Deel dit artikel
-

‘Meerderheid Nederlanders kijkt positief naar toepassingen 5G’

De meeste Nederlanders zijn positief over toepassingen die mogelijk, makkelijker of sneller worden door 5G-technologie. In de top 10 staan monitoring-toepassingen bovenaan. Verder staan er veel toepassingen op het gebied van gezondheid in de ‘positieve’ top 10. Dat blijkt uit het rapport ‘Impact 5G in Nederland – Perspectief consumenten’ van Telecompaper.

Een meerderheid van de Nederlanders is in meer of mindere mate bekend met de komst van het 5G-netwerk, zo blijkt uit het onderzoek. 56 procent van de Nederlanders geeft aan bekend te zijn met 5G, 13 procent is volledig onbekend met de opvolger van de momenteel snelste mobiele technologie (4G/LTE).

Behalve dat een meerderheid van Nederlanders zeker of mogelijk een impact van 5G verwacht, kijken de meeste Nederlanders ook positief tegen deze impact aan.

Zo verwacht 93 procent van de Nederlanders een positieve invloed van 5G als het gaat om monitoring-toepassingen: om overstromingen te voorkomen en om verkeer beter te geleiden bijvoorbeeld.

Overwegend positief zijn Nederlanders ook over de mogelijkheid die 5G-technologie biedt om mensen met een chronische aandoening zoals hart- en vaatziekten thuis te monitoren. Informatie die via sensors wordt verzameld, zoals hartritme, kan dan bij afwijkingen direct voor een waarschuwing richting patiënt en zorgverleners zorgen. Nu vindt dergelijke controle slechts enkele malen per jaar plaats tijdens een consult in het ziekenhuis.

Ook ziet men mogelijkheden van beveiliging van gebouwen met slimme sensors en camera’s en bij sensors die aangeven wanneer afvalbakken vol zijn en geleegd moeten worden. In Engeland deed operator BT enkele jaren geleden al proeven met dergelijke monitoring. Dat bespaarde onder meer brandstof omdat er altijd een optimale afvalroute gereden wordt. Meer dan 60 procent van de Nederlanders denkt ook dat 5G kan helpen bij bij lantaarnpalen die alleen branden wanneer er iemand in de buurt is: dit kan positief uitpakken voor veiligheid en duurzaamheid (minder energieverbruik).

Een minderheid van de Nederlanders is positief wanneer het gaat om zelfrijdende auto’s en drones. In beide gevallen is rond de 40 procent van de Nederlanders positief over bijvoorbeeld leveranties van goederen zoals medicatie. Mogelijk hebben de lage percentages hier te maken met berichtgeving in de media over de gevaren van drones in het luchtruim en botsingen tijdens pilots met zelfrijdende auto’s, waarbij doden en gewonden vielen.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

17 Reacties

Jan

Wat denken de Nederlanders over de gevaren van 5G? En het kappen van bossen voor bereik? Zijn die vragen ook gesteld?

jp

Helaas is er bij de meeste Nederlanders amper bekend dat dit soort netwerken (machnetische velden, zoals een magnatron) ook heel veel lichamelijke problemen opleveren. De stap naar G5 verergerd dit alleen maar. En deze mensen kunnen de straat niet meer op.
Zelf heb ik er geen last van, maar ik denk wel dat de schade die men oploopt pas naar jaren naar boven gaat komen, en net als bij asbest, later anders over gedacht gaat worden. De tijd zal het leren.

Bram

Mooi om te zien dat het overgrote deel van Nederland zich niet laat beinvloeden door fake news en onderbuikgevoelens zoals de jantjes hierboven.

Pien

Jammer dat er altijd nog zoveel schaapjes als Bram zijn die geloven dat straling niets met ons doet. Die niet begrijpen dat het hele universum uit trillingen bestaat, ook wij als mens en dat je die wel degelijk negatief (en dus ook positief) kunt beínvloeden met dit soort zaken als 5G.

Hoe wordt een onderzoek gedaan? Als je op zoek bent naar voornamelijk positief geluid, dan is die altijd te vinden. Anders om ook.
En laten we eerlijk zijn. Objectief onderzoek bestaat niet, want er wordt altijd uitgegaan van aannames en theorieën.

Jantje

”Meeste Nederlanders ook positief tegen deze impact aan”

Impact op erg ziek worden door de straling? (kanker)

Ik mezelf verbazen dat Emerce deze slecht onderbouwde stukken blijft plaatsen. Er wordt nooit een negatief stuk over 5G geplaatst.

Ron

Hoezo ‘slecht onderbouwd’? Dat is zeker omdat je de uitkomst je niet bevalt. Waar blijft die ‘onderbouwing’ van jouw bewering trouwens?

AC

Absolute propaganda. De negatieve effecten van 5G op onze samenleving zullen enorm zijn.

peter

de jantjes hierboven praten allemaal elkaar na, maar zelf geen enkel onderzoek gedaan naar authentieke bronnen en artikelen die onderbouwen dat deze straling slecht is.

En ondertussen gewoon met de iphone of android telefoon in je broekzak blijven rondlopen en roepen dat 5G straling zo gevaarlijk is. Heb je je telefoon abonnement al opgezegd dan als je zo overtuigd bent dat de straling zo slecht is?

Jantje

Hi Peter,

Jammer dat je zelf ook niet antwoord geeft en de rest napraat.

Heb je wel eens gehoord van ”requencies of the radio wave spectrum”, waarschijnlijk niet en anders zul je het straks wel gaan google.

Heb je enige idee hoe hoog 5G op deze lijst staat?

– Gamma Rays
– X Rays
– Ultraviolet
– Visible light

5 G scoort hetzelfde als X Rays;

Bron: By The New York Times | Sources: National Aeronautics and Space Administration, National Academies of Sciences, National Institute of Environmental Health Sciences, Congressional Research Service, Institute of Electrical and Electronics Engineers

Daarnaast is 5 G voor jonge kinderen extreem slecht, omdat hun hersenen nog steeds ontwikkelen.

”Recently, Dr. Carpenter told RT America, a Russian television network, that the newest cellphones represented a dire health threat. “The rollout of 5G is very frightening,” he said. “Nobody is going to be able to escape the radiation”.

Bram

Leuk bedacht, alleen is dit dus volledig onzin. Het grappige is dat als je “Requencies of the radio wave spectrum New York Times” op Google zoekt komt op de eerste link al naar voren dat je gewoon kul aan het lullen bent. Jammer jongen! Toch maar even dat aluminium hoedje afdoen, boomer?

https://www.nytimes.com/2019/07/16/science/5g-cellphones-wireless-cancer.html

Maarten Bennis - SMPL International

Nou Bram, dat is een beetje bout gesteld dat jij gelijk hebt en de rest niet. Inderdaad over dit soort onderwerpen wordt ook een hoop lulkoek de wereld in geslingerd en dat helpt de discussie niet, maar de gezondheidszorgen rondom 5G zijn niet helemaal onzin. Ongeveer 1% van de bevolking wordt ziek van electromagnetische straling. Daar hoor jij duidelijk niet bij, maar dat betekent niet dat het onwaar is. De noden van 1% van de bevolking negeren is nog veel erger dan als je alle entrees in Nederland ontoegankelijk zou maken voor rolstoelgebruikers. Iedereen in NL is blij dat we rolstoelgebruikers niet discrimineren. Waarom dan zo neerbuigend doen over deze 1% die echt last heeft van straling? En dan hebben we het nog niet eens gehad over het veel hogere energetische niveau van 5G in vergelijking met wifi, 3G en 4G.
Eenzelfde vergelijk kan ik maken met roken. Eerst was het allemaal onzin en nu echt niet meer. Moeten de noden van de minderheid maar even wachten op de geneugten van de meerderheid?

Bram

Waar is het onderzoek wat je claims ondersteund? Is dit ook toevallig die 1% die sowieso al met aluminium hoedjes loopt voor de straling? Dan moet hij toch sowieso al de straling tegenhouden?

Peter

Hi Bram,

Jammer dat je in 3 antwoorden nog niks hebt kunnen beargumenteren waarom het wel goed is voor de gezondheid van mensen. Maar schijnbaar geef je wel aan dat de rest fout zit.

Ik ben geen wetenschapper. Heb geen idee wat het met een mensen lichaam doet. Zwitserland is wel tegen het plaatsen van volgens deze bron:

https://www.nu.nl/buitenland/5996434/duizenden-mensen-demonstreren-in-bern-tegen-aanleg-meer-5g-masten.html.

Emerce wil goedkoop scoren met deze titel. Verander de titel dan naar:

‘Meerderheid Nederlanders kijkt positief naar monitoring toepassingen 5G’

Dan is de ruis ook weg!

Fijn weekend!

peter

Serieus Jantje… lees eens wat je zelf schrijft en zoek even op welke frequentie 5G zit en vergelijk dit eens waar X-rays op zitten. Ow wacht, ik heb het al voor je opgezocht:

Voor 5G zijn 3 frequentiebanden aangewezen: 700MHz, 3,5 GHz en 26GHz.

X-ray (rontgen) zit in de frequentie band vanaf 30 PHz…

maw: 5G zit dus bij lange na niet in de buurt van X-ray! Dus volgende keer even fact checken voordat je zomaar iets roept

Bram

Waarom het wél goed is voor je gezondheid? Sorry maar wat is dat nou voor een kul argument. Het is bewezen niet slecht te zijn voor je gezondheid en brengt als land een gigantisch voordeel met zich mee. Zoveel technologische vooruitgang met een supersnel data infrastructuur. Waarom zou zoiets nou goed moeten zijn voor je gezondheid? Dus omdat de straling je er niet gezonder op maakt moeten we het maar niet doen?

Laurence

Wat een onzin dit. Natuurlijk is meerendeel positief als je de juiste personen deze vraag stelt.

Jan

Het zal duidelijk zijn dat Bram bij een Telecom provider werkt en van zijn dagelijks brood afhankelijk is van meer nieuwe technologische ontwikkelingen.
Ik hoop dat 5G dan maar snel komt want daar kunnen we toch niet om heen. Wellicht gaat ook het monitoren van reacties onder discussies dan beter en zijn we van een hoop BS zoals van Bram af.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond