Deel dit artikel
-

De pareltjes van CES 2019

Met 4500 exposanten verdeeld over 275.000 vierkante meter, is het haast onmogelijk om bij de Consumer Electronics Show (CES) aan elk product of fabrikant een bezoek te brengen. Sander van der Heide, vanochtend uit Las Vegas op Schiphol aangekomen, maakte desondanks een selectie van de interessantste producten.

Byton M-Byte

CEO Carsten Breitfeld noemt de introductie van Bytons eerste productiemodel ‘een smartphonemoment voor de wereld van mobiliteit’. Of de M-Byte inderdaad zo disruptief is, zal nog moeten blijken. Dat het een opmerkelijke en vooruitstrevende elektrische auto is, is zeker. Om het 48-inch curved display op het dashboard kan niemand heen. In mijn korte moment achter het stuur, had ik zelfs het idee niets anders te zien dan dat. In het stuur en in de middenconsole zijn twee touchscreens ingebouwd, waarmee je naast spraakassistent Alexa, de verschillende functies kan bedienen. Datacommunicatie verloopt via 4G, maar er is 5G voorbereiding. Gezichtsherkenning zorgt ervoor dat het juiste profiel voor de bestuurder wordt geactiveerd. Level 3 autonoom rijden is een optie. De crossover SUV begint standaard met een actieradius van 525 km en zal rond de 45.000 dollar gaan kosten. Verwachtte leverdatum zal midden 2020 zijn.

LG OLED R

Op het eerste gezicht lijkt het niet meer dan een gimmick, een oprolbaar tv-scherm. Het voordeel hiervan onthult zich juist als hij niet in gebruik is, dan is die grote glimmende zwarte spiegel uit het zicht verwijderd. Natuurlijk is het rijzen vanuit de dressoirachtige kast een fantastische vertoning, het beeld mag er echter ook wezen. Als het 65-inch scherm is opgerold, kunnen de (4.2.) ingebouwde luidsprekers nog als audiosysteem worden gebruikt. LG heeft geen prijzen bekend gemaakt, ik denk dat het zeker om een bedrag van vijf cijfers zal gaan. Leverbaar eind dit jaar.


Royole FlexPai

Nog een oprolbaar scherm, maar met 7,8-inch een stukje kleiner, komt van Royole met deze opklapbare smartphone. Het apparaat kan als tablet worden gebruikt met dualscreenfunctie en wordt opgevouwen tot een smartphone, waarbij de voorkant en achterkant onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd en worden bediend. Tijdens het testen is de FlexPai probleemloos meer dan 200.000 keer in- en uitgevouwen. De FlexPai heeft Soc van Qualcomm’s laatste Snapdragon 8-serie. De 16-megapixel groothoeklens en 20-megapixel kunnen dus zowel voor gewone foto’s als selfies gebruikt worden. Voorlopig alleen beschikbaar in China.

Petato Footloose

Bij een kattenbak denk je niet gelijk aan innovatie, maar naast de uitwerpselen van een kat, zit deze ook barstensvol AI. Bij een kat is het moeilijk te zien of hij ziek is of pijn heeft. Footloose houdt het gewicht van de kat bij, hoe vaak hij de bak gebruikt, hoelang hij er zit en hoeveel hij achterlaat. Deze data gebruikt hij om de gezondheid van de kat in kaart te brengen en een melding te geven als er iets mis lijkt te zijn. Meerdere katten kunnen vanwege het verschillende gewicht en patroon er gebruik van maken en afwijkende bewegingen (bijvoorbeeld van een hond) worden automatisch herkend. Dankzij een vernuftige bijenkorfconstructie met gebogen funnel, fijn afgestelde draaisnelheid, krachtige torq en de zwaartekracht, worden de drollen in een luchtdichte ruimte opgevangen. Hier wordt met NASA technologie de geur tot op moleculair niveau geneutraliseerd. Via UV-licht wordt er een katalysator geactiveerd die de ammonia en zwavel volledig afbreekt. Prijs 499 dollar.

Lululab Lumini

Deze huidverzorgingsassistent van de Samsung spinoff Lululab gebruikt AI tijdens de drie stappen die nodig zijn om tot een goed verzorgingsadvies te komen. Tijdens de eerste stap wordt een foto genomen die vervolgens wordt geanalyseerd met gezichtherkenningstechnologie. Dit proces wordt via deep learning steeds meer verbeterd. Alles laatste stap krijg je als gebruiker een advies voor bepaalde producten, die hij heeft geanalyseerd uit productinfo op het web en beoordelingen. De Lumini heeft een multilichtmodule en een camera met eigen analysesoftware aan boord.

Bell Nexus

Hier kon ik letterlijk niet om heen. Dit 3000 kilo wegend gevaarte heeft 4 propellers van ieder 2,5 meter lang. Uber wil de lucht in met deze Nexus VTOL Airtaxi, ontwikkeld door Bell Helicopters. Met ruimte voor vier personen en piloot. De propellers kunnen worden gekanteld waardoor hij zich na het verticale opstijgen, horizontaal snel in de lucht kan verplaatsen. De eerste luchtritjes zijn gepland voor 2023.

Harley-Davidson Livewire

Deze elektrische motorfiets kon worden bereden op de stand van Panasonic, de automotive afdeling leverde namelijk de mobiele connectiviteitsvoorzieningen. Via het PACE platform van Cubic Telecom wordt de telematics control unit verbonden met de bijhorende app en de dienst Harley-Davidson Connect, zodat waarschuwingen, locatie en service reminders kunnen worden doorgegeven. Iets wat voor motors vrij uniek is. Reserveringen worden nu opgenomen, levering is in augustus 2019. Prijs vanaf 30.000 dollar.

Slighter

Het klinkt tegenstrijdig, maar het Libanese Slighter heeft een AI-aansteker ontworpen die je kan helpen met het stoppen van roken. Het apparaatje houdt bij wanneer en hoe vaak je een sigaret opsteekt. Uit deze data wordt een schema gemaakt waarmee je langzaam het aantal sigaretten terugbrengt wat je per dag mag roken. Kom je in de verleiding om er toch eentje op te steken, geen probleem, de Slighter zal geen vlammetje geven. Via een app kun je buddies aanstellen die je ondersteunen en zie je tevens hoeveel geld je bespaart om je aan te moedigen. De aansteker heeft een prachtig gebogen design met strakke metalen band, wat lekker in de hand ligt. Aan één kant is er een display waarop je kunt zien wanneer je er weer eentje mag opsteken. Vooruit te bestellen voor 129 dollar en leverbaar vanaf juli.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Hij mag dan een stuk groter zijn dan elke andere soundbar die je kent, klankmatig zul je nog nooit zoiets gehoord hebben. In stereo klinkt-ie al fantastisch met een diepe strakke bas (je hebt geen subwoofer nodig), in surround is het geluid indrukwekkend, maar in 9-kanaals 3D lijkt het geluid werkelijk uit negen onafhankelijke luidsprekers om je heen te komen. One speaker to rule them all! Beschikbaar vanaf mei 2019. Prijs zal rond de 2500 euro liggen.

Impossible Burger 2.0

Impossible Foods had reeds aangekondigd een verbeterde versie te maken van haar vleesloze hamburger. Versie 2 heeft een betere voedingswaarde en een verbeterde smaak en structuur. Er wordt nu gebruik gemaakt van soja in plaats van graaneiwitten. Het bloed van het vlees wordt gesimuleerd met een op bieten gebaseerde substantie. Ik heb hem helaas zelf niet ter plekke kunnen proeven, maar collega Remy Gieling van Sprout liet me na paar happen weten dat ”het alleen van echt is te onderscheiden, omdat het beter smaakt dan de real deal”. De Impossible Burger proeft misschien zelfs wel zo goed naar vlees, dat het een gruwel voor vegetariërs wordt om deze vegetarische burger op te eten. De prijs zal waarschijnlijk onder de prijs van echt vlees liggen. Voorlopig alleen verkrijgbaar in een select aantal restaurants en supermarkten in de VS.

Higher Ground Satpack

Deze ‘clip-on’ geeft je de mogelijkheid om via je smartphone te texten op plekken waar geen mobiel bereik is (in de VS is dat bij 50 procent van de oppervlakte het geval). Er zijn geen maandelijkse kosten en er wordt een laag tarief berekend. Prijs voor het apparaat is 249 dollar.

Nemeio CTRL

Als laatste CTRL, omdat ik zelf al een tijdje zoek naar een vervanger voor de Optimus van Art Lebedev, een toetsenbord waar onder de toetsen een oledscherm is aangebracht. De CTRL is echter een draadloos e-ink toetsenbord, waarbij onder elke toets het display is aan te passen, maar ook volledig onafhankelijk per toets is te programmeren. Niet alleen wat er in het display wordt getoond, maar ook de functie van de toets. De gebruiker kan schakelen tussen verschillende sets. Zo kun je een QWERTY-configuratie omzetten naar AZERTY of QWERTZ, maar ook voor specifieke programma’s de tekens vervangen voor icoontjes, die dan worden gekoppeld aan specifieke handelingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond