Deel dit artikel
-

Meeste durfkapitaal in VS voor e-commerce en content

E-commercebedrijven en contentbedrijven krijgen nog steeds het meeste geld van Amerikaanse investeerders. In totaal kregen ze vorig jaar 35,1 miljard dollar. Maar de groei is er een beetje uit, andere internetsectoren hebben vaker de voorkeur gekregen. Dit blijkt uit onderzoek van de National Venture Capital Association . Bestedingen aan eersteronde financieringen zijn in vergelijking met drie jaar geleden ruim 17 procent gedaald.

De National Venture Capital Association (NVCA) vertegenwoordigt rond de 400 venture capital en private equity bedrijven. Ieder jaar publiceert de organisatie een onderzoek naar de omvang van de investeringen in de Verenigde Staten. De NVCA doet dit samen met Venture Economics .

Uit de cijfers over vorig jaar blijkt dat de totale investeringen vorig jaar zijn gestegen tot 103 miljard dollar. De NVCA spreekt van een record, het bedrag betekent een groei van 73,5 procent in vergelijking met 1999, toen er 59,4 miljard werd gestoken in bedrijven.
Het grootste deel van de bestedingen gaat naar 'pure' internetbedrijven (internet specific companies). In totaal kreeg deze groep een bedrag van 47,8 miljard dollar. In 1999 was dit nog 25,2 miljard dollar, een stijging van 89,5 procent. Tot deze categorie rekent de NVCA de bedrijven die zonder internet niet zouden bestaan.

Wel zijn de investeringen (in alle bedrijfstakken) in het vierde kwartaal teruggelopen met gemiddeld 30 procent. Volgens de NVCA was dit voor een deel te wijten aan het slechte sentiment rond e-commercebedrijven. Toch bleef het aandeel investeringen in internetbedrijven met 40 procent van de totale investeringen gelijke tred houden met de kwartalen ervoor.

De NVCA segmenteerde ook de groep 'internetgerateerde bedrijven', een ietwat bredere definitie dan 'internetspecific'. Internetgerelateerde bedrijven kunnen volgens deze definitie in alle industrieën actief zijn. Volgens dit overzicht blijkt het meeste geld gestoken te zijn in 'e-commercebedrijven en contentbedrijven'. In totaal kregen deze bedrijven vorig jaar 35,1 miljard dollar, slechts een geringe stijging van 0,7 procent ten opzichte van 1999. Dit terwijl er een kleine 160 procent meer werd gestoken in bedrijven die zich bezighouden met half-geleiders.

Het meeste geld werd door vc's verstrekt ter financiering van bedrijven die wilden expanderen, ten opzichte van 1999 groeide dit met ruim 6 procent. Slechter af zijn de bedrijven die een eersteronde financiering nodig hebben. Deze bedrijven (niet alleen internetbedrijven) kregen in 1997 nog 42,5 procent van de totale investeringen, vorig jaar was dat nog maar 33,3 procent. Over het vierde kwartaal van 2000 ligt dit nog lager, 25,5 procent. Wel krijgen steeds meer bedrijven geld, in 1999 waren het er nog 3967, vorig jaar waren het er 5380, een groei van 36 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond