Deel dit artikel
-

Mede-oprichter OpenAI begint concurrerende AI-start-up

OpenAI’s mede-oprichter Ilya Sutskever begint een nieuw bedrijf waarmee hij in de kern superveilige AI wil ontwikkelen.

Voor de voorzienbare tijd is Safe Superintelligence (SSI) daarom ook een onderzoekslab en geen start-up die miljarden dollars geld zal zoeken om eigen datacentra te bouwen. Sutskever heeft één doel: een superveilig AI-systeem bouwen dat intrinsiek goed is voor de mensheid en geen grootschalige schade toebrengt.

Het kleine team gaat op korte termijn geen AI-producten en -diensten ontwikkelen. De aandacht gaat louter uit naar het uitdenken en uitwerken van een raamwerk.

In zekere zin zet de geboren Rus het werk voort dat aan de basis lag van OpenAI. Dat bedrijf richtte hij op met onder meer Sam Altman en Elon Musk. De AI-wetenschapper die in Silicon Valley bijna een mythische status wordt toegedicht vormde afgelopen decennium zijn beeld over hoe AI’s mensveilig kunnen zijn. Dat vormt nu de basis van zijn nieuwe start-up. Zijn twee mede-ondernemers zijn lead Daniel Gross en Daniel Levy, weet persbureau Bloomberg.

Sutskever verliet OpenAI afgelopen mei.

OpenAI begon ooit als een non-profit onderzoeksinstituut dat zijn kennis wilde delen voor het grotere goed van de wereld. Die insteek veranderde toen Microsoft de helft van de aandelen kocht (49%). Er werden geen onderzoeksdata meer gepubliceerd en er werd snel een commercieel portfolio uitgebouwd. OpenAI realiseerde in 2023 een omzet van 3,4 miljard.

Musk grapte gisteren (vanaf 12:30) in Cannes nog, dat OpenAI zijn naam beter kan veranderen in ClosedSource-ForMaximumProfitAI. De ondernemer claimt dat hij de term ‘open’ suggereerde voor het eerste deel van de bedrijfsnaam van de maker van ChatGPT.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond