Deel dit artikel
-

Marktaandeel supersnel glasvezel: 6 procent

Zes procent van de breedbandaansluitingen in Nederland komt via glasvezel binnen. Die technologie staat downloadsnelheden van honderden megabits per seconde toe.

Het aantal glasconnecties naar huizen en bedrijven groeide in het eerste halfjaar van 2012 met dertien procent. Hoeveel actieve lijnen er nu zijn, rekent Telecompaper in zijn persbericht niet voor. Wel laat de analist zien dat glas vele malen sneller groeit dan koper (DSL) en coax (kabel).

De Nederlandse breedbandmarkt groeide begin dit jaar met 0,9 procent of 55.000 aansluitingen. Er zijn in totaal 6,5 miljoen breedbandverbindingen actief. Deze markt begint richting verzadiging te neigen en veel groei in de aantallen zal niet meer worden gerealiseerd.

De grote groei kan nog uit de download- en uploadsnelheden van de verbindingen komen. Nederland is een van de internationale koplopers met een gemiddelde downspeed van rond de tien megabit. Er ontstaat echter een geheel nieuwe realiteit wanneer 100 Mbps gangbaar zou zijn. Telecom- en kabelbedrijven investeren in die richting met de huidige opwaarderingen van hun netwerken, vast en mobiel.

Google nam onlangs zijn ISP Google Fiber in bedrijf. Inwoners van Kansas City krijgen 5 Mbps gratis of kunnen een abonnement nemen met snelheden tot 360 Mbps. Voor het technologiebedrijf is dit een proeftuin om nieuwe soort digitale diensten te verzinnen en uitproberen.

In Nederland speelt glas vooralsnog een kleine rol. Iets meer dan de helft van de huishoudens zit op xDSL (3,2 miljoen, -1 procent) en iets minder op de kabel (2,9 miljoen, +1,3 procent).

Er zijn twee spelers van formaat die in Nederland graven en glas tot de stoep of voordeur aanleggen. KPN doet dat met Reggefiber en Rabobank als investeerder in het Communications Infrastructure Fund (CIF). Laatstgenoemde nam onlangs een belang in Cogas Kabel. Zij leggen open netwerken aan, wat inhoudt dat derde partijen ruimte kunnen huren voor wederverkoop aan de consument. In een forum als dat van Glasvezel.nu delen gebruikers vragen en ervaringen.

Deel dit bericht

3 Reacties

remco ten hove

Intererssant dus om een aantal websites / Internet Concepten op te zetten.

Ik zag glasvezelaanbieding.nl staan bij Driezes E-Concepts.
http://driezes.nl/internetbureau/internet-concepten

iemand bekend met wat z’n naam mag kosten?

Rik Hoog

@ Remco,

Ik volg je niet helemaal. Er bestaan zat sites waar je glasvezel kunt vergelijken en kunt verkopen. Zie glasvezelinternetwinkel.nl, verandervanprovider.nl en breedbandwinkel.nl. Die Driezes.nl lijkt me een domeinboer die veel te veel geld vraagt.

remco ten hove

Heb een reactie van hem ontvangen, verkoopt de domeinnaam niet. Is zelf bezig met het ontwikkelen van een site.

Naar overige namen gevraagd en de prijzen vallen moet ik zeggen erg mee.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond