Deel dit artikel
-

Meer regels voor vakantieverhuur via verhuurplatforms

Gemeenten krijgen de wettelijke bevoegdheid om voor vakantieverhuur via verhuurplatforms zoals Airbnb een registratieplicht in te stellen. Dit kan indien noodzakelijk worden uitgebreid met een meldplicht en een vergunningplicht. Dat heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt.

Zo kan de gemeente aanbieders van vakantieverhuur verplichten om een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op platforms zoals AirBnB. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen waar verhuur plaatsvindt. Verder kunnen gemeenten een meldplicht en een vergunningplicht invoeren om te sturen op bijvoorbeeld het maximaal aantal verhuurdagen en op de toeristische verhuur in wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord.

Minister Ollongren reageert met de voorstellen ook op moties van de Tweede Kamer om woonfraude, zoals illegale onderverhuur van sociale huurwoningen, als een economisch delict aan te merken. Schending van de lokale regels wordt daarmee een strafbaar feit waarmee winsten kunnen worden teruggevorderd.

De minister wil in Europees verband bekijken wat daarnaast de mogelijkheden zijn voor rechtstreekse verplichtingen voor verhuurplatforms. Het wetsvoorstel voorziet er in dat gemeenten verhuurplatforms een last onder dwangsom kunnen opleggen als zij verhuurgegevens niet willen vrijgeven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond