Deel dit artikel
-

Microsoft aast nog steeds op Yahoo

Investeerder Carl Icahn sprak de afgelopen week meerdere malen met Steve Ballmer en andere topmensen bij Microsoft. De conclusie: een nieuw bestuur bij Yahoo zou de onderhandelingen weer openbreken.

Dat laat Icahn maandag weten in een brief aan de aandeelhouders van Yahoo.

De soap Microsoft versus Yahoo lijkt maar niet tot een einde te komen. Icahn, die eerder al zijn onvrede uitsprak over Jerry Yang, bestuursvoorzitter van Yahoo, richt zich nu op het voltallige bestuur van Yahoo. Alleen een nieuw bestuur bij Yahoo kan de deur bij Microsoft weer openen.

Met het huidige bestuur van Yahoo, zo kwam naar voren in de gesprekken tussen de investeerder en de topmensen bij Microsoft, is er geen zaken te doen. Icahn spreekt over mogelijk mismanagement: "hun bestuursverleden is bepaald niet geruststellend." De oplossing is voor de hand liggend, een nieuw bestuur aanstellen.

Icahn belooft de aandeelhouders van Yahoo bij benoeming een goed aanbod voor of het hele bedrijf, of voor het search-onderdeel van Yahoo. Ondertussen wijst hij nog even op eerdere succesvolle overnames die hij heeft geleid. Hij laat de aandeelhouders weinig keuze: "Met het huidige bestuur komt er simpelweg geen onderhandeling meer met Microsoft."

Over de prijs kan hij volgens eigen zeggen nog niet ingaan, omdat hij Yahoo niet formeel kan vertegenwoordigen in de gesprekken met Ballmer.

Nu de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Yahoo steeds dichterbij komt wordt de druk steeds groter. Ook Microsoft is er maandag snel bij om de liefde voor Yahoo nogmaals onder de aandacht te brengen. In een verklaring van de softwaregigant wordt het verhaal van Icahn nog eens bevestigd.

Microsoft haalt de gesprekken met Icahn van afgelopen week weer aan: "Wij hebben de kans gehad om met Carl Icahn de vooruitzichten voor een mogelijke overeenkomst tussen Microsoft en Yahoo te bespreken." Een akkoord met het huidige bestuur zit er niet in, zo laat Microsoft weten, maar dat hoeft een eventuele overname niet in de weg te staan: "Microsoft is geïnteresseerd om, mocht er na de aandeelhoudersvergadering een nieuw bestuur worden aangewezen, de gesprekken weer aan te gaan."

De aandeelhouders een wortel voorhoudend geeft Microsoft in de verklaring tot twee keer toe aan ‘zeker bereid te zijn de gesprekken weer aan te gaan zodra er een nieuw bestuur is’. Tegelijkertijd is volgens Microsoft de tijd nog niet rijp ‘om in te gaan op zaken als een termijn van overname, of de prijs die ervoor betaald zou moeten worden’.

Microsoft speelt het veilig en benadrukt nog maar eens dat de richting die de aandeelhouders kiezen gerespecteerd wordt. Als afsluiter wijst Microsoft nog eens fijntjes op de eerdere verklaring: "wij hadden een betere deal willen sluiten met Yahoo dan Google nu heeft gedaan."

Microsoft had 8 miljard dollar willen investeren in Yahoo, wat neerkomt op 35 dollar per aandeel. Yahoo sloot met Google een overeenkomst voor het gebruik van Adsense voor 4 jaar, maar enkel in de Verenigde Staten en Canada. Dit zou Yahoo het eerste jaar 250 tot 450 miljoen dollar extra inkomsten opleveren. Aanzienlijk minder dan de 1 miljard dollar omzetverhoging die Microsoft in het vooruitzicht stelde.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond