkt de documentaire bijzonder goed en dit is eigenlijk het echt goede eraan. De mannen van Jiskefet hadden het zelf niet beter gekund. De geuitte hulde dat de documentaire het toonbeeld van objectiviteit zou zijn is natuurlijk je reinste kolder. RTL Boulevard is objectiever. Het is een onvervalste docu-soap die op zeer gerafineerde (en on-RVUaanse) wijze aan elkaar is gemonteerd. Het is van dezelfde 'objectiviteit' als het gros van de Nederlandse TV-'journalistiek'. De investeerders worden in het forum door anoniemen als idioten afgeschilderd maar, ondanks het jammerlijke falen van MM, is het concept *in principe* niet megalomaan (of zelfs vernieuwend). Ik vond juist dat ze hele goede eisen gesteld hadden. De coulantheid in het toepassen van deze eisen siert ze en het is jammer dat juist deze investeerders het succes niet gegund is. Het megalomane van het geheel kwam trouwens het best tot uitdrukking tijdens de scenes aan de piano. Rechtstreeks uit Interview with the Vampire! Wat is er eigenlijk gebeurt met die Marketing boy, die vent met die korte mouwtjes en dat half kale hoofd? Die had het volgens mij als enige door… Geweldig hoe hij zichzelf beheerste. Anyway, dat we er met zijn allen lekker om kunnen lachen en dan zelf WEL vrolijk doorkunnen met ons werk is natuurlijk niet waar. Wat MM gedaan heeft de geloofwaardigheid van elk zichzelf respecterend internetbureau erg veel schade toegebracht. (Net zoals Newconomy, WOL, Ilse en bijvoorbeeld de clowns die nu nog steeds 'kant-en-klaar websites' aan de man denken te kunnen brengen) We lachen ons collectief dood om deze dingen terwijl de donkere schaduw van een gigantisch stigma achter ons opdoemd. Om meneer Bartels in de reacties als dé grote boosdoener af te schilderen is wel erg kort door de bocht geredeneerd als je bedenkt dat er op een gegeven moment een monster van zo'n 125 mensen geschapen was. De kritiek wordt n.m.m. veel interessanter als deze gericht is naar het ex-personeel (hier rijkelijk vertegenwoordigd) en overige management van MM. Die Loes Loeka-like van Marketing bijvoorbeeld. Wat een karikatuur. Meneer Bartels heeft trouwens wel gelijk over de lafheid van het anoniem posten en het op de persoon spelen. Helaas pakt hij zelf zijn speeltjes en gaat naar huis op het moment dat de discussie echt interessant wordt. Meneer Kniep moet zijn eigen TV-serie krijgen.

Inhoudelijk kan ik er niet op ingaan. Ik weet er te weinig van af. Ik vraag me wel af wat Eric Bartels op zijn geweten moet hebben, gezien die enorme schijtpartijen over zijn kop. Los van het feit of de kritiek terecht of onterecht is; het zou mij in zo«n geval toch wel aan het denken zetten als ik zoveel bagger over me heen gestort zou krijgen. Mijn welgemeend ongevraagd en bescheiden advies aan de heer Bartels is dan ook dat ie zich beter even gedeisd kan houden. Maak een open gebaar naar de «boze wereld« i.p.v. de polarisatie telkens weer te voeden door te reageren in de lijn van de kritiek.

Ik verbaas mij over de reacties hier in dit forum. De ophef over een bedrijf dat de afgelopen 5 jaar niet echt meetelde op het gebied van internetconsultancy. Ik was ooit directeur bij een zeer, zeer succesvol internetconsultancy bedrijf in Nederland. We hadden circa 5 a 6 echte concurrenten. Allemaal goede bedrijven. MM kwamen we nooit in een pitch tegen. Ik kan ook geen goede cases vinden. Geen echte mooie projecten. Waarom wordt er over dit nietszeggende bedrijf geschreven en verschijnt de documentaire? Omdat het een soap is. Het is lachen, gieren, brullen ten koste van de personeelsleden die bij MM hard hebben gewerkt. Het is puur vermaak. Er zijn internetconsultancybedrijven die vanaf dag 1 winst maakten. Die voor megabedrijven de mooiste internetprojecten opleverden. Helaas zijn die bijna allemaal ten prooi gevallen aan overnames door grotere ondernemingen in binnen- en buitenland in de veronderstelling dat dat ze verder zou helpen. Niets is minder waard gebleken. Maar de directeuren/eigenaren van DIE ondernemingen waren echte ondernemers. Bartels moet vertegenwoordiger worden. Gewoon langs de deur met een slap verhaal en stofzuigers verkopen. [ingekort door de redactie] p.s. Wederom anoniem beste Eric Bartels. Dat is geen lafheid, maar ik vertrouw je niet.

Eric, Joris, Laat mij de eerste zijn die jullie op dit forum mag feliciteren met de voorgenomen veranderingen. Joris, jij gefeliciteerd met je benoeming tot CEO van Magicminds en jij Eric natuurlijk van harte gefeliciteerd met je nieuwe venture. Omdat ik weet dat je regelmatig dit forum bezoekt kun je mij misschien antwoord geven op een van mijn twee brandende vragen; waar staat ZonQ voor ? Is dit fonetisch bedoeld en een verwijzing naar mogelijke vervoegingen of zit er een ijzersterk verhaal achter ? Marlon

[quote]Ik was ooit directeur bij een zeer, zeer succesvol internetconsultancy bedrijf in Nederland[/unquote] ik ken helemaal geen zeer succesvol internetconsultancy bedrijf. Volgens mij modderen ze allemaal maar wat aan. behalve Mirabeau, daar hoor ik nog wel eens wat aardigs over. Heeft u daar gewerkt? En waarom bent u er eigenlijk vertrokken? Directeur zijn van een zeer, zeer succesvol internetconsultancybedrijf, dat willen we toch allemaal wel?

Voor degenen die het hele verhaal nog eens willen zien is er nu een unieke kans: de TV-serie {It's Magic Time; http://www.docuzone.nl/programma/dec_wk50magic.htm } is omgewerkt tot een 90 minuten documentaire, en draait deze en komende week in een stuk of tien bioscopen verspreid over het land. Kijk op {docuzone.nl; http://www.docuzone.nl } voor details.En bij deze nog bedankt voor alle leuke en bemoedigende reakties op de serie.

Laat ik er niet te lang bij stil staan bij deze discussie die werkelijk me te veel tijd gaat kosten om het allemaal te gaan lezen.Wat ik kwijt wil over Magic Minds is dat ze werkelijk maar ook werkelijk helemaal niets hebben waar ze op kunnen steunen cq bouwen.Het enige wat ze gepresteerd hebben is verbale communicatie die tot aan de hemel rijkt.Alles kan en kon, nooit iets fatsoenlijks gezien, de opdracht om een site te bouwen mislukte totaal.Afgezien van het feit dat je torenhoge kosten gepresenteerd krijgt naar een aantal mislukte pogingen, word je ook geconfronteerd met onkunde en rekeningen van externe consultans.Deadlines worden geroepen maar nooit gehaald, zelfs niet in de buurt.Presentaties gaan werkelijk nergens over, alsof je een computer gaat kopen bij een slager.Verder wordt er alles aan gedaan om de image hoog te houden dmv uitspraken die kant noch wal raken.Ik ben het eens met een aantal uitspraken, bewijs je eerst eens voordat je gaat roepen.Roepen kan iedereen, bewijzen maar enkele.En naar mijn mening behoren jullie MM tot de eerste groep. JAN

Het heeft dan niet tot een succesvol bedrijf geleid, maar wel tot een erg leuke documantaire. Dat moet toch ook iets waard zijn. Alle respect voor de makers.

Jan, wellicht handig dat als je voordat je allemaal beweringen doet ook erbij zegt in welke hoedanigheid jij aan deze veronderstellingen bent gekomen. Zolang je dat niet doet is hetgeen jij schrijft pure non-informatie.

Jan schreef: "Roepen kan iedereen, bewijzen maar enkele." Maar doe jij nu niet hetzelfde?

De docu is inderdaad geweldig. Met een paar opmerkelijke zaken. De tekst op de flap van de de DVD (ja, ik heb hem gekocht): het siert Bartels dat hij de camera tot het bittere eind liet draaien. De hand ging er niet voor. En dat klopt. Schokkend, maar je kunt zeggen wat je wil. Bartels ging ervoor en tot het eind. Dat siert hem zeker. De drive van Bartels. Die spat van het scherm. Zijn emoties zijn geweldig. Zo'n figuur moet je een keer voor gewerkt hebben, ook al weet je op voorhand dat het gaat knallen of floppen. Beter zo, dan 3 jaar ergens saai op een stoel met een muis te zitten schuiven. Oftewel: Living, it's the only thing worth dying for. En ja: ik ben ook niet altijd even positief over Bartels geweest, maar die docu heeft wat dat betreft wel indruk gemaakt. Die spirit moet je gewoon hebben om ervoor te gaan. Bartels had die spirit, het is jammer dat het niet lukte.

Beste Eric, Medio juli 2003 heb ik, na geinteresseerd geraakt te zijn door een herhaling van "It's Magictime!", de gehele DVD besteld bij RVU.Na betaling van 1 DVD, ontvingen wij er 2! Klasse, klasse, klasse!!!!!!!Echt geweldig en getuigend van klasse, hoe jij in het leven staat.Alleen met mensen zoals jij win je oorlogen, behoud je de vrijheid. Ga zo door, en houd me op de hoogte van je activiteiten, wieweet kunnen we elkaar ergens in aanvullen. Arjen

"People just want to believe". Een oude wijsheid, maar hij geldt nog altijd.Sommige mensen willen graag praatjes geloven en scharen zich met liefde achter personen met uitspraken en plannen, die te fantastisch voor woorden lijken.Lijken? Nee hoor, het ís te mooi namelijk en de oorspronkelijke betekening van fantastisch klopt vaak. En het 'grappige' herkenbare is, het komt altijd van een bepaald type mensen, die meester zijn in het manipuleren van mensen en zaken naar hun hand zetten. Vaak druktemakers met ADHD-achtige trekjes en verminderd gewetensgevoel, paniek zaaiend als iets niet volgens hun wensen gaat en die simpele zaken buitenproportioneel opblazen.Nee, met deze mensen win je een oorlog niet, dat heeft de geschiedenis ons allang geleerd, maar ook in de zakenwereld blijf je ze tegenkomen. Het resultaat van deze New Business Pioneers is meestal een desillusie; zaken lopen toch 'anders', volgelingen branden op ("er klopt hier iets niet, ben ik de enige die dat merkt?" is een al vaker gehoorde term), investeerders moeten weer kapitalen afboeken, schuldeisers zitten weer met de gebakken peren en ga zo maar door. De signalen herkennen van zulke personen is 1, ermee omgaan is 2, maar anderen als blind paard, wars van kritiek, erachter aan zien hobbelen is wellicht nog het vermoeiendste deel. Wat hebben we gelachen bij de Magic Minds documentaire destijds, een schoolvoorbeeld kwam voorbij, met alle Aha-momenten die in de psychologie al beschreven zijn, en dan dat ja-knikken overal en meepraten, geweldig.Gewoonweg wedstrijdvoer voor psycho business analysers. Verbaasd over trieste resultaat? Nul komma nul.Verbaasd over volgende faalproject? Nul komma nul, want "people just want to believe"….. Ongetwijfeld "To Be Continued"!

Ahoy, Als de mensheid uit mensen zoals jij had bestaan, dan was het vuur nooit uitgevonden en hadden we nog in grotten en bomen gewoond…. People just want to believe … dat geldt voor twee kanten. Mooi voorbeeld is misschien de 2e wereldoorlog … we hadden mensen die Chamberlain geloofden (peace in our time) en we hadden er een paar die Churchill geloofden. Als er nog meer mensen zoals jij waren geweest in die dagen, had ik nu Duits gesproken. En bedankt! Nee joh, de wereld draait om vuur. Zowel linksom als rechtsom. Maak het dus niet uit. We hebben het nodig. En dat het bij MM dan niet lukte is jammer. En dat iedere financiele Whizz vooraf heeft aangegeven dat het op deze manier wel heel moeilijk zou worden … tja, dat klopt ook. En wat dat betreft liep MM in een aantal valkuilen die het voor zichzelf gegraven heeft. Aan de andere kant is er ooit iemand begonnen op een woonboot, met een aardig lopende platenhandel die zwaar verliesgevend was, maar die op het juiste moment wel een stap maakte door nog meer kosten te maken (4 secretaresses inhuren bijvoorbeeld). De wereld om hem heen lachte… die hippie in die boot, wat denkt die hij wel niet. Maar die man had visie, spirit en vuur …. en hij haalde het wel. En we zullen nooit weten hoe dicht hij – meerdere malen – bij omvallen zat. Hey Ahoy .. nog zo'n nieuw businesspionier: Rockefeller. Die man gaf ooit miljoenen olielampen weg. Iedereen verklaarde hem voor gek (mensen zoals jij). Maar hij deed het wel en bouwde een imperium … en ook toen wisten mensen zoals jij het beter…. Rudy

rudy, Bartels is geen Rockefeller, ook geen kesselskramer die hij zo (terecht) bewondert. als je denkt je met echt talentvolle ondernemers te kunnen meten, moet je dat een keer waarmaken. zo niet ben je megalomaan, en als je daarbij nog een grote mond hebt, een megalomane praatjesmaker. Worm

Worm, Je kunt Bartels niet kwalijk nemen dat hij geprobeerd heeft zich te meten met zijn helden. Hij heeft het geprobeerd … en probeert het nog steeds. Dat is altijd nog beter dan types die eeuwig blijven dromen van 'hun' grote kans, maar er nooit wat mee doen. De manier waarop hij zich in de media gepresenteerd heeft is misschien niet jouw stijl (of de mijne), maar dat staat los van het feit dat hij er wel voor gegaan is. Alles om zijn toko beter te maken. En zo heb je meer types wiens aanpak niet geheel overeenkomt met mijn stijl (Sanderink, Riseeuw), maar die op wat voor manier dan ook toch wel enig succes hebben (gehad). rudy

Echt grote leiders en zakenmensen kenmerken zich door 1. een visie, 2. bepaalde overredingskracht om de juiste mensen achter zich te scharen, 3. zelfreflectie ofwel weten wat je zwakke punten zijn. Bartels heeft 1. en 2. wel, maar totaal geen vermogen om eigen falen of zwaktes te zien. Als je vervolgens ook niet echt openstaat voor kritiek, of geen kritische mensen om je heen verzamelt, denk je dat alles wat je doet goed is.Of als iets niet goed gaat ligt het altijd aan anderen, wat bij bijna bij elk mens de eerste (natuurlijke) reactie is. En vuur uitvinden is wel iets anders dan een iets andere vorm van een reclame bureau "uitvinden".

Op naar de 200 berichten!

Om maar a la Bartels met kromme amerikanismen te smijten: Hij is "done for…end of story". Niet meer waard om ook nog maar 1 bericht extra dan deze aan te besteden.

…heeft iemand nog de CD, de DVD, de AVI of mpeg van de rise and fall of Magic Minds, het verkoopkanaal daarvan? Dat waren me nog eens tijden. Bartels, je bent amusant maar ik zou je nog niet eens inhuren om een suikerspin-karretje te exploiteren. Greetz, Ronald

Toevallig zag ik de laatste post: ja de DVD is nog te koop via http://www.vanzetti.nl

Dr Spamm, bedankt. Ik was al eeuwen opzoek! Keep the SPAMM on

zo! daar was ik al een tijd naar op zoek.. geweldige serie!!bedankt voor de tip.

Kwam toevallig weer op dit artikel terecht. Wat een prachtige dynamiek toch! Mis dat na ruim 2 jaar recessie geleuter enorm.

In ieder geval wel frapant dat waar we het hier ruim 9 jaar geleden over hadden nu de term authenticiteit heeft verkregen: het dicht bij jezelf blijven staan. In hoofdlijnen kun je stellen dat Eric beweerde authentiek te zijn geweest (in ieder geval uiterst beschaafd), maar dat weinigen hem daarin geloofden. Authentiek zijn is – blijkt hier wel uit – bovenal een intrinsieke waarde, die soms wel en soms niet door anderen geloofd wordt.

Blijft de vraag: Kun je als mens wel authentiek zijn als de gedragingen/uitspraken, die daaruit voortkomen, door anderen niet geaccepteerd worden? Of beperkt authenticiteit zich tot winnaars?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug