Deel dit artikel
-

Meer investeringen in computers en telecomapparatuur door corona

De coronacrisis gaat in Nederland gepaard met meer investeringen in ICT-apparatuur. In de eerste drie kwartalen van 2020 werd er meer telecomapparatuur en vooral meer computers en randapparatuur verkocht aan bedrijven en overheden dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van ING.

De investeringen in pc’s & randapparatuur kwamen gemiddeld in de eerste drie kwartalen van dit jaar zelfs 8 procent boven het niveau van het vierde kwartaal van 2019 uit. In telecomapparatuur werd gemiddeld 2,5 procent meer geïnvesteerd dan eind 2019.

Deze digitaliseringsslag heeft ongetwijfeld te maken met de noodzaak om thuis werken beter mogelijk te maken tijdens de coronacrisis.

De investeringen in software & databanken – de grootste categorie ICT-investeringen – daalden wel licht sinds de coronacrisis: zij lagen ten opzichte het vierde kwartaal van 2019 0,7 procent lager in de eerste derde kwartalen van 2020. Weliswaar een (geringe) afname, maar bedrijven en overheden schroefden dit type investeringen minder terug dan de overige investeringen.

Internationaal vergeleken (met negen andere Europese landen waarvoor statistieken worden bijgehouden) stegen de investeringen in ICT-apparatuur in Nederland relatief sterk. In Oostenrijk, Zweden en vooral in Ierland daalden dit type investeringen zelfs.

Niet alleen investeren bedrijven en overheden meer in ICT, ook Nederlandse consumenten lijken in reactie op de coronacrisis meer ICT-apparatuur te hebben aangeschaft. De flinke stijging in de consumptie van elektrische apparaten door huishoudens wijst daarop. De consumptie van elektronica lag in het eerste en tweede kwartaal van 2020 gemiddeld 7 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2019. Het aandeel elektrische apparaten in de totale consumptie van huishoudens steeg hierdoor van 3,2 procent in het laatste kwartaal van 2019 naar 3,7 procent in het eerste half jaar van 2020.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond