Deel dit artikel
-

Meer financiering veiliggesteld door vrouwelijke ondernemers

Nederlandse startups en scaleups hebben in het vierde kwartaal van 2022 meer dan 750 miljoen euro opgehaald, vergeleken met bijna 556 miljoen in het derde kwartaal van 2022. Dat blijkt uit de Dutch Venture Capital Quarterly. Opvallend is dat door vrouwelijke oprichters geleide ondernemingen in het vierde kwartaal van 2022 ten minste 57,1 miljoen hebben opgehaald, omgerekend 7,6 procent van het totaal.

34 door vrouwen geleide ondernemingen van de in totaal 149 participerende startups hebben groeifinanciering veiliggesteld. Dit geeft aan dat 22,8 procent van de gefinancierde ondernemingen in Q4 door vrouwen wordt geleid, meer dus dan één op de vijf ondernemingen.

Het veel lagere percentage in het totale kapitaal dat wordt opgehaald door door vrouwen geleide ondernemingen heeft te maken met het feit dat de 19 grootste investeringsrondes in het vierde kwartaal allemaal worden voltooid door mannelijke oprichters, dat varieert van de 7,13 miljoen euro die werd afgesloten door Talk360 in Amsterdam tot de 125 miljoen opgehaald door Amsterdamse scaleup econic (foto).

In elk geval heeft de Nederlandse venturemarkt zich ten opzichte van het derde kwartaal kunnen herstellen van twee kwartalen waarin er sprake was van een daling. Nederlandse startups haalden in het afgelopen kwartaal bijna 200 miljoen meer binnen dan in het derde kwartaal van 2022.

Investeringen in econic, Crisp en Floryn zijn in het vierde kwartaal van 2022 samen goed voor een derde van al het venture capital dat naar Nederlandse techstarters ging.

De nieuwe cijfers over de markt van financieel adviesbureau Ebitwise laten dat zien.

In het vierde kwartaal haalden 149 techbedrijven in hun start- en groeifase in totaal 750 miljoen euro op bij geldschieters. In het kwartaal ervoor lag het bedrag aanzienlijk lager: 556 miljoen euro.

Tien procent van de rondes die eind 2022 werd afgesloten leverde tien miljoen of meer op. Bij negentig procent lag het bedrag onder de tien en vaak zelfs onder de vijf miljoen euro.

Econic houdt zich bezig met energietransitie rondom woonhuizen, Crisp is een online supermarkt en Floryn is een fintech die zakelijke financieringen verstrekt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond