Deel dit artikel
-

‘Magnite grootste RTB-partij in Nederland’

Het Amerikaanse bedrijf Magnite is in Nederland de grootste ‘verzender’ van persoonlijke data voor reclamedoeleinden, niet Google.

Dat komt naar voren in een onderzoek van de Irish Council for Civil Liberties (ICCL).

Tweeëntwintig procent van de data die hier circuleert voor gedrags- of profielgebaseerde reclame gaat via Magnite. Twintig procent via Google en zestien procent verloopt via Pubmatic.

Magnite is sinds begin 2021 eigenaar van SpotX. Dat was van RTL Group en werd gebruikt om de zenders op internet geld te laten verdienen met videoreclame.

Uitgevers verdienen geld met behulp van dit soort reclametechnologie. Het zorgt ervoor dat hun online dienstverlening deels of helemaal gratis is voor de consument. Althans, ‘gratis’ in de zin dat er geen abonnementsgelden worden gevraagd.

Duizenden bedrijven verdienen geld aan het verzamelen, verwerken, analyseren en exploiteren van profieldata van online consumenten. In Europa zijn dat er 1.058, in de VS 4.698.

Het Ierse onderzoek laat verder zien, dat de profielgegevens van Europese internetters per dag 376 keer worden gedeeld met derde partijen. Voor Amerikanen ligt dat percentage aanzienlijk hoger: 747 keer per dag. Het verschil wordt vermoedelijk verklaard door de strengere privacyregels in Europa. Dat is het directe gevolg van de inzet van adblockers, scriptblockers en cookiewalls.

Foto: Ivan Radic (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond