Deel dit artikel
-

Marketplaces for Brands: ‘Klein beginnen’

Klein beginnen. Dat is het advies van Anne van Breen en Sandra van der Meijs (resp. Hunkemöller en Smartwares Group) met betrekking tot marktplaatsen. Beiden worden geïnterviewd op Marketplaces for Brands. “Onderschat de voorbereiding niet. In het begin zie je overal potentie, maar je moet kansen pakken als de tijd er rijp voor is.”

Kijk ook naar het soort klanten die op marktplaatsen zitten, zegt Van Breen: “Dat hoeven niet het soort klanten te zijn die je gewend bent te bedienen. Neem de tijd om te testen.”

Smartwares, bekend van huishoudmerken als Tristar en Princess, zit nu anderhalf jaar op marktplaatsen. Het bedrijf was tot voor kort een B2B organisatie die apparaten leverde aan retailers. De impact op IT, logistiek en dienstverlening is best groot geweest. “Het is niet iets wat je er even bij doet,” zegt Van der Meijs. “Ook de productvermeldingen moeten continu geactualiseerd worden.”

Daarom adviseert ze om eerst met een marktplaats te beginnen en niet meteen een breed assortiment aan te bieden.

Hunkemöller heeft elf mensen op marktplaatsen, waar dat anderhalf jaar geleden nog de helft was. Een goede afstemming met de diverse afdelingen was een eerste vereiste.

Van Breen: “We hebben ons uiteraard afgevraagd of we wel op marktplaatsen moesten zijn. We zijn een sterk merk met eigen winkels en een goedlopende webshop. Maar als de consument zich op marktplaatsen oriënteert kun je er moeilijk onderuit komen.”

Beiden zouden wel meer ondersteuning willen vanuit de marktplaatsen door meer inzichten te krijgen in data. Dan zou er nog beter getest kunnen worden.

De markt is nog volop in beweging, constateert Sandra van der Meijs. “Ik denk wel dat consumenten zich zullen richten op grote platforms en veel kleinere partijen zullen afhaken.”

Het interview met Hunkemöller en Smartwares Group is hier te zien. Het volledige programma van de Update Marketplaces 2020 vind je hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond