Deel dit artikel
-

Mark Zuckerberg wordt vanavond het vuur aan de schenen gelegd

Als voor het vuurpeloton. Zo zal Mark Zuckerberg zich waarschijnlijk voelen als rond 20.15 uur Nederlandse tijd leden uit de Senaat hem gaan ondervragen in het Amerikaanse Capitool. Een team van experts heeft Zuckerberg voorbereid op het verhoor.

Zuckerberg zal verantwoording moeten afleggen over het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf kreeg via persoonlijkheidstest-app gegevens van zeker 87 miljoen gebruikers in handen. Omdat het bedrijf in 2016 ging werken voor de presidentscampagne van Trump, is het vermoeden dat de gegevens hiervoor zijn gebruikt. Cambridge Analytica ontkent dat overigens.

Het verhoor staat los van het reeds aangekondigde onderzoek van toezichthouder FTC. Dat onderzoek kan nog heel lastig worden van Zuckerberg, zeker als blijkt dat het bedrijf een afspraak uit 2011 over privacy heeft geschonden.

Vanavond wordt Zuckerberg verhoord door 43 senatoren. Morgen wordt het verhoort voortgezet. Zuckerberg kan aardig wat kritische vragen verwachten.

Wat Zuckerberg zelf gaat zeggen, is al grotendeels bekend. Zijn verklaring is reeds uitgeschreven. Facebook heeft diverse maatregelen aangekondigd. Er komt bijvoorbeeld een onderzoek naar andere vergelijkbare apps, de toegang van apps tot data van Facebook wordt behoorlijk ingeperkt, voor meer informatie moeten contracten worden afgesloten en informatie over religieuze of politieke voorkeur wordt niet meer gedeeld.

Nederland

Inmiddels weet driekwart van de Nederlanders dat Cambridge Analytica data van Facebook heeft gebruikt om psychologische profielen te maken.

Twee op de vijf Nederlanders die bekend zijn met het schandaal maken zich door de berichtgeving rond Facebook zorgen over de data die Facebook opslaat, zegt Ruigrok NetPanel.

Voor de uitzending afgelopen zondag van Lubach, waarin een oproep werd gedaan om van Facebook te verlaten, gaf één op de tien Nederlandse Facebookers aan hun Facebook te hebben verwijderd of te gaan verwijderen. Voor driekwart is de berichtgeving echter geen aanleiding is om hun profiel te verwijderen. Redenen om te blijven zijn vooral het ‘niets te verbergen hebben’ en het feit dat ‘ze mijn data toch al bezitten’.

Twee op de vijf Nederlands weten overigens niet dat Facebook ook eigenaar is van deze social media.

De hoorzitting vanavond begint om 20.15 uur, morgen om 16.00 uur Nederlandse tijd. Er is een livestream beschikbaar, maar vermoedelijk zullen zenders als CNN de hoorzitting ook uitzenden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond