Deel dit artikel
-

Microsoft investeert 7 miljard in Spaanse datacentra

Softwarereus Microsoft is van plan om 6,7 miljard euro te investeren in de bouw van datacentra in het noorden van Spanje.

Het geld wordt uitgegeven in de Spaanse autonome regio Aragón, in het noordoosten van het land. Niet Microsoft zelf, maar Reuters vertelt over de plannen. Het persbureau krijgt de bevestiging via de lokale overheid.

Recent besloot het Amerikaanse bedrijf nog om 2,1 miljard dollar te besteden aan een datacentrum in hoofdstad Madrid.

De nieuwe investering wordt uitgesmeerd over een periode van tien jaar.

Techreuzen nemen rond deze periode de investeringsbeslissingen voor hun infrastructuur voor de komende tien à vijftien jaar. Nederland komt daar niet meer in voor, omdat er te weinig is geïnvesteerd in het behoud van digitale koppositie die het ooit bekleedde.

Amazon, bijvoorbeeld, koos onlangs ook voor Spanje om daar zestien miljard dollar neer te leggen voor nieuwe datacentra. Ook in Aragón, waar de stroom goedkoop is.

In noord-Spanje zijn bovendien drie landingspunten voor onderzeese datakabels uit de VS: Anjana, Marea, Grace Hopper. Die zijn spiksplinternieuw en klaar voor gebruik door partijen als Amazon en Microsoft.

Nederlandse datacentra spraken eerder deze maand nog de vrees uit dat ze hun Europese leidende positie verliezen omdat de branche niet meer kan investeren in groei. Die angst wordt zichtbaar bewaarheid.

Foto: Marco Chiesa (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond