Deel dit artikel
-

Marktplaats bestaat 25 jaar, eerste advertentie was een modem

Marktplaats bestaat 25 jaar. Nog altijd trekt de site ruim 8 miljoen unieke bezoekers per maand en worden 350.000 nieuwe advertenties per dag geplaatst. Elke vier seconden verschijnt er een nieuwe advertentie op Marktplaats.

Ondanks dat het platform al 25 jaar bestaat en doorlopend wordt geïnnoveerd, is het kleurengebruik bewust weinig veranderd. De oranje kleur (terra) is gebaseerd op een schilderij van Vincent van Gogh. Omdat PC’s vroeger vaak in de woonkamer stonden, kozen de makers voor rustige kleuren die niet te fel voor het zicht zouden zijn.

Het eerste product dat in 1999 op Marktplaats werd aangeboden was een modem.

Al jaren is zondag de dag is waarop je de meeste kopers hebt. Het is tevens de dag waarop het meest naar producten wordt gezocht. Ook ’s avonds na het eten en op koude en regenachtige dagen zijn meer mensen actief op Marktplaats.

Momenteel lijkt het erop dat Nederland al een paar maanden niet kan wachten om naar buiten en op pad te gaan. In de top 10 van het eerste kwartaal van 2024, ziet Marktplaats vooral ‘auto’, ‘camper’, ‘fiets’, ‘zitmaaier’, en ‘caravan’ terug.

Ook verwacht het platform de komende weken weer extra veel zoekopdrachten naar ‘oranje’ in de aanloop naar het Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen. En nu de zomervakantie steeds dichterbij komt, loopt het op dit moment ook al storm in de categorie ‘Caravans & Kamperen’.

Als het om het zoekgedrag gaat is er al jaren één duidelijke winnaar; de zoekterm ‘gratis’ is met afstand de meest gezochte zoekterm op het platform. In het eerste kwartaal van 2024 werd het woord al ruim 14,5 miljoen ingetikt in de zoekbalk.

Top-10 meest gezochte zoektermen in het eerste kwartaal van 2024:
1. Gratis
2. Auto
3. Camper
4. Fiets
5. Zitmaaier
6. Kast
7. Caravan
8. Bank
9. Hoekbank
10. Eettafel

Populairste categorieën voor kopers (meeste zoek- en kijkactiviteit):
1. Huis en Inrichting
2. Auto’s
3. Fietsen en Brommers
4. Kinderen en Baby’s
5. Doe-het-zelf en Verbouw
6. Dieren en Toebehoren
7. Tuin en Terras
8. Hobby en Vrije tijd
9. Antiek en Kunst
10. Audio, Tv en Foto

Populairste categorieën met meeste nieuwe advertenties (meeste geplaatste advertenties):
1. Huis en Inrichting
2. Kinderen en Baby’s
3. Boeken
4. Verzamelen
5. Kleding | Dames
6. Hobby en Vrije tijd
7. Cd’s en Dvd’s
8. Auto-onderdelen
9. Antiek en Kunst
10. Kleding | Heren

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond