Deel dit artikel
-

Mediarevolutie wordt gebouwd in Rotterdam

In het centrum van Rotterdam bouwt het bedrijf Metrological aan een systeem dat het internationale medialandschap drastisch kan veranderen. Een interview met een van de oprichters, Jeroen Ghijsen.

“Sorry hoor, de verbinding hier is slecht. Ik bel wel als ik de terminal uit ben”. Ghijsen is onderweg naar een internationaal mediabedrijf. De naam wil hij niet noemen. “Mediabedrijven, retailers en telecomaanbieders weten ons steeds beter te vinden”.

Mede-oprichter Albert Dahan, ook oud-IT’er bij de Rabobank, houdt het fort in het centrum van Rotterdam.

Wat is Metrological en wat maken jullie?

Het is een technisch innovatief bedrijf dat telemetrie- en mediaoplossingen maakt. De derde poot is een netwerkbedrijf, actief met servers en glasvezelverbindingen. Telemetrie doen we al jaren, ondermeer voor BAM, Schiphol en het Rotterdamse vervoersbedrijf RET.

In de mediasector zijn we actief met Mediaconnect TV. Dat is een nieuwe generatie mediabox, een kastje voor bij de televisie. Het is volledig hybride, omdat het bestaande broadcast tv naadloos combineert met internet, ook wireless. Het is een modulair opgebouwde box, gebaseerd op Linux, die talloze technieken ondersteunt: DVB-T, DVB-S, DVB-C, T2 en S2 en draait op de Intels CE3100-processor.

Simpel verwoord: we bouwen een zo open mogelijk systeem dat met alle media overweg kan. Het bevat 2 USB-poorten, een card reader, een smart card reader (bijvoorbeeld voor Digitenne-of Freeview-ontvangst), een SIM-kaart voor 3G en ondersteunt WiFi en Wimax. Als de klant dat wil, kan er ook een harde schijf worden ingebouwd.

Oh ja, en niet te vergeten: het is Full HD 1080p.

Hoewel het aantal kanalen via de kabel, ether en IP bijna eindeloos is, proberen we het juist overzichtelijk te maken voor de consument. Dat geschiedt via een menu met aanpasbare widgets onderaan het scherm. Daarmee kun je kanalen kiezen, maar bijvoorbeeld ook nieuws, weer en foto’s en video’s uit internet op je televisie laden.

Werkend prototype:

(video demonstratie Intel)
Waarom is dat zo bijzonder?

Voor de markt is de brede inzetbaarheid bijzonder. De retailmarkt wil mediaspelers verkopen en telecomaanbieders, bijvoorbeeld, kunnen het als set top box inzetten met daar bovenop hun eigen IP-diensten. De televisie wordt daardoor een extra communicatiecommunicatkanaal in de huiskamer. Verscheidene telecomaanbieders hebben zich al gemeld.

Aan de andere kant: een bedrijf als Unilever zou een eigen kanaal kunnen beginnen. Dat zou aan te roepen zijn met een widget op het scherm. Met een druk op de afstandsbediening stap je over van broadcast naar on demand. Zo roep je, bijvoorbeeld, een aflevering van Life & Cooking op. Unilever heeft zo een rechtstreeks communicatiekanaal in de huiskamer. Consumenten zouden met een druk op de knop items kunnen bestellen en afrekenen. Vanwege de openheid van ons platform is integratie met payment providers geen probleem.

Uit technisch oogpunt is Mediaconnect TV uniek in de wijze waarop we het ontwikkelen: open, modulair, veilig en zonder concessies naar enige partij.

Hoe open is uw platform?

We zijn van plan een SDK te publiceren. Externe ontwikkelaars zouden daarmee hun eigen widgets en diensten via ons platform overal, dus ook internationaal, kunnen aanbieden. Althans, dat zouden ze via het platform van de distributeurs doen. In het geval van Conceptronics Yuixx-platform zouden zij toegang tot de door ons gebouwde SDK bieden. Conceptronic zou de ontwikkelde toepassingen vervolgens goed- of afkeuren. Zo voorkom je illegale of ongewenste praktijken.

Komen we ooit van die kastjes onder de tv af?

Jazeker. We zijn samen met Intel al bezig met de volgende generatie van ons product, codenaam TV Express Module. Dat is een module die ook ín televisies kan worden verwerkt.

Voor fabrikanten leidt dit tot een heel ander verdienmodel dan wat ze tot op heden kennen. Ze verkopen niet meer eenmálig een tv-toestel, maar kunnen ook ná het verkoopmoment meeprofiteren van de omzet die derden via hún televisie genereren. Als fabrikant X een televisie verkoopt met een aansluiting voor netwerkaanbieder Y, dan zou partij X kunnen verdienen aan de betaaldiensten die Y verkoopt.

Dit klinkt groots. Uw bedrijf is een start-up met veel durfgeld?

Integendeel. Metrological heeft geen externe aandeelhouders, geen schulden en alles dat we bezitten is betaald. Het bedrijf is goed 6 jaar oud en heeft, zoals gezegd een verleden in de telemetrie. Deze onafhankelijkheid stelde ons afgelopen jaren in staat om Mediaconnect TV te ontwikkelen zoals we dat zélf wilden. We overleggen veel met onze partners, maar uiteindelijk beslissen we zelf.

We werken met tien man vanuit de Rotterdamse binnenstad. Dat heeft ook z’n beperkingen. R&D doen we zelf, maar de distributie doen we met partners in binnen- en buitenland.

Hoeveel mediaboxen produceert u in 2009 en 2010?

Dat houd ik liever nog voor me. We willen in ieder geval ons stempel op de mediamarkt drukken.

Deel dit bericht

20 Reacties

arno

Lijkt deze mediaspeler dan op de HDX-1000? http://www.hdx1080.comIk heb namelijk zo'n ding. Redelijk drama om dat ding echt goed aan het werk te krijgen. Is een Linux box.

Wim van t Hoog

Doet de Popcorn Hour A110 niet precies hetzelfde ? afgezien van het ontbreken van enkele connecties (wifi, dvb etc)

Ralph Dost

Klinkt er mooi! Ben ook zeer benieuwd naar de ervaringen van consumenten, zodra die er zijn.

Dick Janssen

Hey, dat is de Yuixx die ik daar zie!!! .. zie ook http://www.aroundmyroom.com/2009/08/19/yuixx-info-some-images-revealed/ waar nog meer foto's staan

Nard

Misschien een aardig idee om alle ideeen en initiatieven van de afgelopen 10 jaar eens op een rijtje te zetten? Het lijkt er weer een die zo achter de 'gravel-in-home', TV Blob en media matrix box gezet kan worden. Het klinkt super, maar werken en nuttig zijn ho maar!

Tom Weering

Toch weer censuur he Erwintje, je kan het toch niet laten, ondanks mooie en stoere praatjes.

Erwin Boogert - Emerce

Tom, een reactie die alleen uit de zin 'dit verhaal is reclame' bestaat, slaat kant noch wal. Daarom heb ik hem verwijderd. Maar goed, als je het prettig vindt om daar de discussie over te voeren, dan haal ik het item bij dezen terug.  Ook reacties die schofterig zijn, op persoonlijk niveau laag onder de gordel en andere onacceptabele ongein verwijderen we. Daar zijn zat andere online gelegenheden voor. Niet hier. Mocht je me direct aan willen spreken op mijn 'mooie en stoere praatjes', dan ben ik bereikbaar op het 035-nummer dat in het colofon staat.  Graag zien we hier discussies op basis van argumenten van mensen die onder eigen naam reageren.

Tom Weering

@Erwin: Het zal wel, je weet dat ik gelijk heb. Maar blijkbaar liggen jouw prioriteiten anders. En het eeuwige simplistische argument "onder eigen naam reageren" moet ook eens afgelopen zijn. Het goede vrind van mij zei vroeger altijd 'what's in the name'. Ik wordt gewoon niet graag persoonlijk, aangezien dit niks toevoegd aan inhoud van de discussie. Maar dat begrijp je blijkbaar ook niet.

Tom Weering

En je dient je wel te realiseren dat ik alleen uit respect voor jullie website deze kritiek uit.

Tom Weering

@Erwin: Zo, ik heb m'n zegje gedaan, je mag nu al mijn reacties deleten aangezien hier nu verder niemand iets aan heeft volgens mij.Maar, i'll be back.

Rick

Tja, het lijkt toch erg veel op reclame zonder enige context, relativering of kritische noot. Het revolutionaire er aan ontgaat me volkomen. Niet alleen zijn 'tig partijen al jaren bezit met dergelijke kastjes, de hele benadering is eerder reactionair. Als je zinsnedes leest als "we proberen we het juist overzichtelijk te maken voor de consument" en "zo voorkom je illegale of ongewenste praktijken" dan weet dat het maar om 1 ding gaat: de klok zo ver mogelijk proberen terug te draaien naar de tijd van voor het grote boze internet en voordat iedere boerenlul een echte computer thuis had. Metrological probeert slim te profiteren van media-aanbieders, telcos en kabelboeren die nog steeds heel hard aan de rem hangen. Da's zakelijk misschien slim, en technisch kan het best mooi in elkaar zitten, maar revolutionair? Nee, integendeel.

Tom Weering

@Erwin: En voor de volledigheid, en ter aanvulling van jouw 'kant nog wal' reactie , mijn volledige gedelete posting was: "Wil je zo vriendelijk zijn er bij te zetten dat dit een advertentie betreft."

Marc

Is er ergens een overzicht van hoeveel van deze initiatieven er in de afgelopen jaren zijn geweest?

Chris

Is al gebouwd in Wijk en Aalburg. Kijk op http://www.dailymedia.tv/nl/index.html

ruud

Goedkoop en beter http://www.xtreamer.net 😉

Bas Groot

Intractieve televisie maakt zijn jaarlijkse comeback!!! Hebben we dan niks geleerd met z'n allen?  Het businessmodel van interactieve TV is het grote probleem omdat alle spelers 70% van de koek willen en 3×70 is meer dan 100%. Dat was in de vroege jaren '90 al en dat is verandert maar niet.  En inderdaad, de settop box van Daily Media doet dat ook al. Ben ik zelf ook wel eens bij ze uitgenodigd om te kijken of wij daar software voor konden leveren. Ik was wel verrast… een boerderette met een rode ferrari testarossa voor de deur ("Magnum p.i.") en drie identieke hele dikke zilverkleurige mercedessen erchter, en in de achtertuin van die boerderette, we praten hier over middenin een mini plattelandsdorpje, een enorm theatraal bedrijfsgebouw in zeroties architectuur stijl. Bevolkt door een aantal extreem k?ttingrokende ondernemers met heel grote Hilfiger logo's op hun kleren. Naar ik de context begreep, en ik nu ook de financi?le kant van interactieve TV business begon te begrijpen, is het porno in al zijn facetten en gradaties, dat het geld moet gaan opbrengen in de settop box business.  Je kunt je voorstellen dat ik me lichtelijk opgelaten voelde toen het eerst een soort Hyves-op-TV was (en dacht wat moet je daar nou mee) en toen begonnen ze een beetje te grinniken … "en natuurlijk foto's van het buurmeisje", nou ja u begrijpt wel welke kant het toen op ging.  Waarom zeg ik dit? Omdat het sappig was in de eerste plaats. 🙂 Ter plekke kwamen we al tot de conclusie dat het niks zou worden tussen ons, voor de volledigheid. Met interactieve TV is het nooit echt wat geworden ondanks de jaarlijkse comeback, en dat zit 'm in het businessmodel, denk ik. Teletekst bedient de onderkant van de markt (ouderen, digibeten) en internet de rest van de wereld, en ergens moet je dan interactieve TV daartussen laten concurreren met YouTube, Hyves, Twitter en weet ik niet al wat… voor gewone analoge TV is dat al moeilijk genoeg. Het enige wat ik denk dat een groot succes kan worden is een TV met een groot hi-res beeldscherm met een volwaardige Intel PC erin met een volwaardige browser erop, waarmee je echt kunt surfen op je TV op het echte internet, en ik gok dan op surfen naar porno. Geld verdienen met TV-fabrikanten die zelf contentkanalen gaan produceren of verkopen, come on, dat is niet van deze tijd. Bovendien krijg je weer dat 3×70% gedonder, in deze zelfde emerce staat ook weer over de kabelaars die elkaar geen stukje van elkaars capaciteit gunnen en wat weten TV-fabrikanten nou van het maken van een volwaardig TV-station waar mensen ook echt dag in dag uit naar willen kijken? Zelfs een echte TV producent als John de Mol heeft zich er al tot twee keer toe lelijk in vergist hoe moeilijk dat is in deze overvolle markt. Nu ja, dan kun je natuurlijk vragen of die lustig erop los paffende Aalburgenaren misschien een pakketje vleessalade willen meeserveren, maar daar zal het fatsoen van de TV fabrikanten gaan opspelen: de echte cashcow wordt in mijn visie een volwaardige internetPC (met 500 GB disk jongens, kom op!) met 5 a 10 betaalde pornokanalen, maar daar zie ik LG, Philips en Sony nog niet mee adverteren… Het fatsoen heeft Philips en Sony al eerder het marktleierschap gekost met Betamax en Video2000.   

Fonze

@Wim Van T Hoog [quote]Vrijdag 21 augustus 2009 (11:57) Doet de Popcorn Hour A110 niet precies hetzelfde ? afgezien van het ontbreken van enkele connecties (wifi, dvb etc)[/quote] Het mooie is dat de Popcorn Hour c200 bijna te koop is of al te koop is in de VS. Die kan dat allemaal wel :-). Drie keer raden wat ik ga kopen ;-).  http://tweakers.net/nieuws/60773/popcorn-hour-c-200-krijgt-ondersteuning-voor-blu-ray.html

Koen

Het is duidelijk dat het overgrote deel van de commentatoren weinig verstand van techniek heeft. Al die media kastjes zijn leuk en er zijn er veel van, maar de basis wordt gevormd door maar een zeer beperkt aantal chipsets (meestal Sigma of Realtek). De door Metrological gebruikte Chipset is de Intel CE3100 waarvan de multimedia performance factoren beter is. Dit zie je terug in bijvoorbeeld zeer vloeiende HD video weergave in combinatie met een mooie en bruikbare gebruikersinterface. Degenen die nu een media streamer hebben weten dat de GUI bij de huidige generatie op zijn best belabberd is te noemen. Wat Metrological mooi heeft gedaan is Yahoo Widgets te integreren waardoor een open en flexible framework beschikbaar is om functionaliteit toe te voegen. Het ontwikkelen van een stabiele en complete software stack, zeker voor het Intel platform, is een hele prestatie en zwaar onderschat bij de commentators hierboven. Ik zou in ieder geval de Yuixx maar vast reserveren want de reviews zullen lovend zijn!

andreas

Nu nog een consument die het wil betalen…..

Fonze

@Koen: Volgens mij is het ook de bedoeling van zo'n kastje dat leken (niet geinteresseerden) het plug & play principe kunnen gebruiken. Het is dus niet de techniek die wordt bekritiseerd maar het verhaal an sich als zou er een revolutie plaats gaan vinden. In mijn korte zoektocht naar reviews ben ik al zoveel ellende tegen gekomen dat ik nog 3 keer moet nadenken over het aanschaffen van zo'n soort box.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond