Deel dit artikel
-

Meer aandacht voor klimaat bij cloudinvesteringen

Er wordt steeds meer uitgegeven aan de cloudinfrastructuur, zo blijkt uit gegevens van marktvorser Canalys. De uitgaven waren afgelopen drie maanden 5 miljard dollar hoger dan het vorige kwartaal en meer dan 12 miljard hoger dan in het tweede kwartaal van 2020.

De pandemie heeft een ware migratie naar de cloud teweeggebracht.

Bij de investeringen wordt steeds vaker gekeken naar het energieverbruik en de CO2-uitstoot van digitale diensten vanuit datacenters. De toonaangevende cloudaanbieders lopen voorop met hun inspanningen op het gebied van milieubestendigheid, zegt Canalys.

De top drie cloudaanbieders, die samen goed waren voor 61 procent van de totale uitgaven in het tweede kwartaal van 2021, hebben vooruitgang geboekt bij het verminderen van hun eigen CO2-voetafdruk en hebben agressieve doelen gesteld om hun toekomstige impact verder te minimaliseren.

Momenteel draait 40 procent van de activiteiten van Amazon en tegen 2030 moet 100 procent daarvan afkomstig zijn.

Microsoft is sinds 2012 CO2-neutraal. Het innoveert ook met onderwaterdatacenters en waterstofbrandstofcellen en wil zijn datacenters tegen 2025 uitsluitend laten draaien op hernieuwbare energiebronnen.

Google Cloud groeide in het laatste kwartaal met 66 procent en was goed voor een marktaandeel van 8 procent. Het bereikte in 2007 CO2-neutraliteit.

Klanten steeds vaker clouddiensten gebruiken om een deel van hun milieuverantwoordelijkheden te verlichten en duurzaamheidsdoelstellingen te halen, zegt Canalys.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond