Deel dit artikel
-

Mark Zuckerberg: ‘Meer overheidsregulering zou fijn zijn’

Technologiebedrijven hebben baat bij meer regulering van overheden, zegt Mark Zuckerburg, maar wil zich niet laten voorschrijven wat te doen.

De topman van Facebook kiest deze dagen het podium in Europa om vooral meer duidelijkheid te vragen van overheden. Afgelopen zaterdag was hij op de Munich Security Conference in Duitsland. Daar sprak hij bijvoorbeeld over regulering van content, een thema dat vanwege politieke verkiezingen actueel is.

Zuckerberg beseft dat het zijn platform geen vrijplaats kan zijn waar iedereen ongecontroleerd maar iets kan roepen, tot het onwettige aan toe. Aan de andere kant wil het wel een open platform laten zien waar iedereen zijn zegje kan doen. “De vraag is welk raamwerk je gebruikt. Er zijn er die op bestaande industrieën worden toegepast. Aan de ene kant is dat het raamwerk voor de huidige media en aan de andere kant het telecommodel waarbij alles over je platform gaat. Telecombedrijven zijn niet verantwoordelijk als iemand iets schadelijks zet. Wij moeten daar ergens tussenin zitten.”

Van bedrijven als Facebook, Twitter en Google wordt steeds vaker verwacht dat zij hun platformen controleren op leugens, desinformatie en andere vormen van misleiding. In publieke reacties daarop stellen ze zich welwillend op en zoeken samenwerkingen met overheden. Maar Zuckerberg laat zich niet de les lezen:

“Wachten op regulering doen we niet. We blijven ons eigen plan trekken op belangrijke thema’s als transparantie, politieke reclame, openheid (data delen en -portabiliteit) en platformtoezicht.” Dat schrijft de CEO van Facebook vanochtend in een opiniestuk in de Financial Times. Het ingezonden stuk is vooral een roep om meer duidelijkheid en een pubiek gebaar naar overheden dat het bedrijf zich niet afzijdig houdt van maatschappelijk relevante thema’s.

“Technologieberijven zouden maatschappijen moeten dienen. Ik denk dat goede regelgeving Facebooks business op korte termijn kan schaden, maar op de lange termijn is het goed voor ons allemaal. Natuurlijk zullen we niet ieder voorstel steunen, omdat regulering ook onbeoogde consequenties kan hebben.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond