Deel dit artikel
-

Meme Coin Rally lijkt begonnen, ten koste van de Bitcoin?

Bitcoin heeft dit jaar de crypto-opmars geleid, maar altcoins zouden binnenkort weleens beter kunnen gaan presteren, aldus analisten. Er zijn vroege tekenen van een zogenaamd altcoin-seizoen.

Bitcoin (BTC) noteerde maandag zijn hoogste waarde van 65.000 dollar, terwijl de instroom in spot bitcoin ETF’s, mandjes met cryptobeleggingen, maar blijft aantrekken. Bitcoin is sinds het begin van het jaar met 50 procent in waarde gestegen, terwijl de brede markt CoinDesk 20 Index (CD20) in dezelfde periode met 33 procent steeg.

Populaire tokens met hondenthema dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHIB) afgelopen week een winst van veertig tot vijftig procent, terwijl nieuwere toetreders zoals pepe coin (PEPE) bonk (BONK) en dogwifhat (WIF) in dezelfde periode in prijs verdubbelden.

Op 1 maart bereikte de native token van Solana, SOL, ook al een hoogtepunt. Deze opmars verstevigde SOL als de vierde grootste cryptomunt.

De opmars van munten die ooit als grap werden gelanceerd zou wel eens in het nadeel van de Bitcoin kunnen uitpakken en de zogeheten altcoins waren er in het verleden ook al eens de oorzaak van dat de Bitcoin hooguit zijwaarts bewoog. Beleggers gaan voor het hoogste rendement en blijven niet trouw aan de oudste cryptomunt.

Weliswaar heeft de Bitcoin de bullmarkt in gang gezet, maar nu lijken de altcoins aan zet. Voor zolang als het duurt, tenminste, want liefst 14.039 van de ruim 24.000 sinds 2014 genoteerde cryptomunten zijn niet meer actief, oftewel meer dan de helft, zo blijkt uit cijfers van CoinGecko. De belangstelling voor meme coins kan dus wel eens tijdelijk zijn.

De grote vraag is of de Bitcoin nog verder stijgt. De hoge waarde van de Bitcoin heeft ook nadelige effecten: De kosten voor het uitvoeren van transacties met Bitcoin zijn met 20,86 procent gestegen, en voor Ethereum zelfs met 43,56 procent. En dus waarschuwen sommige experts: het sentiment in crypto kan snel omslaan.

JPMorgan-analisten waarschuwen dat na de halving in april de prijs van Bitcoin mogelijk kan dalen naar 42.000 dollar. Een halving betekent dat de beloning voor gedolven crypto’s wordt gehalveerd. Voor iedere transactie die delvers (miners) verifiëren ontvangen ze vijftig procent minder Bitcoins. Halveringen staan per 210.000 blocks op het programma, grofweg iedere vier jaar, totdat het maximale aantal van 21 miljoen bitcoins is aangemaakt.

Die halving werd juist gezien als een belangrijke stimulans voor de koers van de Bitcoin, die hierdoor ‘schaarser’ wordt. Door de verminderde winstgevendheid en stijging van de productiekosten zullen vermoedelijk ook nog eens veel miners afhaken.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

peter

JPMorgan-analisten… met die CEO die al jarenlang waarschuwt dat bitcoin geen value heeft.

“Die halving werd juist gezien als een belangrijke stimulans voor de koers van de Bitcoin, die hierdoor schaarser wordt. ” De bitcoin wordt niet schaarser, er zijn nog steeds net zoveel bitcoins in omloop, alleen de hoeveelheid die dagelijks wordt toegevoegd door de minders gaat minder hard. Doordat de rewards per geminede bitcoin de helft lager wordt, wordt het minen van 1 bitcoin dus 2xzo duur. Dat betekent dat de waarde van de bitcoin moet stijgen om het minen rendabel te houden, en daarom zie je dat de value van een bitcoin stijgt na de halving (naast een eventuele stijgende vraag)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond