Deel dit artikel
-

Meer dan de helft van de Nederlanders stelt updates slimme apparaten uit

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft een of meerdere slimme apparaten in huis, zoals een smart tv, slimme thermostaat of slimme speaker. Maar ze gaan vrijblijvend om met updates, constateert staatssecretaris Mona Keijzer naar aanleiding van het Rapport Slimme Apparaten.

Eén op de zes Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken, zo komt uit onderzoek naar voren. Zij denken dat hun data niet interessant is.

Acht op de tien eigenaars van slimme apparaten zijn zich ervan bewust dat hun slimme apparaten gehacked kunnen worden. Toch weet de helft niet wat zij moeten doen als dit gebeurt en is een kwart niet bekend met wat de gevolgen zijn als dit gebeurt. Hoe ouder, hoe vaker men zich weleens zorgen maakt.

Mannen weten vaker dan vrouwen dat slimme apparaten regelmatig een update nodig hebben. Zij geven dan ook vaker aan dat hun slimme apparaten weleens een update ontvangen. Vrouwen stellen het updaten van hun slimme apparaten vaker uit of vergeten dat te doen. Mannen nemen, naast het gebruiken van veilige en unieke wachtwoorden, vaker ook andere maatregelen om hun slimme apparaten te beveiligen.

Er ligt een voorstel is om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten, zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken.

De Consumentenbond vindt dat fabrikanten ook veel te verwijten valt. Zij nemen de veiligheid van slimme apparaten nog veel te weinig serieus. 19 van de 32 onderzochte slimme apparaten heeft een beveiligingsprobleem.

43 van de 50 onderzochte fabrikanten geven bovendien geen duidelijke informatie over hoe lang hun slimme producten nog (veiligheids)updates krijgen. Voor 11 van de 16 slimme productgroepen is er geen enkele belangrijke fabrikant die duidelijk vertelt hoe lang je updates krijgt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond