Deel dit artikel
-

Meer abonnementen via glasvezel dan via koper

Het aantal Nederlandse huishoudens waar glasvezel bij is aangelegd, is in het derde kwartaal van 2022 met 290.000 gestegen naar ruim 5,3 miljoen. Daarover lopen 2,39 miljoen abonnementen op telecomdiensten als internet, televisie en vaste telefonie. Dat zijn er 11.000 meer dan het voorgaande kwartaal, waarmee het er voor het eerst meer zijn dan via koper. Daarover lopen 2,25 miljoen abonnementen; een daling van 6000. Dat staat in de meest recente Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het aantal abonnementen op telecomdiensten via de kabel is nog steeds het hoogst met 3,83 miljoen; een daling van 20.000. Het totale aantal huishoudens waar kabel ligt is in het derde kwartaal ongeveer gelijk gebleven met bijna 8 miljoen.

In de Glasvezelkaart is te zien dat Den Haag de gemeente is met de meeste adressen waar glasvezel ligt: bijna 151.000. Daarvan heeft minder dan twintig procent een abonnement op telecomdiensten via glasvezel. Waalre, Harderwijk en Ameland zijn de gemeentes met het hoogste percentage actieve glasvezelaansluitingen: tussen de 70 en 80 procent.

Bij de uitrol van glasvezel in Nederland heeft KPN tot nu toe het grootste deel voor zijn rekening genomen, met een aandeel van tussen de 60 en 65 procent. Het aandeel van Delta Fiber ligt tussen de 15 en 20 procent en van Opendutchfiber tussen de 5 en 10 procent.

Er zijn volgens het rapport 21,6 miljoen simkaarten actief voor telefoonabonnementen en prepaid; 1,2 procent meer dan in het tweede kwartaal. Daarvan zijn er 910.000 in gebruik voor data only, een groei van 15.000. Er zijn 613 miljoen sms’jes verstuurd; een groei 6,3 procent. Het aantal belminuten via mobiel is bijna 10 procent gedaald naar 9,8 miljard.

Het dataverbruik via mobiele verbindingen is 6 procent gestegen naar 428 miljoen gigabyte. Dat is inclusief het dataverkeer via simkaarten voor slimme apparaten en auto’s (ook wel machine-to-machine genoemd), waarvan er 14 miljoen in gebruik zijn. Dat zijn er een half miljoen meer dan in het voorgaande kwartaal.

Het aantal abonnementen voor vaste telefonie blijft gestaag dalen; het afgelopen kwartaal met 5,4 procent naar 4,7 miljoen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond