Deel dit artikel
-

‘Meeste marketeers onzeker over hun bureaurelatie’

Het gebrek aan kennis over data, techniek en toolings is bij marketeers in de top 250 van adverterend Nederland zo groot dat miljoenen euro’s aan mediabudget worden verspild.

Het kennisgebrek zorgt daarnaast voor een ongezonde relatie tussen adverteerders en bureaus. Dat komt naar voren in een onderzoek van Beeckestijn Business School en MORGENFRISK, een in-housing specialist (PDF).

Voor het onderzoek zijn medewerkers van vierentwintig adverteerders uit de ‘Top 250 adverteerders van Nederland’ geënquêteerd. En er is gekeken naar de mediaplannen van deze grote en middelgrote adverteerders. Er is specifiek gevraagd naar de kennis en kunde aangaande digitale advertising, media en tooling. En dat staat er niet bijster florisant bij.

De onderzoekers: “Marketeers zijn niet in staat om bureaus goed te briefen, mediaplannen goed te snappen of kritische vragen te stellen. Daardoor wordt er voor vele miljoenen aan budget door het afvoerputje gespoeld. Het is echt noodzakelijk dat adverteerders de interne kennis gaan vergroten op het gebied van digitale media en marketing.”

Acht op de tien respondenten geeft toe dat ze niet genoeg diepe kennis en onvoldoende vaardigheden hebben om hun bureaus kritisch te bevragen. “Hierdoor voelen ze zich vaak ‘easy money’.”

De helft van de adverteerders omschrijft zichzelf als data-rijk maar inzicht-arm. Een kwart kwalificeert zichzelf als volwassen op het gebied van datagedreven marketing.

Foto: Nikk (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Frans Jan Boon

Bijkomend probleem is m.i. dat de marketeers bij zowel de adverteerders als de bureaus v.w.b. data in hun marketing silo leven waardoor resultaten gemeten worden a.d.h.v. bruto resultaat (views, kliks, conversies) i.p.v. netto resultaat (resultaat minus kosten retouren, call center, overhead etc.).

Wijnand

Waar kunnen we het volledige onderzoek lezen? Linkje naar de bron wordt gewaardeerd

Erwin Boogert

Toegevoegd

Sjoerd

Ook al begrijp ik het sentiment (je moet kunnen vertrouwen op het bureau wat je inhuurt, juist voor de kennis en kunde) het onderzoek voelt wel enigszins als een ‘wij van wc eend’. Omdat het onderzoekende bureau zich richt op inhousing kennis opbouwen is het wel een wat sturend onderzoek.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond