Deel dit artikel
-

‘De metaverse wordt geen eenheidsworst’

De metaverse wordt geen eenheidsworst. Niet technisch en niet inhoudelijk. Dat is de overtuiging van Funs Jacobs, Category Lead Gaming bij Media.Monks. Hij werd gisteren geïnterviewd tijdens de laatste Cross Media Café voor de zomerstop, die geheel in het teken stond van het metaversum.

De metaverse wordt gezien als een nieuwe vorm van internet, waarbij permanente 3D werelden gecreëerd kunnen worden. Daarin gaan we elkaar ontmoeten, gamen of optredens bijwonen.

Platforms als Fortnite, Roblox en Second Live laten al langer zien wat er mogelijk is. Ook in de relatief nieuwe 3D wereld Decentraland vinden al optredens en andere activiteiten plaats. “Corona heeft dit beslist versneld,” zegt Jacobs.

Toch toonden de gesprekken gisteren in Beeld & Geluid in Hilversum ook de beperkingen aan. Want de metaverse is thans niet meer dan een belofte. Er zijn geen standaarden om 3D werelden met elkaar te verbinden, geen universele tools om 3D werelden specifiek voor de metaverse te bouwen en er is alom angst dat een partij (Meta wordt meestal genoemd) de infrastructuur naar zich toe gaat trekken.

Namens Meta benadrukte Karlijn Vogel-Meijer, Head of Industry bij Meta, en vroeger werkzaam bij KLM, dat er nog veel wordt gesproken met uiteenlopende partijen over wat zij graag zouden willen zien. Wat zijn in hun ogen de positieve en negatieve aspecten? En hoe gaan we de metaverse beleven? Vogel-Mijer: “We gaan niet allemaal met 3D brillen op rondlopen, je kunt ook denken aan bepaalde ruimtes die met augmented reality toch een virtuele ervaring bieden. Maar er zijn nog erg veel vraagstukken op te lossen. Wie wordt de baas van het metaversum? En wie grijpt in als het misgaat?”

Jorrit Velzeboer is de oprichter van Your Open Metaverse (YOM) en Beemup. YOM is een open platform dat professionals in staat stelt om hun eigen (hyperrealistische) virtuele werelden, NFT storefronts en ervaringen te lanceren op hun eigen kanalen. Beemup bouwt virtuele werelden die mensen via hun telefoon, pc of met een VR-headset als avatar kunnen bezoeken.

Velzeboer vertelde dat alle content nu vooral voor bestaande game engines wordt ontwikkeld en er een open platform nodig is om gezamenlijke 3D ervaringen te ontwikkelen. Het metaversum, wat het ook gaat worden, moet veel toegankelijk worden en dat is het technische gezien totaal niet.

Funs Jacobs (Media.Monks) beschrijft de metaverse toch vooral als een verzameling aparte games. “Ik geloof in niche-oplossingen, want sport of fashion vergen een compleet eigen aanpak en interface. De metaverse is er niet om liveconcerten te vervangen, maar concerten zijn niet voor iedereen betaalbaar, en dus is het ideaal om een virtueel concert bij te kunnen wonen in bijvoorbeeld Fortnite. Daar kun je een aparte ervaring van maken.”

Media.Monks produceerde de Song Breakers Award, een muziekshow op het Roblox platform, en trok daarmee 6 miljoen virtuele bezoekers. Vooral kinderen, want daar richt Roblox nu eenmaal op.

Theoretisch zou het zomaar kunnen dat de metaverse nooit verder komt dan wat het nu is: een verzameling 3D werelden voor elk wat wils.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

frits worst

Ik wordt zo moe van dit soort berichten die dingen brengen alsof het helemaal te gek gaaf nieuw is…. De “METAverse” is gewoon second life 2.0 (kennen we dat nog??? Dat was het ook heulemaal) maar dan met een VR bril; dit is echt niets nieuws en ik kan nu al raden dat het geen lang leven is beschonken.

Waarsch krijgen we straks, netzoals met BITcoin, nog een stuk of 5 spinoffs van de metaverse waar dan ook weer allerlei berichten over gaan etc enz, hoop blabla die niks toevoegd allemaal.

Kunnen wij hier misschien mee stoppen? Het is een eindloze circel waar wij als mens maar niet uit lijken te komen; triest!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond