Deel dit artikel
-

MediaMarkt en bol.com: coronavirus nog geen probleem

De twee andere grote elektronicawinkels MediaMarkt en bol.com hebben vooralsnog geen last van het coronavirus. Anders dan Coolblue passen zij hun handelen niet aan op het stil liggen van fabrieken en China en Taiwan.

“Er is nu geen probleem, maar als er problemen ontstaan dan hebben niet alleen wij maar heel Nederland daar last van”, aldus bol.com tegen deze uitgave. “We potten niet extra op, maar in de voorspellingen hebben we wel iets grotere buffers opgenomen om de weerbaarheid te vergroten.”

bol.com is niet van plan zijn prijzen te verhogen. Coolblue heeft deze P van de marketingmix wel ingezet om de vraag te controleren. Ook aan de knop ‘P van promotie’ wordt al gedraaid.

Waarom er nu aan deze twee knoppen wordt gedraaid is niet duidelijk. Een week geleden vertelde Coolblue in zijn jaarverslag dat voorraadbeheer een kleine risicofactor is en dat er weinig kans op problemen in de bevoorrading te verwachten zijn.

Maar in datzelfde document vertelde de onderneming ook dat de waarde van de voorraad is afgenomen. Dat zou kunnen betekenen dat er bewust met minder voorraad en hogere doorloopsnelheden wordt gewerkt. Of dat zo is, blijft de vraag. Coolblue weigert nog steeds de telefoon op te nemen.

MediaMarkt doet minder geheimzinnig. “We monitoren de situatie in China al langer vanuit Nederland en op groepsniveau en de contacten met onze leveranciers zijn intensiever.” Vooralsnog liggen er in Nederland geen scenario’s klaar voor als er minder containers uit China komen.

Over AliExpress, met daarop veel Chinese verkopers, klinken op recensieplatform Trustpilot nog geen noemenswaardige leveringsklachten.

Apple verkoper Amac met vijftig vestigingen houdt wel rekening met echt schaarste, zegt topman Ed Bindels tegen de NOS. Bindels ziet de schaarste bij de draadloze oordopjes van Apple en bij de iPhone 11.

Dat er minder elektronica wordt gemaakt staat vast. Tientallen miljoenen Chinezen zitten thuis te wachten totdat hun werkgevers weer mogen opstarten. In Taiwan heeft fabrikant Foxconn, waar iPhones worden gemaakt, de bonus zelfs verdubbeld tot bijna duizend dollar om werknemers uit zelfopgelegde quarantaine te laten komen.

Fabrikanten van talloze onderdelen van populaire elektronica melden dat noch zijzelf noch hun leveranciers alle verplichtingen aan afnemers kunnen voldoen. Er wordt minder LED-verlichting gemaakt, minder geheugenchips, laptops en minder auto’s.

Foto: Studio Incendo (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

P

Kijkshop.nl lijkt er ook geen last van te hebben en gaat aankomende 3 dagen zelfs extra korting geven ivm schrikkeldag.

Gezien deze 3 partijen het wel voor elkaar krijgen voorraad te bemachtigen lijkt het mij toch dat er wat anders achter het verhaal van Coolblue zit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond