Deel dit artikel
-

Marineterrein Amsterdam toont transformatie

Het historische marineterrein op Kattenburg, een eiland van ongeveer 14 hectare aan het Oosterdok in Amsterdam, organiseert begin september de Ontdekdagen. Dan ook kunnen buurtbewoners zich buigen over de Principenota Marineterrein. Twee jaar geleden moest dit gebied nog het Silicon Allee of Silicon Roundabout van Nederland worden.

De marine en defensie zullen zich uiterlijk juli 2018 uit het gebied hebben teruggetrokken. Alleen de afdeling Werving & Selectie van het ministerie van Defensie blijft er.

In de oude gebouwen krijgen kunnen zich nu al creatievelingen, start-ups en andere technologiebedrijven vestigen, maar over de definitieve herinrichting moet nog een besluit worden genomen. Voor het einde van het jaar komt het Project­bureau Marineterrein met een plan.

Begin 2017 huurden circa dertig organisaties een ruimte op de Voorwerf of Kade West, verdeeld over zeven gebouwen. Daar zitten opvallend weinig internetbedrijven bij. De nota (pdf) noemt vier ontwerpers van digitale platforms of diensten (Borges, DFFRNT Media, Digital Natives en Nine Connections) en drie bureaus gericht op digital learning en serious games (Cinekid, IJsfontein en Orientation Travel Productions).

Vijftig procent van het oppervlak wordt publieke ruimte. Daarnaast komt er 228.000 vierkante meter nieuwe gebouwen. Zeker de helft wordt kantoorruimte, bestemd voor bedrijven uit de nieuwe economie. Amsterdam wil echter geen ‘economisch eilandje voor nerds’.

De Ontdekdagen zijn van 8 t/m 10 september

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond