Deel dit artikel
-

‘Microsoft wil één appwinkel voor al zijn hardware’

Microsoft wil een gezamenlijke onlinewinkel met apps voor Xbox, Windows Phone en Windows. Daarnaast worden Windows Phone en Windows RT (tablet) meer op elkaar afgestemd en verschijnt Windows 9 in 2015. Dat schrijven buitenlandse media mede op basis van onthullingen zaterdag door techblogger Paul Thurrott.

Geruchten over een gezamenlijke appwinkel voor alle Microsoft-hardware doen al langer de ronde. Het idee daarbij is dat ontwikkelaars maar een keer hoeven te programmeren voor alle Windows toepassingen. Inclusief Xbox, dat eigenlijk is gebaseerd op Windows OS. Microsoft zou hiervoor zijn Windows Azure cloudomgeving willen inzetten.

Microsoft zou de veranderingen, volgens de doorgaans goed ingevoerde techjournalist Thurrott, willen aankondigen op zijn volgende ontwikkelaarsconferentie in april. Daar zal ook de nieuwe Windows worden toegelicht, Windows 9. Tegelijk komt er dan nog een update voor Windows 8.1. Ontwikkelaars krijgen overigens geen vroege versie van Windows 9 mee.

Windows 9 alias Threshold, het oorspronkelijke Windows 8.2, zou een nieuwe naam krijgen omdat Microsoft toch enigszins in zijn maag zit met het gebutste imago van Windows 8. De Metro (tegeltjes) omgeving blijft bestaan voor de desktop, maar het klassieke Startmenu uit vorige versies van Windows keert terug, dat wil zeggen dat via het menu weer gewoon programma’s kunnen worden geselecteerd. Mogelijk (maar dat is speculatie) zal de Metro-omgeving op de desktopversie van Windows niet meer zo prominent terugkeren als in Windows 8.0, maar een eigen applicatie in een apart raamwerk worden.

Op die manier zouden de Windows-versies voor smartphones en tablets beter op elkaar kunnen worden afgestemd. De belangrijkste kritiek op Windows 8 is dat desktopgebruikers nauwelijks iets hebben aan apps voor tablets. De definitieve versie van Windows 9 zou in april 2015 moeten verschijnen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond