Deel dit artikel
-

Marktplaats voor leenfietsen rolt internationaal uit

De Amerikaanse marktplaats voor leenfietsen Spinlister is nu ook in Europa en Azië beschikbaar. Nederlanders kunnen er hun fietsen te huur aanbieden aan buitenlandse reizigers die sportief ambulant willen zijn.

Europeanen kochten vorig jaar met 18,6 miljoen stuks meer nieuwe fietsen dan nieuwe auto’s. Wereldwijd staan er in schuurtjes, balkons en andere stallingen honderden fietsen geparkeerd. Een klein deel daarvan wordt intensief gebruikt, en nog groter deel staat te verstoffen. Spinlister sprong daar een paar jaar geleden op in met zijn Amerikaanse lancering. Nu gaat het bedrijf internationaal.

Fietseigenaren bieden hun tweewielers aan op het handelsplatform om er nog wat aan te kunnen verdienen. Via de site en mobiele apps kunnen reizigers in binnen- en buitenland een fiets zoeken en afspreken om hem mee te nemen. Spinlister vraagt een vergoeding voor de bemiddeling aan zowel de huurder als verhuurder. Het concept is vergelijkbaar met wat Micazu doet voor vakantiehuizen, Airbnb voor apparatementen en SnappCar voor auto’s.

Spinlister is in dit domein niet de enige in Europa. Het jonge bedrijf Lock8 is een concurrent, maar werkt volgens een totaal ander concept. Lock8 verkoopt namelijk fietssloten. Het slot bevat een alarm tegen dieven, een gps-antenne voor locatiebepaling en is met een app op afstand te bedienen. De eigenaar kan aangeven wanneer zijn fiets wel en niet mag worden verhuurd. Zowel het Amerikaanse als het Duitse bedrijf hebben internationale ambities en enkele miljoenen euro’s aan durfkapitaal.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond