Deel dit artikel
-

Meeste Europees AI-venture capital naar Frankrijk

Het meeste turfgeld voor AI-ontwikkelingen in Europa en Israël komt terecht in Frankrijk, al zit een derde van de AI-start-ups in Londen.

Drie grote AI-bedrijven in Frankrijk vingen vorig jaar rond de een miljard euro aan venture capital. Mistral, Hugging Face en het jonge H (voorheen: Holistic AI) zijn gezichtsbepalers voor Parijs, maar de Franse hoofdstad heeft nog niet de geambieerde toppositie ‘AI-hoofdstad van Europa’.

Dit beeld komt naar voren in nieuwe cijfers van databedrijf Dealroom en investeerder Accel. Zij analyseerden, zo beschrijft Techcrunch, de financiën en locaties van 221 start-ups in dit domein.

De stad met de meeste AI-start-ups in Europa en Israël is Londen (27%), gevolgd door Tel Aviv met dertien procent, Berlijn (12%) en Amsterdam (5%). Parijs is met tien procent een middenmoter in de top.

Samen vingen de Franse start-ups in het AI-gebied 2,1 miljard euro aan venture capital.

Volgens de onderzoekers zijn Europa en Israël samen normaalgesproken goed voor 45 procent van ’s werelds venture capital-bestedingen. Met AI ligt dat echter op de helft. Voor GenAI nog minder. Dealroom en Accel sluiten niet uit dat de groeistuip nog moet plaatsvinden.

Een kwart van de GenAI start-ups zijn opgericht door oud-werknemers van DeepMind en Google, Apple, Amazon, Meta of Microsoft. Bij de top tien best gefinancierde start-ups is dat zestig procent.

Foto: Rames Quinerie, Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond