Deel dit artikel
-

Makelaars missen de boot op internet

Makelaars die kansen op internet laten liggen zijn Jaap.nl een doorn in het oog. De huizensite organiseert een web 2.0-cursus die huizenbemiddelaars helpt overeind te blijven tussen de wildgroei aan makelaars. Onwillige concurrenten van de oude stempel overleven het in de lastige huizenmarkt niet.

Hans Voorn, directeur van Jaap.nl meent dat makelaars niet vooruitstrevend genoeg zijn: "Een paar doen het leuk, maar ik ben nog geen enkele makelaar tegen gekomen waar ik van denk: daar kan ik nog wat van leren op web 2.0-gebied."

Jaap.nl pretendeert niet dat de problemen op huizenmarkt met de cursus ‘web 2.0 voor makelaars‘ opgelost worden. "Maar er moet wel iets gebeuren. Er is zoveel meer te doen dan alleen een huis op Funda zetten", aldus Voorn.

Voorn verdeelt de makelaars in drie groepen: "Je hebt de ouderwetse makelaars, wij noemen ze de ‘schroevendraaiermakelaars’, die het internet links laten liggen. Een andere groep is de 2.0-makelaar. Daar is deze cursus voor bedoeld. Zij zijn ondernemend en op zoek naar tools om huizen te verkopen in de huidige lastige huizenmarkt. De middengroep is zwevend, die kunnen ook  meedoen aan de cursus en de stap maken naar internet."

De makelaar moet opvallen wil hij zijn hoofd nog boven water kunnen houden. Voorn: "Tien jaar terug waren er 3 duizend makelaars, dat zijn er nu 20 duizend. De ‘schroevendraaiermakelaar’ moet uit de markt. Zij willen dat het internet weggaat, maar dat kan niet. Huizenzoekers kijken tegenwoordig online. Als een makelaar daar niet in meegaat en het gaat slecht in de huizenmarkt, dan heb ik het liefst dat die makelaars verdwijnen."

Makelaars moeten dan ook wakker worden, benadrukt de directeur van Jaap.nl: "Onderzoeken tonen aan dat precies honderd procent van de huizenzoekers op internet zoeken. Er is niemand meer te vinden die dat niet doet. Helaas weet een aantal makelaars nog niet hoe ze het moet aanpakken."

De cursus, georganiseerd door Educator, waarbij Voorn één van de trainers is, moet daarbij een leidraad zijn. De training geeft onder meer voorbeelden van AJAX en gaat in op online klantengedrag, virals en e-business. Maar ook meer vanzelfsprekende zaken als social media, blogging en sociale netwerken passeren de revue. Patrick Petersen, auteur van ‘Handboek Online Marketing’ is de tweede trainer. Voorn: "Door het anders aan te pakken op internet val je op en trek je meer publiek. Om overeind te blijven als makelaar moet je succesvol zijn."

Bron foto: terren in Virginia (CC)

Deel dit bericht

9 Reacties

EB

Volgens mij is een goede cursus fotograferen van huizen / inrichting etc, lay out van website etc een betere investering. Web 2.0 zegt ze niets

Erwin

Volgens mij moet Hans Voorn zelf eens een cursus gaan volgen, wat een vreselijke site is jaap.nl toch.

Remco Bolwerk

@ EB:Er kan zeker veel meer met de zaken die je noemt maar Hans Voorn heeft gelijk, er is veel meer dan een huis op Funda zetten maar ook op Jaap. Wij geven al een klein jaar een soortgelijke training, met succes moet ik zeggen. Het succes zit hem in de aftercare van de training waar we continue samen met de makelaar bezig zijn deze web 2.0 dingen te doen.   http://www.atzmedia.nl/cms/images/meetbare_internet_makelaar_20_marketing_resultaten.png  Hans Voorn heeft ook gelijk dat een groot aantal makelaars nog iet weet hoe ze er mee om moeten gaan. Sinds Jaap alle informatie mag tonen van panden (+/- oktober 2007) krijgen de makelaars nauwelijks nog hits op hun eigen presentatie pagina's van Jaap.nl. Jaap.nl (zoals elke andere woningsite) is er gewoon enorm goed in om users op de site te houden met het commercieele doel om b.v. hypotheken te verkopen. Je hoeft als het ware niet naar de site van de makelaar, zie grafiek:  http://www.atzmedia.nl/cms/images/statistieken_jaap.png  Dat makelaars volgens Hans Voorn niet vooruitstrevend genoeg zijn vind ik ver gaan. Net als in elke branche heb je vooruitstrevende en minder vooruitstrevende bedrijven. Door continue bezig te zijn met je marketing haal je op een gegeven moment resultaten.

Wouter

Waar ik mee zit is het volgende: Als je al makelaar op internet meer wil gaan doen, ga je dus al heel snel concurreren met Funda.nl of Jaap.nl. De vraag is, wil je als makelaar dat wel? De ROI is volgens mij danwel enorm lang en misschien wel plausibel. Zoals Remco Bolwerk al zegt: het zijn de randzaken voor het aankopen van een huis waar je een huizenkoper mee moet servicen. Waarom moet ik als starter alles zelf uitzoeken? Waarom is er niet ??n makelaar die mij geheel ondersteund, zonder dat me dat bakken met geld kost

Friso

Misschien wordt het tijd dat de makelaars hun woningen wat persoonlijker gaan presenteren, dit kan via http://www.wiqet.com (Ook een Hyves gadget) Heel simpel: woningfoto's uploaden, spreek er wat bij in en de presentatie is klaar. Zet hem dan je eigen website, blog of community.

jvo

Makelaars moeten hun klanten meer aan het woord laten. Laat bestaande klanten het (verkoop) werk doen. Creeer een situatie waarin klanten hun mening kunnen geven over een makelaar. En promoot deze meningen op de site van de makelaar. Deze meningen ook wel reviews genoemd zijn goed voor de vindbaarheid in zoekmachines als Google. Daarnaast verhoogt het het vertrouwen in de makelaar en wordt potentiele klanten iest extra's geboden. De site Klantenvertellen.nl is een initiatief dat hier voor heel weinig heel slim op inspeelt. De makelaar bepaald zelf wie hij uitnodigd om een beoordeing te geven over zijn bedrijf. Vanaf 269,- per jaar. Dat heb je volgen mij zo terug verdient.

Frederik Verhaeg - Watbetekent

Slechtere tijden zijn weer in aantocht. Dat wil zeggen, voor de makelaars én de mensen die onlangs een huis aankochten. Voor starters komen er wat betere tijden aan. 😉 De afgelopen jaren verkochten woningen toch wel, hoe slecht ze ook gepresenteerd en/of gefotografeerd waren.

Robert - Vermogen-van.nl

Er staat ons een periode van uitdagingen te wachten, zowel voor makelaars als voor recente huizenkopers. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes aan de horizon voor starters. Zelfs wanneer woningen de afgelopen jaren slecht werden gepresenteerd en/of gefotografeerd, vonden ze nog steeds hun weg naar nieuwe eigenaren.

Michael

Door de nieuwe regelgeving wordt het voor starters toegankelijker om een betaalbare woning te vinden. Daarnaast stijgen de prijzen niet veel verder meer, maar blijft de rente alsnog hoog.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond