Deel dit artikel
-

Mark Zuckerberg: AI-bots volgend jaar echte húlpjes

De modellen onder kunstmatige intelligentie worden zo snel geavanceerder, dat ze zich spoedig zullen ontwikkelen van chatbots naar hulpjes van de digitale mens.

Dat zegt Facebook-baas Mark Zuckerberg tegen een financieel analist bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers (PDF). Dat gebeurde gisterenavond.

Vorige week publiceerde Meta namelijk zijn AI-model Llama 3. Dat is zo groot, dat de analist aan Zuckerberg vroeg wat het nut daarvan was. Meta’s open source LLM kan zich kwalitatief meten met gesloten systemen als GPT 4 en Claude 3.

De ondernemer: “In de volgende fase kunnen deze dingen meer complexe taken en ontwikkelen ze zich van chatbot tot agent. Een chatbot is iets waar je een bericht naar stuurt en dan een bericht terugkrijgt. Een-op-een correspondentie. Een agent heeft intentie, heeft een doel, en vertrekt om vervolgens op de achtergrond veel opdrachtjes en taken uit te voeren om het jouw doel te bereiken. Denk aan: iets onderzoeken of iets vinden dat je wilt kopen.”

“Chatbots zijn heel naïef vergeleken met wat we over een jaar zien.”

Llama is open source. Observanten verwachten dat Meta intern geraffineerde of gespecialiseerde modellen zal ontwikkelen die gebruikers geld gaan kosten en een nieuwe bron van inkomsten worden. Op ietwat vergelijkbare wijze ontstond ooit clouddienst AWS.

Een van de grootste flessenhalzen voor techgiganten bij het opschalen van hun AI-architectuur is de stroomvoorziening. Eén datacentrum kan volgens Zuckerberg op termijn zo veel stroom nuttigen als een kleine kerncentrale zou kunnen produceren.

Foto: Hyacinthe C. (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond