Deel dit artikel
-

Microsoft lanceert ‘holografie’

Microsoft heeft een geavanceerde VR-bril ontwikkeld onder de naam HoloLens. Windows 10 gaat via application programming interfaces (API’s) ondersteuning bieden voor wat Microsoft Windows Holographic noemt. HoloLens werd vanavond in Seattle aangekondigd.

Holografie is een ietwat misleidend woord, want nog altijd hebben gebruikers een bril nodig. Maar die beschikt wel over transparante HD-lenzen, rondom geluid en een eigen processor.

De bril hoeft niet worden gekoppeld aan een pc. De gebruiker ziet de virtuele objecten in de werkelijke omgeving, net als bij Google Glass of bij augmented reality. Met de vinger kunnen voorwerpen worden aangeraakt of verplaatst.

Microsoft heeft een eigen ontwikkelpakket HoloStudio uitgebracht waarmee vrij eenvoudig 3D-objecten kunnen worden gemaakt. Ook die is 3D en is vergelijkbaar met een verfdoos. De objecten kunnen via 3D-printers worden afgedrukt. Microsoft ziet vooral professionele toepassingen, maar ook gaming is een mogelijkheid.

Screen-Shot-2015-01-21-at-10_42_06-AM

Holografie is oorspronkelijk een methode om driedimensionale beelden te vormen door middel van laserlicht. Wanneer er vanuit de goede hoek gekeken wordt geeft het interferentiepatroon het oorspronkelijke patroon van het door het onderwerp weerkaatste licht weer. Vanuit verschillende gezichtspunten verandert ook het beeld.

Microsoft heeft jaren in het geheim aan het project gewerkt, nota bene in het bezoekerscentrum van de Microsoft campus. HoloLens komt tegelijk met Windows 10 uit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond