Deel dit artikel
-

McAfee voorspelt sterke toename ‘legale spam’

Beveiligingsbedrijf McAfee voorspelt de opkomst van ‘legale spam’ nu reguliere spam niet meer loont. De praktijken zijn minstens even dubieus.

De strijd tegen spam lijkt steeds beter te werken. Het sluiten van botnets, maar ook het blokkeren door creditcardmaatschappijen van websites die nepmedicijnen verkopen, heeft geleid tot een dramatisch teruggang van spam. Botnet-eigenaren vragen veel meer voor het versturen van spam dan in het verleden en daardoor wordt spam minder lonend.

McAfee Labs denkt dat legitieme adverteerders de plaats van spammers gaan innemen. Het Amerikaanse bedrijf stelt in zijn jongste marktanalyse (pdf) dat er steeds meer e-maildatabases worden opgekocht met mailadressen van consumenten die ooit hebben ingestemd met de ontvangst van nieuwsbrieven. Soms komen deze bestanden beschikbaar bij faillissementen.

De bedrijven die de berichten versturen, weten volgens McAfee heel goed dat ze spam versturen. Soms worden lijsten gehanteerd met mailadressen van consumenten die nog niet met de ontvangst hebben ingestemd. Die moeten zich alsnog afmelden, soms zelfs per ouderwetse post.

Iedere dag worden volgens McAfee duizenden nieuwe e-mailaccounts voor dit doel aangemaakt en de verzending geschiedt via een groot aantal verschillende IP adressen, een techniek die bekend staat als ‘snowshoe spamming’.

De overlast is groot. Op sommige mailadressen komen volgens McAfee wel 9000 identieke spamberichten binnen.

Volgens McAfee is het  fenomeen het gevolg van de falende Amerikaanse CAN SPAM wetgeving, die het versturen van reclame toestaat als consumenten of bedrijven hebben ingestemd met ontvangst.

McAfee constateert in zijn analyse nog meer nieuwe trends: het gebruik van mobiele malware is afgelopen jaar flink gestegen. Met deze software is het makkelijker om wachtwoorden te onderscheppen bij online bankieren. McAfee noemt met name spyware Zutmo en Spitmo als risicovol. Het is volgens het bedrijf ook uitkijken geblazen met virtueel geld als Bitcoin. De virtuele portemonnees zijn volgens het bedrijf ‘niet veilig’ en vaak niet eens versleuteld.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Ru

Met het gevaar om als google-fanboy te klinken: sinds ik m’n hotmail ingeruild heb voor gmail denk ik nooit meer over spam. Die filter werkt daar uitstekend! Hotmail houd ik (volgens mij zoals velen) aan voor aanmeldingen bij nieuwe websites. Even inloggen om mijn email te confirmeren en dan snel weer dicht, want die box stroomt elke dag over met troep.

Nico

Wat is legale spam?

Anton

Dan lopen ze in Nederland vrij snel tegen de lamp. Want dit wordt steeds beter bestreden door de Opta.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond