Deel dit artikel
-

Marktplaats.nl valt in Noorse handen

Marktplaats.nl komt in handen van Adevinta, exploitant van een netwerk Europese websites voor rubrieksadvertenties. eBay stoot de classifiedsgroep af, maar wordt in ruil daarvoor wel de grootste aandeelhouder bij de Noren.

Zojuist bevestigde eBay de deal die al een paar dagen in de lucht hing. De overeenkomst is het sluitstuk van een proces dat in maart 2019 begon.

Adevinta waardeert eBay Classifieds Group op 9,2 miljard dollar en betaalt de transactie met een combinatie van cash en aandelen. eBay krijgt 2,5 miljard dollar in briefjes en 540 miljoen aandelen Adevinta. Daarmee krijgt het 44 procent van alle uitstaande aandelen in handen en een stemrecht van 33 procent.

De bedrijven verwachten dat de transactie in het eerste kwartaal van 2021 kan worden afgerond.

De nieuwe eigenaar van Marktplaats.nl en de 2dehands-sites heeft zelf nog geen actieve posities in Nederland en België. Hij is wel vertegenwoordigd in vijftien andere landen met in totaal 35 websites. De meeste sites en apps bevinden zich in Europa.

In het tweede kwartaal boekte Adevinta (PDF) een omzet van 156 miljoen euro (-16%), voornamelijk in Frankrijk en Spanje, en een winst (ebitda) van 43 miljoen euro (-15%). Die daling hangt direct samen met de uitbraak van het coronavirus. Voor de middellange termijn houdt de leiding vast aan een groeiverwachting van vijftien à twintig procent per jaar.

Partijen die naast de classifieds van eBay grepen zijn Naspers/Prosus en Axel Springer.

eBay verkoopt de rubrieksadvertenties onder druk van een activistische aandeelhouder die vindt dat het kernbedrijf meer waard is dan de optelsom van de losse onderdelen. Het verkoopproces werd ingezet onder de voorganger van de huidige CEO, Jamie Iannone (foto).

Adevinta is de afgesplitste classifiedstak van uitgeverij Schibsted.

Foto: Web Summit (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Robin

Dit is alweer de 4e eigenaar van Marktplaats. Ik denk dat (ex-)eBay Classifieds Group en Adevinta een sterke combinatie zijn samen.
Mijn felicitaties voor het team en een mooie toekomst toegewenst!

bert

Spijtig dat de Noren onze en de Belgisch troep erbij moesten kopen. Lekker afstoten die bende. Hopelijk gaat de uitrol van Marktplaatsterreur naar buurlanden nu niet langer door en blijft de Duitse site gewoon goed zoals ie nu is, zonder bieden, gelijk oversteken, iDeal en meer van die onzin die oplichters in het zadel helpt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond