Deel dit artikel
-

Marktplaats.nl voert feedbacksysteem in

Kopers en verkopers kunnen vanaf eind september transacties gaan beoordeling met een vijfsterrensysteem. Dit moet de betrouwbaarheid van handelen vergroten en fraudeurs uitfilteren.

Sinds een aantal weken test Marktplaats een feedbacksysteem voor gebruikers. Dat proces gaat voortvarend en werd onlangs uitgebreid, zoals Tweakers opmerkt. “Eind september rollen we het over het hele platform uit”, licht een woordvoerder toe “met een paar uitzonderingen.”

Als onderdeel van eBay kent Marktplaats.nl als geen ander het belang en de waarde van gebruikersbeoordelingen. Het probleem bij rubrieksadvertenties, in vergelijking met een veiling, is dat het niet mogelijk is om te zien of een transactie succesvol is afgesloten.

“We proberen dit inderdaad al heel lang. De grootste makke was altijd dat we nooit konden nagaan of je handelde met iemand en of het uiteindelijk tot een deal kwam. Tegenwoordig kunnen we op basis van statistieken ze of en hoe vaak mensen onderling contact hadden. Dat is een indicatie van succesvolle deal. Als je daar informatie over het gebruik van betaalverzoeken aan toevoegt weet je het zeker.”

Gebruikers die tot een deal komen wordt gevraagd om de transactie op een paar elementen te beoordelen. Er komt geen veld voor open tekst. De koper en verkoper krijgen elkaars feedback pas te zien zodra beide partijen een recensie hebben gegeven. De nieuwe profielinformatie wordt enkel getoond als iemand een advertentie live heeft of als hij contact zoekt met een verkoper.

Het is niet mogelijk om reacties achteraf aan te passen. “Ze zijn blind en onomkeerbaar. Verkopers kunnen ook niet reageren op de feedback die ze ontvangen.”

Het is nog niet duidelijk hoe het recensiesysteem in de transactieflow wordt verwerkt. Daar wordt nog mee getest.

Op dit moment is het feedbacksysteem live in de categorieën Muziek & Instrumenten en, sinds kort, in Huis & Inrichting. De bijbehorende FAQ vertelt in grote lijnen al hoe het systeem werkt. Gebruik ervan is optioneel.

Foto: Eugene Kim (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Bigfail. Weer een site met onnodige schermverspelling met sterren. Ze zeggen helemaal niks. Gelukkig zijn ze bij de meeste sites handig weg te werken met µBlock (pipetje erop en enter). Wanneer gooien we eens massaal de kont tegen de krib? Van China vinden we het belachelijk dat ze een burgerscore bijhouden (Belastingdienst doet dit ook), maar we werken er zelf ook lekker aan mee. Ik feedback helemaal niks, en kijk er ook nooit naar.

Markplaats is helaas een bijna-dood ervaring geworden. De onzin die we daar de afgelopen jaren hebben moeten pruimen op een rij:
– bieden (ondoorzichtig, en vooral een hobby van moeders die kinderrommel voor te veel willen doorverkopen)
– versleutelde emailadressen (geen adres van andere partij meer zichtbaar, werkt fraude in de hand)
– verkopers van nieuwe spullen op de site (60% van de advertenties is NEP)
– enorme bedragen om in sommige categoriëen te posten
– vindbaarheidsbeinvloeding indien niet “omhooggesplaatst door de betalen”
– Javascript-bloat

Ik koop van elende maar bij het Duitse zusje: ebay-kleinanzeigen. Ook van Ebay, maar daar doen ze (nog wel) normaal. Daar typ ik graag wat emails in duits met brakke interpunctie voor (zonder hoofdletters en umlaut, dat vinden ze prima!)
Voor mensen die op Facebook zitten: probeer dat lekker, ook een stuk beter dan MP tegenwoordig.
En vreemd genoeg is Ebay Buy-It-Now ook al beter dan Marktplaats. Dan is het helemaal veilig en heb je niet dat gezeik met bieden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond