Deel dit artikel
-

Michael Page: Snelle opkomst cobotica

De aanwezigheid van geautomatiseerde robots op de werkplaats wordt steeds belangrijker. Rekruteringsbureau Michael Page verwacht een snelle opkomst van het fenomeen cobotica.

Bij cobotica staat een doeltreffendere samenwerking tussen mens en machine voorop, met als doel om repetitieve en handmatige taken aan machines over te laten.

De trend versnelt nog meer nu de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in een stroomversnelling zit. Robots zijn voortaan in staat om zelf hun leerproces te verdiepen, en ze begrijpen steeds beter onze natuurlijke taal.

De gegevensverwerking verloopt volgens Michael Page vandaag al zó doeltreffend dat klanten vaak niet weten of zij door een mens of door een robot werden geholpen.

Het bureau keek naar de Belgische markt. Daar bestaan al enkele coboticatoepassingen. De verzekeringssector is bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van applicaties waarmee het mogelijk wordt foto’s te maken van een verkeersongeval en vervolgens aan de hand van de opstelling van de voertuigen en andere data automatisch te evalueren welke bestuurder fout is.

Werknemers vinden wel dat ze onvoldoende worden begeleid in proces. Ondernemingen bieden hun personeel weinig opleidingen, lezingen en andere ondersteuning aan. Proactiviteit is volgens Michael Page ‘nochtans de doeltreffendste manier om op de golf van het momentum mee te surfen’.

Werknemers kunnen echter meer tijd besteden aan complexere taken als ze worden ondersteund door robots.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond