Deel dit artikel
-

‘Massale fraude met webwinkels in aanloop naar feestdagen’

Cybercriminelen creëren op grote schaal nepsites die onderdeel lijken van bekende webwinkels, supermarkten en bezorgdiensten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Mimecast.

Zo leverde de zoekterm ‘Amazon’ in totaal ruim 1 miljoen resultaten op. Op één dag werden meer dan 5000 nieuwe domeinen met Amazon erin geregistreerd. Een deel hiervan is legitiem, maar er zitten veel schadelijke websites tussen. Cybercriminelen gebruiken dit soort nepsites om producten te verkopen die ze nooit leveren, of om persoonlijke gegevens los te peuteren voor vervolgaanvallen.

Naast webwinkels zoals Amazon worden ook supermarkten steeds vaker geïmiteerd voor criminele doeleinden. Mimecast ontdekte in augustus en oktober bijvoorbeeld honderden nieuwe domeinen met de naam ‘Walmart’ erin. De onderzoekers kwamen onder andere een nagemaakte (‘gespoofte’) website van de Amerikaanse supermarktketen tegen. Daar werd zogenaamd een Walmart-tegoedbon ter waarde van 1000 dollar aangeboden.

Een ander gevaar schuilt volgens de online beveiliger in de pakketbezorging. Consumenten ontvangen bijvoorbeeld een e-mail of sms-bericht over een niet afgeleverd pakket, zogenaamd afkomstig van een bezorgbedrijf. Het slachtoffer moet dan contact- en creditcardgegevens invullen of een klein geldbedrag betalen om het pakket opnieuw te laten bezorgen. Verder worden er recent veel pakketjes verzonden die nooit zijn besteld.

Ook Nederlanders lopen het risico om slachtoffer te worden, zo blijkt uit onderzoek van Mimecast. Een op de vijf Nederlandse consumenten ontving in het afgelopen jaar phishingmails die afkomstig leken van een online retailer of een bezorgbedrijf. De helft van de Nederlanders kreeg een phishingmail over een gewonnen prijs. Ruim een kwart ontving een phishingmail over een geweldige aanbieding en bijna een op de vijf over een vertraagde bestelling.

Deel dit bericht

1 Reactie

Anna - FakeWebshops

Op FakeWebshops vind je een super handige actuele lijst van nep webshops + ervaringen van mensen die zijn opgelicht! Altijd eerst even checken voordat je besteld bij een webshop waar je vraagtekens bij zet.

https://fakewebshops.com/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond