Deel dit artikel
-

Veel Nederlandse sites onbereikbaar door verouderde certificaten

Zeker 3000 Nederlandse websites zijn vanaf vandaag minder goed toegankelijk via Google Chrome vanwege verouderde beveiligingscertificaten. Het scherm kleurt felrood bij bedrijven als Ekoplaza, LOI en supermarktketen Emté. Ook de sites van Buma Stemra en de gemeentes Zutphen en Heemskerk blijven vooralsnog ‘hangen’, constateert de NOS.

Chrome waarschuwt voortaan voor oude certificaten van het beveiligingsbedrijf Symantec. Wie de websites toch wil bezoeken moet het rode waarschuwingsscherm negeren. Zeker 3000 Nederlandse sites zouden hierdoor zijn getroffen, aldus de NOS.

Website-eigenaren kunnen het probleem oplossen door een ander certificaat te installeren.

Firefox gaat binnenkort ook waarschuwen voor dit soort sites, maar wacht daar nu nog mee omdat er nog te veel websites zouden zijn die hun verbinding op de achterhaalde manier beveiligen.

Microsoft wil op zijn beurt in 2020 de beveiligingsstandaarden 1.0 en 1.1 uitschakelen in zijn browsers Edge en Internet Explorer. Door dat nu al bekend te maken, is er voor site-eigenaren genoeg tijd om over te schakelen op TLS 1.2 en 1.3.

De overstap zal weinig problemen veroorzaken. Het grootste deel van de bekendere sites gebruikt TLS 1.2 of hoger.

TLS staat voor transport security layer en is een standaard voor de versleuteling van webverkeer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond