Deel dit artikel
-

Microsoft koopt gamegigant Activision Blizzard voor 69 miljard

Microsoft legt 68,7 miljard dollar cash op tafel om spellenuitgever Activision Blizzard toe te voegen aan zijn gamesdivisie.

Het softwarebedrijf is bereid een premie van 45 procent te betalen bovenop de slotkoers afgelopen vrijdag.

Als de overname doorgaat, manoeuvreert Microsoft zich naar de nummer drie-positie op de wereldspellenmarkt. Enkel Tencent en Sony zijn nog groter.

Activision Blizzard is uitgever van titels als Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty maar ook Candy Crush. In het derde kwartaal had het bedrijf cumulatief 390 miljoen spelers van zijn spellen per maand (Pdf). Meer dan de helft daarvan kwam op het konto van King.com, ontwikkelaar van mobiele spellen. De kwartaalomzet bedroeg toen 1,8 miljard dollar en de winstmarge lag iets boven de veertig procent.

De overname leidt de aandacht af van de personele onrust die al een tijd de werkvloer van Activision Blizzard beheerst. Het bedrijf heeft sinds vorige zomer tientallen medewerkers ontslagen en nog eens zo’n veertig bestraft wegens grensoverschrijdend gedrag. Sinds juli 2021 zouden zo’n zevenhonderd meldingen van misdragingen en andere kwesties zijn gedaan. Topman Bobby Kotick staat onder grote druk. Ook hij wordt beschuldigd.

Kotick blijft volgens het persbericht aan het roer. Hij rapporteert aan Phil Spencer, hoofd Microsoft Gaming.

De overname wordt in het fiscale jaar 2023 afgerond. Begin februari publiceert Activision Blizzard nog gewoon zijn jaarcijfers.

Voor Microsoft is dit de eerste overname van 2022. Vorig jaar deed het er vijftien.

Foto: Joshua Livingston (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond