Deel dit artikel
-

Meer arrestaties vanwege spionage bij Ericsson

De Zweedse politie heeft twee arrestaties verricht bij Ericsson, die mogelijk ook verband houden met de bedrijfsspionage die bij het bedrijf werd ontdekt. Eerder deze week werden al drie medewerkers aangehouden, een had bedrijfsgeheimen overhandigd aan "een buitenlandse inlichtingendienst". Welk land opdracht gaf tot de spionage is nog onduidelijk, er wordt gewezen richting Rusland.

Afgelopen week werden drie medewerkers en oud-medewerkers van Ericsson gearresteerd op verdenking van bedrijfsspionage. Een van hen op heterdaad, toen de "bedrijfsgeheimen" verkocht werden. "De leider is gearresteerd bij een ontmoeting met een agent van een buitenlandse veiligheidsdienst", meldde een woordvoerder van de Zweedse politie.

Het bleef echter niet bij deze drie aanhoudingen. Gisteren werden als gevolg van het onderzoek naar de bedrijfsspionage nog eens twee medewerkers van Ericsson aangehouden. Volgens een verklaring van Ericsson worden deze twee nog niet verdacht van strafbaar feiten, maar hebben ze wel de regels rond beveiliging geschonden.

Ieder goed spionageverhaal roept in de beginfase nogal wat vragen op die niet direct beantwoord (kunnen) worden. Uit welk land komt bijvoorbeeld de buitenlandse veiligheidsdienst, waar de Zweedse politie over spreekt? De Zweedse politie wil hier geen mededelingen over doen. Persbureau Reuters <a href="http://news.com.com/2100-1033-965047.html?tag=fd_top
” target=”_blank” class=”news-text”>citeert "een bron binnen Ericsson" die zegt dat Rusland de opdrachtgever is voor de spionage. "Een veiligheidsdienst" zegt tegenover hetzelfde persbureau dat "een Russische diplomaat" uitgezet gaat worden in verband met de spionage bij Ericsson. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Zweden zegt echter nog van niks te weten.

En dan is er natuurlijk het bespioneerde materiaal. Waar ging de aandacht naar uit? Dat wil noch de politie noch Ericsson bekendmaken. Het bedrijf staat met name bekend als leverancier voor de telecomindustrie, maar maakt ook producten voor defensie. Zo ontwikkelt het apparatuur om raketten te geleiden, deze toepassing wordt gebruikt voor het belangrijkste gevechtsvliegtuig van Zweden, de JAS 39.

Reuters kon via zijn bron binnen Ericsson niet achterhalen om wat voor bedrijfsgeheimen het gaat, maar ontkent wordt dat het om militaire kennis gaat. "Het was een specifieke technologie waar de Russen niet zelf beschikking over hebben. Voor zover ik weet was het niet afkomstig uit onze defensie unit", aldus de bron.

In een verklaring stelt Ericsson dat "de schade beperkt is". Henry Sténson, senior vice president van het bedrijf: "Vanwege het onderzoek kunnen we niet zeggen om wat voor informatie het gaat. Onze indruk is dat de schade beperkt is, dankzij snel ingrijpen. Bovendien bezaten de drie geen belangrijke posities binnen het bedrijf."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond