Deel dit artikel
-

Microsoft lijkt browserstrijd te verliezen

Twintig jaar geleden pakte Microsoft de markt voor browsers met Internet Explorer, en had concurrent Netscape het nakijken. Ondanks de massale adoptie van Windows 10, lijkt dat met de browser Edge niet meer te lukken.

Tot die conclusie komt Ed Bott van The Ed Bott Report. Hij analyseerde alle beschikbare data van Net Applications, StatCounter Global Stats en het Digital Analytics Program (DAP).

Het gebruik van Windows 10 is de afgelopen zes maanden verdubbeld. Dat komt vooral omdat Windows 10 als gratis update voor bestaande Windows versies werd aangeboden. Mogelijk is er nog een laatste spurt te verwachten nu vanaf 29 juli Windows 10 niet meer gratis verkrijgbaar is. Aanstaande zomer verschijnt er zelfs nog een grote update met weer nieuwe mogelijkheden.

Bij de lancering van Windows 10 leverde Microsoft exclusief een nieuwe browser Edge mee, de opvolger van Internet Explorer. Die sloot beter aan bij de laatste webstandaarden, beloofde Microsoft. Internet Explorer werd echter niet afgedankt omdat sommige bedrijven daarvan afhankelijk zijn voor bepaalde toepassingen.

Wat nu bijna een jaar na de lancering van Windows 10 opvalt, is dat Edge nauwelijks gebruikt wordt. Het marktaandeel varieert van 2,5 tot 5 procent, afhankelijk van welke statistieken je raadpleegt. Drie van de vier Windows gebruikers kiest een alternatieve browser boven Edge.

win10-users-reject-edge-may-2016

Tegelijk loopt ook het gebruik van Internet Explorer terug omdat oudere Windows-versies met Internet Explorer verdwijnen. Blijkbaar is de overgang naar Windows 10 reden voor gebruikers om alternatieven uit te proberen. Googles Chrome heeft beide Microsoft browsers in de statistieken al ingehaald.

Een oorzaak van de geringe populariteit van Edge zou kunnen zijn dat ondersteuning voor extensies ontbreekt. Daardoor is de functionaliteit niet uit te breiden. Vanaf Windows 10 Anniversary Update worden extensies wel ondersteund, maar Microsoft heeft dan nog een flinke achterstand in te halen.

In de browsermarkt gaan grote bedragen om, vooral door de integratie van zoekmachines als die van Google. Edge staat standaard ingesteld op Microsofts Bing. Om het gebruik te stimuleren heeft Microsoft onlangs besloten om de persoonlijke (spraak)assistent Cortana exclusief aan de Edge-browser te koppelen. Als gebruikers zoekopdrachten geven aan Cortana worden die vanaf nu alleen nog maar getoond in de Edge-browser.

De populariteit van Chrome lijkt ook nog een zelfversterkend effect te hebben. Bijna 50 procent van desktopgebruikers (Windows, OS X) kiest inmiddels voor Chrome, maar mobiel toont Chrome eenzelfde groei. Voor Android is het gebruikersaandeel met 77 procent gestegen, op iPhones wordt Chrome 20 procent meer gebruikt.

Deel dit bericht

5 Reacties

Pieter

Tijdens jullie event kregen we juist te horen dat hun marktaandeel in 7 maanden is verdubbeld, en hard door blijft stijgen..

Arie vd Giesen

Doordat Microsoft hun IE 4 in 1998 in windows 98 standaard ging leveren, is er na IE 5 en IE 6 nauwelijks meer sprake van evolutie of doorontwikkeling geweest van de Microsoft browser. Door de komst van Firefox in 2002 en Chrome in 2008 die beiden de webstandaarden met o.a. html 5 beter ondersteunen dan IE, heeft Microsoft de browseroorlog of strijd m.i. al in 2010 verloren. Toen werden razendsnel IE 7, 8, 9, 10 en 11 en Edge ontwikkeld…. Jammer, te laat.
Nu is Google gestopt met de ondersteuning van Chrome 49 als laatste versie op windows XP en Vista. Dit heeft MS al jaren gedaan met als laatste versie IE 8 op XP, IE 9 op Vista en IE 11 op windows 7 en 8 en alleen de Edge browser op windows 10 te leveren…..

Louis Jansen

Eigenlijk niet echt nieuws toch? Chrome en Safari zijn beiden toch al jaren een stuk groter in gebruik dan Internet Explorer? En als eindgebruiker van Windows 10 (Desktop), OSX (Macbook) en iOS (iPhone en iPad) gebruiker heb ik niets aan Internet Explorer als ik over devices heen m’n data (favorites, wachtwoorden, toegang tot diverse Google applicaties) wil kunnen syncen.

bert

Het marktaandeel van Chrome daalt ook. Relatief gezien niet, maar wel absoluut. Het gebruik van internet daalt momenteel. Internet exclusief Facebook.
Browsercompatibiliteit is vandaag de dag erger dan in de tijd van IE 6. Toen was de code erg houtjetoutje, maar je was vaak met een handvol IE6 gekkigheden afdekken klaar.
Nu is het niet meer te doen.
Grote winnaar is Facebook. Dat verzwelgt alles: nieuwssites, nieuwsagregators als Digg, gebruikersfora.
En overal is het Google/Chrome die aan het korste eind trekt.
Ik zou aandelen Google lekker dumpen, zeker als er ook nog eens van die debakels als bij NEST zijn. Veel bijprodukten van Google verdienen niks ondanks dat er met personeel wordt gesmeten.

Pas

Microsoft had ook dezelfde manier van de upgrade naar Windows 10 moeten gebruiken: Edge automatisch installeren als de gebruiker bv weg is. Gebruikers weten gewoon niet dat Edge een super-browser is, dus MS had ze daarbij moeten helpen. En het is gratis tenslotte.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond