Deel dit artikel
-

‘Merendeel Nederlandse MKB websites onveilig’

De meeste websites van Nederlandse MKB-bedrijven zijn niet veilig. Dit maken BDO Advisory en Perfect Day, de cyber scale-up van Nationale-Nederlanden, vandaag bekend. Meer dan de helft van de ruim 300.000 onderzochte websites vertoont kwetsbaarheden waardoor aanvallers vrij spel hebben.

De grootschalige scan maakt deel uit van een onderzoek van adviseur BDO en digitale beveiliger Perfect Day naar de digitale veiligheid van het Nederlandse bedrijfsleven. De ruim 300.000 websites zijn verdeeld over 17 branches en er werd gekeken naar 21 belangrijke veiligheidskenmerken waaraan een website zou moeten voldoen. Bijvoorbeeld of (klant)gegevens wel versleuteld worden verzonden. En of het voor criminelen makkelijk is om bezoekers naar een malafide website te leiden.

Er zijn grote verschillen per branche, met uitschieters op hoge kwetsbaarheden richting de 20 procent in de private sector, terwijl de beste branche, publieke sector, daar met 7 procent veel beter op scoort.

Een verklaring voor de bevindingen is dat bedrijven een pakket afnemen bij bijvoorbeeld een webshop- of hostingpartij en er daarmee vanuit gaan dat alles geregeld is. Vorig vorig jaar checkten de partijen op de Webwinkel Vakdagen zo’n 80 sites van webshophouders waarvan een groot deel een professioneel webshop pakket afnam. Slechts een van hen voldeed aan de veiligheidseisen.

Een complete audit hoeft volgens de onderzoekers niet, met een kleine tijdsinspanning en wat simpele aanpassingen is vaak al heel veel winst te behalen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan

Bij veel websites moet inderdaad beter beveiligd worden voor met SSL bij website laten maken

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond