Deel dit artikel
-

Matras valt niet onder herroepingsrecht

Matrassen mogen niet (meer) worden uitgesloten van herroeping. Dat zegt Thuiswinkel.org nadat op 27 maart 2019 het Europese Hof van Justitie hierover heeft geoordeeld. Een bestelde matras kan gewoon worden teruggestuurd. Ook als de beschermfolie is verwijderd.

Een Duitse webshop stelde zich op het standpunt dat de consument het matras niet kon retourneren, aangezien het product onder het herroepingsrecht zou vallen. Er zou sprake zijn van ‘verzegelde goederen die niet geschikt zijn om te worden teruggezonden om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne en waarvan de verzegeling na de levering is verbroken’.

Het Hof is het daarmee oneens: een matras kan door opeenvolgende gasten van een hotel worden gebruikt, en gebruikte matrassen kunnen grondig worden gereinigd. Een matras kan, wat het herroepingsrecht betreft, dus worden gelijkgesteld met een kledingstuk; een categorie waarvoor de richtlijn uitdrukkelijk voorziet in de mogelijkheid van terugzending na het passen ervan.

Wel is de consument aansprakelijk voor eventuele waardevermindering.

De uitspraak geldt ook voor Nederland. Een aantal leden van Thuiswinkel.org stelt hun klanten al in staat om een matras te gebruiken (proefslapen) en alsnog terug te sturen. Andere leden zullen de tekst op hun contentpagina’s moeten aanpassen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Arie

Maar betekent dit dat het Europese Hof van Justitie hierover heeft geoordeeld, dat dit ook voor Nederland geldt?

En geldt dit ook voor hoofdkussens?

Of geldt dit enkel voor leden van Thuiswinkel.org?

Vincent Romviel - Thuiswinkel.org

Beste Arie,

Bedankt voor je reactie.

Dit geldt inderdaad ook voor ons land, want deze wetgeving is ook van toepassing in Nederland.

Een hoofdkussen is een soortgelijk product, maar of hiervoor hetzelfde geldt, durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Deze uitspraak geldt niet alleen voor leden van Thuiswinkel.org, maar voor alle webshops die matrassen aan consumenten verkopen.

Hartelijke groet,

Vincent Romviel
Jurist Thuiswinkel.org

Michael

En geldt deze regel dan ook voor een matrastopper.vindt het wel allebei een beetje hetzelfde je zou er eerst op geslapen moeten hebben om het te kunnen beoordelen lijkt mij?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond