Deel dit artikel
-

Marc Overmars staakt activiteiten voor online piramidespel Xpose Protocol

Marc Overmars heeft zijn werkzaamheden voor het schimmige cryptobedrijf Xpose Protocol met onmiddellijke ingang gestaakt. Dat laat een woordvoerder van Ajax weten aan Het Parool en BNR. De Ajax-directeur had een officiële functie als ‘adviseur’ van wat in de media steevast een piramidespel wordt genoemd.

Bij Xpose Protocol gingen miljoenen euro’s in rook op. Na de lancering in mei bedroeg de totale waarde van de eigen uitgegeven munt nog 120 miljoen euro. Daar is nog zeven ton van over. Vorige week kondigde Xpose Protocol aan de stekker eruit te willen trekken.

‘Er wordt veel geschermd met het feit dat je een passief inkomen hebt als je deze tokens koopt’, vertelde crypto-expert Jacob Boersma eerder dit jaar aan BNR. ‘Je hoeft er niks voor te doen, er wordt alleen maar de nadruk gelegd op wáár je het kunt kopen en hoe het in zijn werk gaat. Niks over wat je er daadwerkelijk mee kunt.’

De oprichters traden al die tijd niet naar buiten, al lijkt Vasco Rouw, ook al ‘adviseur’, een belangrijke rol te spelen. Rouw is eigenaar van Vasco Games en meldde al eens in een interview dat hij op termijn een eigen vermogen van 100 miljoen wilde scheppen.

Hij en rapper Boef zijn niet toevallig eigenaar van The Millionaires Club, die hun leden voor een vast bedrag leren hoe ze financieel onafhankelijk kunnen worden.

Ook zakenman Ralph de Geus en topschaatser Kjeld Nuis promoten de cryptomunt en profvoetballer Ivan Rakitić werd door Xpose zelf genoemd als ‘inspirator’.

De directe betrokkenheid van Boef bleek ook wel uit zijn reactie op de kritiek van financieel influencer Rabi Safi, die Expose een ‘shitcoin’ noemde. Boef deelde zijn adres van deze luis in de pels met zijn 1,5 miljoen volgers.

De oprichter van de Nederlandse online handelsplaats Coinhouse.eu staat in januari terecht. De man uit Deventer die in juni is opgepakt voor onder meer oplichting met cryptomunten zou met zijn frauduleuze praktijken 1 miljoen euro hebben verdiend.

Hij zou zijn eigen cryptovaluta hebben gemaakt, zoals de munten ERSO, MALC en TulipMania en een wallet hebben aangemaakt.

Hij maakte promotie via websites en social media en bewoog zo derden te investeren in de munten, die zo in waarde stegen.

Ook werden klanten van de Triodosbank benaderd als zogenaamde medewerkers van de fraudehelpdesk. Ze wisten hen over te halen tot het scannen van QR-codes, waarna geld van hun rekening verdween.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond