Deel dit artikel
-

Dalende advertentiemarkt zorgt voor omzetverlies Meta

Meta, moederbedrijf van Facebook, presenteerde nabeurs een beter dan verwachte kwartaalomzet, al daalde deze voor de tweede keer op rij van 29,01 miljard naar 27,71 miljard dollar.

De wisselkoersen hadden hier wel duidelijk invloed op, net als de hogere kosten. De winst ging fors omlaag naar 4,3 miljard, een jaar geleden was dat nog 9,1 miljard. Dit is de laagste kwartaalwinst sinds 2017.

Meta ontleende duidelijk minder inkomsten aan de verkoop van advertenties. De gemiddelde prijs per advertentie daalde met 17 procent. De cijfers van Snap, Spotify en Alphabet, bedrijven die vooral leunen op de verkoop van advertenties, voorspelden wat dat betreft al niet veel goeds.

Het aantal dagelijks en maandelijkse actieve gebruikers groeit nog steeds, naar resp. 1,98 en 2,96 miljard.

Facebook verwacht dat de totale omzet in het vierde kwartaal tussen de 30 en 32,5 miljard dollar zal liggen.

Beleggers hadden al rekening gehouden met deze cijfers, toch daalde de koers zojuist met maar liefst 20 procent.

Beleggers hebben niet veel op met de metaverse, waarin Meta zwaar investeert. Het aandeel heeft dit jaar 61 procent ingeleverd. Het onderdeel Reality Labs heeft dit jaar 9,4 miljard dollar verloren. In het derde kwartaal was dat alleen al 3,7 miljard.

De financiële topman van het bedrijf zei dat het onwaarschijnlijk is dat de trend snel zal keren.’We verwachten dat de operationele verliezen van Reality Labs in 2023 aanzienlijk zullen groeien’, aldus vertrekkend CFO Dave Whener in een verklaring.

Een grote aandeelhouder schreef eerder deze week in een open brief aan CEO Mark Zuckerberg dat de investeringen in de metaverse flink moeten worden teruggeschroefd. ‘Deze daling van de aandelenkoers weerspiegelt het verloren vertrouwen in het bedrijf, niet gewoon het slechte humeur van de markt. Net als veel andere bedrijven in een wereld zonder tarief – is Meta afgedreven naar het land van overmaat – te veel mensen, te veel ideeën, te weinig urgentie.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond